Jód je pro lidský organismus velice důležitým prvkem. O to větší pozornost bychom mu měli věnovat hlavně proto, že se v naší stravě vyskytuje velice nedostatečně.
K čemu potřebujeme jód:
- k normálnímu energetickému metabolismu
- k normální činnosti nervové soustavy
- k udržení normálního stavu pokožky
- k normální tvorbě hormonů štítné žlázy
- k normální činnosti štítné žlázy
Správné množství jódu v lidském těle podporuje správné fungování organismu a přispívá například ke správné činnosti štítné žlázy.
Když je jódu nedostatek
Nedostatek jódu ovlivňuje z velké části právě štítnou žlázu, proto je třeba se ho vyvarovat. Zatímco hypofunkce, tedy stav, kdy štítná žláza produkuje příliš málo hormonů, se dlouhodobým a pravidelným dodáváním jódu dá vyléčit, hyperfunkce je obvykle založena dědičně.
Kromě poruchy štítné žlázy se deficit jódu může projevovat následujícími obtížemi:
- poruchy metabolických procesů
- arytmie, ateroskleróza
- poruchy činnosti nervového systému
- poruchy pohlavních a mléčných žláz
- slabost a svalové bolesti
- anémie
- změna vzhledu a vlastností kůže, vlasů a nehtů
- poruchy reproduktivní funkce
Jak doplnit jód
Jód lze kromě vhodných doplňků stravy dodávat tělu i prostřednictvím potravin, které jej obsahují. Mezi zdroje jódu patří např. ryby, mořské plody a řasy, sůl, mléko, zelenina a ovoce, minerální vody, čokoláda nebo vejce.
Mezi nejbohatší zdroje jódu se řadí:
- mořské ryby, plody a řasy
- mléko a mléčné výrobky
- sůl obohacená jódem a potraviny s touto solí
- některé minerální vody (Vincentka, Hanácká kyselka…)
- kojenecké mléčné výživy
- česnek, cibule, bazalka, višně, maliny, citron, rybíz a rajčata
Je třeba zdůraznit, že do organismu se jód vstřebává nejlépe právě z rostlinných či živočišných produktů. Naopak zhoršovat příjem tohoto prvku mohou třeba dusitany ve vodě.
Komu hrozí nedostatek jódu?
Vyšší potřebu jódu mají zejména ženy v těhotenství a kojící matky.
Obecně se doporučuje toto dávkování:
- U dětí do 10 let: 40–120 mikrogramů
- U dětí nad 10 let a dospělých: cca 150 mikrogramů
- U těhotných: 200–250 mikrogramů
- U kojících: maximálně 300 mikrogramů
Právě ženy v reproduktivním věku by si měly obsah jódu v těle velice pečlivě hlídat, protože představují jednu z nejzranitelnějších skupin v případě jeho nedostatku. Deficit jódu ovlivňuje zdraví jejich plodu a může vést dokonce až k neplodnosti.
Doplňky stravy s jódem potřebují nejen těhotné, ale i vegani. Dle studií trpí nedostatkem jódu asi 25 % vegetariánů a až 80 % veganů.
Příjem jódu je třeba hlídat obzvlášť v jarním a zimním období. Následek jeho nedostatku můžete pocítit ve formě snížení práceschopnosti, rychlé únavy či poruch spánku.