Ředění piva sifonem: povoleno – a kritizováno
Pokud se týká další povolené (a kritizované) technologie ředění piva sifonem (technologie HGB), kdy se přidáním vody udělá z vícestupňového piva například pivo výčepní, pak je třeba vědět, že hlavním důvodem takového postupu je úspora energií. Co je ale podstatné – ředění piva snižující jeho stupňovitost zhruba o dva stupně (z „dvanáctky“ na „desítku“) prakticky vůbec nemění chuťové parametry takto vytvořeného piva.
Ředění piva ale má své limity, a pokud by docházelo k výraznějšímu podílu přidávání vody, pak by se to na výsledném produktu samozřejmě projevilo. Nelze si tedy například představovat, že se v pivovaru uvaří dvacetistupňové pivo, a pak by se z něj vyrobila nějaká výčepní desítka. To by totiž většina konzumentů piva senzoricky zřejmě „nevydýchala“. Ale lze např. vařit 16% mladinu a ve finále z ní udělat 8% pivo jak praktikuje jedna světová pivovarská firma působící v ČR.Technologii přidávání sifonu tak není třeba démonizovat – kdyby se totiž nepoužívala, bylo by pivo opět – dražší.
Jak autor článku vysvětlí že v pivovarech kde nepoužívaji HGB mají levnější pivo než ti co HGB používají?
Technologie HGB samozřejmě není jedinou nákladovou položkou při výrobě piva. Ti, kdo prodávají pivo levněji, ale nepoužívají levnější HGB, tak mohou mít třeba jiné nižší náklady, nebo mají programově nižší zisk, třeba proto, aby se prosadili na trhu v konkurenci velkých (nebo prostě jiných) pivovarů. Čili je to také o marketingové a cenové strategii jednotlivých výrobců....
"Kdyby se nepoužívala, bylo by pivo dražší" - to je diskutabilní. Kdyby se nepoužívala *vůbec*, tj. kdyby byl i zakázán dovoz zahraničních piv, která ji používají, cena by se ve velmi krátké době ustálila na úrovni přijatelné pro obě strany (výrobce, který by cenu "přestřelil" a odmítal ustoupit, by přišel o pozici na trhu a prodělal by ve finále víc než v případě, že by zdražení vzal z větší části na sebe).
Ale technologická stránka toho ředění mi není úplně jasná. Pivo jsem nikdy nevařil, ale když vařím doma polévku a dolévám ji z nějakého důvodu vodou, mám vyzkoušeno, že se to celé musí nechat projít varem, jinak to není dobré. To pivo se po naředění už vařit nemusí? Jak se dosahuje rovnoměrného rozmíchání - Brownovým pohybem?