Podle Číňanů pomáhá Sprite proti kocovině

30. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Rad, jak na kocovinu, existuje bezpočet. Některé jsou více či méně osvědčené „babské rady“, jiné mají vědecký základ. To je i případ novinky z Asie. Jde o obyčejnou limonádu či sodovku.

Řada návodů proti kocovině  mj. ukazuje, jak významnou část populace tento problém trápí. Nemá cenu si s bolavou hlavou říkat „víckrát ne“, stejně to nedodržíme, maximálně stojí za úvahu jít na to příště chytřeji.

Pomiňme však samotnou konzumaci a soustřeďme se až na odstraňování následků. Některá doporučení jsou přijímána univerzálně (tekutiny), jindy se lidé neshodnou. Tak třeba vyprošťovák, káva, Paralen nebo slaný vývar bývají tu doporučovány, podle jiných názorů ale kocovinu naopak zhoršují.


Autor: Isifa.cz

Kocovinu po flámu zřejmě výrazně zhoršuje kouření

Čínští výzkumníci ze Sunjatsenovy univerzity se nyní rozhodli přistoupit k problému vědecky. K čemu došli?

K tématu: Kocovina? Tohle fakt nezkoušejte…

Proč nás bolí hlava

Číňané se zaměřili se nealkoholické nápoje a zkoumali, jak ovlivňují činnost enzymů, které rozkládají acetaldehyd. To stojí za menší vysvětlení. Nevolnost při kocovině má totiž řadu příčin, a to i když jsme nekonzumovali metanol nebo krabicové víno plné oxidu siřičitého. Pomiňme, že roli v tom, že je člověku prostě blbě, může hrát pobyt v zakouřeném prostředí, nedostatek spánku, ba i zpětný pocit trapnosti. Za bolest hlavy odpovídají zčásti vyšší alkoholy (přiboudlina), narušení iontové rovnováhy (proto Magnesia s hořčíkem má z hlediska detoxikace skutečně leccos do sebe, nejde jen o reklamní trik) nebo dehydratace. Jenže i když tohle všechno dobře víme a pití tomu přizpůsobíme, stále bohužel zůstává toxicita samotného alkoholu.

To, z čeho nám je hlavně špatně, bývá produkt oxidace alkoholu – acetaldehyd. Potřebujeme ho ještě nějak rozštípat, konkrétně probíhá oxidace dále na kyselinu octovou. Mít v krvi ocet sice může působit také ne úplně zdravě, ale z toho nás už hlava nebolí.

Limonádou proti kocovině

Příslušné enzymy (alkoholdehydrogenáza a aldehyddehydrogenáza) lze opravdu aktivovat další dávkou alkoholu, ale tahle metoda má pochopitelně i svá proti. Čínští vědci proto zkoumali, jak v tomto ohledu působí nealkoholické nápoje (především ty sycené oxidem uhličitým) a bylinné i pravé čaje. Celkem porovnali 57 různých výrobků. Podle výsledků publikovaných v časopisu Food & Function zvítězil z běžně dostupných nápojů Sprite, ještě úspěšnější byla jakási mírně zásaditá sodovka. Pepsi dopadla hůře, zelený čaj odbourávání acetaldehydu zpomaloval. Zatím se testy uskutečnily pouze ve zkumavce s kulturami enzymů, nyní ale přijdou prý na řadu i živí lidé.

Osobně bych byl poněkud skeptický, že se přijde na něco zásadnějšího – nicméně dejme tomu, že hledáme nikoliv prostředek ideální, ale věc všeobecně dostupnou. Kalná jsou jitra alkoholika, a když bloudí potom obchodem, po čem má sáhnout? Anglický spisovatel Pelham Grenvill Wodehouse vybavil svého komorníka Jeevese schopností připravovat speciální nápoj zbavující kocoviny téměř okamžitě, nicméně většina z nás komorníky nemá, alespoň ne komorníky těchto kvalit. Takže zůstává Sprite. Jen pro úplnost dodávám, že pít Sprite má smysl rozhodně až v kocovině, nikoliv předcházejícího večera. Sprite je sladký a cukr provázející konzumaci naopak kocovinu zhoršuje (zkuste se opít likérem).

Přečtěte si: „Enzymy pro střízlivost“ slibují popíjení bez opilosti

Umocňuje kouření opici?

Journal of Studies on Alcohol and Drugs byl nedávno publikován článek, podle něhož kocovinu výrazně zhoršuje kouření. Ve výzkumu bylo třeba pochopitelně odfiltrovat skutečnost, že když už se někdo utrhne ze řetězu, pak často v obojím směru. Damaris J. Rohsenow z Brown University (Providence, Rhode Island) a jeho kolegové ovšem tvrdí, že ve studii dával proti sobě vždy lidi, kteří vypili stejně alkoholu. Není zahrnuto pasivní kouření ani otázka, zda kuřák překračoval svoji obvyklou dávku, nicméně alkohol a kouření k sobě prý dobře nejdou.

Zda za to může samotný nikotin či spíše dehet, to je těžko říct, zde se nabízí např. možnost studovat, jak v tomto fungují cigarety elektronické. Rohsenow sám je nicméně přesvědčen, že opravdu jde o spolupůsobení alkoholu a nikotinu, kdy aktivace nikotinových receptorů ovlivní účinek alkoholu, mění se vylučování dopaminu – no, dost technických podrobností…

Ostatně, to se mi to jako nekuřákovi radí.

Čtěte dále: Jaké kouření je bezpečné? Vodnice, slimka, nešlukovat?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).