Trošku tu pletete pojmy pane. Tak tedy - hořkosti je dosahováno použítím chmele (upraveného chmele = granulí, hlávkového chmele (to dělá už jen snad Budvar a pivovar Klášter, ale ten jen pro poslední třetí chmelení)) a chmelových produktů.
Mezi chmelové produkty patří chmelový extrakt a izoextrakt.
Chmelový extrakt se vyrábí tak, že se hořké látky vyluhují z chmele pomocí alkoholu nebo CO2. Izoextrakt (tetrahop)to je jakýsi vyšší level extraktů. Toliko úvod.
To, co vám na hořkosti vadí je ulpívací hořkost, které bylo docíleno právě extrakty či izoextrakty. Česky - chmelová hořkost se do piva nedostane při chmelovaru, ale pomocí těchto produktů. A proč se používají? To je jasné - úspora energií a urychlení výroby.
A na závěr - rozdíl mezi použitím hlávkového chmele a granulí je nepoznatelný.