Plzeňské farmářské trhy znovu oživí centrum města

6. 6. 2012

Sdílet

Tradiční Plzeňské farmářské trhy se staly trvalou součástí městského života v Plzni. V sobotu nabídnou prvotřídní lokální potraviny. V sobotu 9. června dopoledne opět zaplní více než 40 prodejců kvalitních lokálních potravin okolí Mlýnské strouhy. Uskuteční se již letošní šesté Plzeňské farmářské trhy. Pořadatelem Plzeňských farmářských trhů je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.

Tradiční Plzeňské farmářské trhy se staly trvalou součástí městského života v Plzni. V sobotu nabídnou prvotřídní lokální potraviny.

V sobotu 9. června dopoledne opět zaplní více než 40 prodejců kvalitních lokálních potravin okolí Mlýnské strouhy. Uskuteční se již letošní šesté Plzeňské farmářské trhy. Pořadatelem Plzeňských farmářských trhů je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.

Oživení centra města je jedním z cílů pořadatelů trhů

Městská centra se bohužel vylidňují. Nejinak je tomu i v Plzni. „Většina Plzeňáků tráví víkendy v nákupních centrech. Centrum města je právě o víkendech téměř liduprázdné. Život se z centra přesouvá na periférii. Tento trend se pokoušíme organizací Plzeňských farmářských trhů zbrzdit a život do centra Plzně navrátit,“ vysvětluje Tomáš Popp koordinátor trhů z občanského sdružení ENVIC.

Každých 14 dní se Pallova ulice a nádvoří hotelu Gondola zaplní prodejci i zhruba 3000 nakupujícími. Ožívá tak nejen trh, ale i přilehlé uličky. Z trhů profitují kavárny, restaurace a menší obchody nabízející vynikající potraviny (Farmářský obchod, Gourmetcheese, Midaro…). Pokud je hezké počasí, zůstávají nakupující v parku. Pochutnávají si na vynikající kávě Vescovi z Café Anděl či na báječných koláčích z pekařství Rendl a pozorují, jak se jejich dětí baví na prolézačkách. „Plzeňské farmářské trhy nejsou jen nákupním prostorem, ale i místem setkávání. Setkávání sedláků a výrobců potravin s jejich zákazníky. Což je pro obě skupiny velice cenné. Atmosféra trhu nahrává i ke kontaktům mezi jednotlivými nakupujícími. Mnoho rodin se právě na trzích setkává a užívá si dopolední pohodu,“ říká starosta ÚMO 3 Jiří Strobach.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Nabídka potravin bude opět pestrá

Uzenáři z Terešova nabídnou opět kompletní sortiment svých uzenin (tlačenka z plece, domácí nádivka….). Oblíbené se staly všechny pekařské výrobky z pekařství Rendl ze Sušice. U jejich stánku se vždy tvoří nejdelší fronty. Jako tradičně přijedou zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři ze Slaného a Nebílov. Skvělé pečivo napečou pekaři z Plzně (Zídková) a Dobřan. Vynikající koláče a dorty nabídne Anděl Station z Plzně. Valašské frgály hledejte u stánku pekařství Fimako.

Přijedou i pěstitelé hlívy z Píseckých hor. Kuřata a kachny bude prodávat farma Zephyr. Na čerstvé i zpracované ryby se můžete těšit z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny). Na ryby uzené přijďte ke stánku Rybářství Mariánské Lázně. Maso a uzeniny nakoupíte od Šnebergera ze Železné rudy, nebo Zacpala ze Stříbra. Unikátní maso a uzeniny z přeštických pašíků přivezou z biofarmy Sasov. Mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z Horského statku Abertamy, biofarmy Držovice, biofarmy Slunečná a chráněné dílny Simabelle. Sortiment sýrů bude tedy na těchto trzích posílen. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy­.cz.

Příští Plzeňské farmářské trhy se uskuteční 23. června. Budou ve znamení vítězných regionálních potravin Plzeňského kraje 2012.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).