Ano, vědecké studie jsou často rozporuplné. Může to mít několik prozaických důvodů:
1.) Efekt, který se snažíme měřit, je velmi malý. Osobně pochybuji, že by jedna potravina/nápoj či snad dokonce jeden polyfenol v ní obsažený měl takovou moc, aby prodlužoval nějak významně délku života.
2.) Efekt, který se snažíme měřit, neexistuje. V případě prvotních nálezů hrála roli prostá náhoda, která se jen nepotvrdila.
3.) Efekt, který zkoumáme, funguje pouze na část lidí.
Lidské tělo je příliš komplikovaný "stroj" a působí na něj tisícovky vlivů jak vnitřních (genetika, epigenetika, střevní mikroflóra, metabolické poškození v důsledku předcházejícího života) tak vnějších. Snažit se měřit a izolovat jednotlivé vlivy pomocí epidemiologických nástrojů je zcela nepřiměřené.
K tomu vlivu alkoholu bych dodal, že pro lidi s určitým genem (ApoE-2) pomáhá mírná konzumace alkoholu zlepšovat některé rizikové ukazatele srdečně-cévních onemocnění (především počet LDL částic). Viz:
http://www.thepaleodrummer.com/2014/05/apoe-cholesterol-and-alcohol-revisited.html
(včetně dalších odkazů v příspěvku)