Hlavní navigace

Restaurace vsadily na jedinou surovinu. Kde vaří z brambor a kde servírují avokádo?

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Avocado Bistro
Restaurací zaměřujících se na jeden konkrétní produkt rychle přibývá. A stávají se stále oblíbenějšími. Které podniky staví menu hlavně na jedné surovině nebo jídle, a přesto, nebo právě díky tomu uspěly?

Když začal restaurace navštěvovat kuchař Zdeněk Pohlreich s pořadem Ano, šéfe, tepal restauratéry nejčastěji za nekonečně dlouhý jídelní lístek. Když totiž půl hospody zaplní skupinky lidí, z nichž si každý objedná zcela odlišný druh jídla s jinou přílohou, je prakticky nemožné v rozumném čase všechny obsloužit. 

Co se dozvíte v článku
  1. Když je hlavní surovinou avokádo
  2. Hranolky na oběd? Není důvod říci ne
  3. Brambory jako základ všech jídel
  4. Těstoviny, omáčka, bešamel – základ devíti jídel
  5. Věnečky patří do butiku

Situaci komplikoval i mix různých kuchyní, který se na jídelácích objevoval.
I proto se dnes možná tak často setkáváme s podniky, které se specializují na jeden druh kuchyně, nebo na jednu surovinu. I zákazník tak získává větší jistotu, že si pochutná. Kde konkrétně vaří „z jedné suroviny“? Tady máte několik podniků, které nás v poslední době zaujaly.

Když je hlavní surovinou avokádo

Avokádo, kam se podíváš, tak lze stručně definovat jídelní lístek dvou pražských poboček Avocado Bistra. Podniků, které se zaměřily na jednu surovinu, a sice avokádo.

Co si počít s avokádem a mangem? Přečtěte si také:

Co si počít s avokádem a mangem?

„V zahraničí jsme se nechali okouzlit podniky zaměřenými na jednu konkrétní věc, kterou dělaly dokonale. Nechtít se zavděčit všem, ale vybrat si jednu věc a dát tomu všechno. Vybrali jsme si proto avokádo, jelikož je krásně barevné, nutričně vyvážené a dá se s ním vykouzlit opravdu cokoliv. Navíc v Česku nic takového nebylo a my se rozhodli, že budeme první podnik, co se zaměřuje právě na avokádo,“ popisuje jednatel bistra Filip Fadrhons, proč si pro svůj podnikatelský záměr vybrali zrovna avokádo. Konkrétně avokádo z Mexika.

Co Avocado Bistro nabízí?

Nečekejte jen klasiku „avíčko“ z vejce na kvasovém chlebu. Menu je o dost širší, než si zrovna dokážete představit. A vybere si z něj určitě každý, ať už milujete poke bowls, toast s humusem, lososem nebo kozím sýrem, anebo třeba trhané hovězí s domácím humusem a guacamole s mikrobylinkami, to vše schované v křupavé burger bulce.

Sbíhají se vám sliny, ale nevíte, po čem dřív sáhnete? „Mezi naše nejoblíbenější pokrmy patří Avo Burrito – hovězí burrito s guacamole a Salmon Dream poke bowl s čerstvým lososem,“ upřesňuje Filip Fadrhons.

Hranolky na oběd? Není důvod říci ne

Hranolky už nemusí být jen jakýmsi doplňkem k hlavnímu pokrmu, přílohou, kterou lze prakticky libovolně zaměnit. Klidně mohou být hlavním chodem. Ve Faency Fries vybírají spolu s pěstiteli ty nejvhodnější odrůdy brambor, a to v podhůří Beskyd nebo na Vysočině. „Měsíčně v našich čtrnácti podnicích zpracujeme 30 000 kg brambor,“ řekl nám vlastník sítě Faency Fries Jakub Herman.

Lokše – bramborové placky za pár korun Přečtěte si také:

Lokše – bramborové placky za pár korun

Očištěné brambory nakrájí na hranolky a smaží v rostlinném oleji nadvakrát. Nejdříve dvě minuty na nízkou teplotu a pak na minutu na vysokou. Osolí alpskou solí a servírují. Samotné, nebo s tím, co máte rádi.

Co Faency Fries nabízí?

Hranolky jsou k mání v malém či velkém papírovém kornoutu, jehož součástí je i kapsa na vybranou omáčku. Možná vsadíte na klasiku, kečup nebo majonézu, ale třeba dáte přednost vlastní chilli, česnekové nebo švestkové omáčce. Pro gurmány je pak k mání třeba čedarový dip se slaninou nebo zakysaná smetana s pažitkou.

Velký hlad zaženete třeba s trhaným hovězím z Beskyd smíchaným s hranolky. Váhavým pak lze ústy majitele sítě Faency Fries doporučit nejoblíbenější kombinaci, jíž jsou hranolky s original omáčkou.

Brambory jako základ všech jídel

Brambory jsou základní surovinou i pro podnik, který byl otevřen na pražském Pankráci, jde o restauraci Brambory.

Majitelé procestovali celou Českou republiku, aby vybrali ty nejlepší odrůdy brambor pro svá jídla. A jak se pyšní na svém webu: od hranolků přes patatas bravas, bramborové tortilly, pečené brambory, brambory v polévce až po exotické recepty s chobotnicí či ceviche jsou právě brambory tím, co představujeme v celé kráse, barevnosti a překvapivé rozmanitosti chutí.

Co Brambory nabízí?

Vyberete-li si jako hlavní jídlo maso, ochutnáte a podle chuti si k němu přidáte pět bramborových příloh. Neomezeně. Dokud nebudete mít dost. A jaká bramborová jídla či přílohy zde můžete ochutnat? Bramborové škubánky, kaši z brambor pečených na soli, bramborové noky s dýní i brasírované brambory na másle. Chcete-li se rozmazlit, vsaďte na rozmarýnové „americké“ brambory s lanýžovou majonézou nebo bramborové vdolečky s tvarohem a švestkovými povidly s rumem. Děti ocení domácí hranolky nebo bramborový koktejl s karamelem.

U všech jídel je jako bonus napsáno, z jaké odrůdy brambor je daná příloha či jídlo připraveno, takže si znalci hlíz přijdou na své.

Těstoviny, omáčka, bešamel – základ devíti jídel

První a jediný podnik specializující se na lasagne v Praze, to je Lasagneria, kterou už čtyři roky najdete na Vinohradech. Právě tady každý den připravují čerstvou pastu i bešamel, které zapékají s vybranými omáčkami.

Velký přehled těstovin. Rozdíl mezi pappardelle, fettuccine či tagliatelle není zásadní Přečtěte si také:

Velký přehled těstovin. Rozdíl mezi pappardelle, fettuccine či tagliatelle není zásadní

Pasta je vyráběna výhradně z tvrdé pšenice semoliny a vajec z farmy Král. Bešamel má svůj základ v mléce a másle, které zde doplní o mouku, sůl a muškátový oříšek. Základní omáčka bolognese je zas bohatá na čerstvou zeleninu, rajčatovou omáčku Mutti, mix hovězího a vepřového masa i červené víno. Její příprava zabere tři hodiny.

Co Lasagneria nabízí?

Možná máte pocit, že lasagne mohou být je jedny (bolognese), maximálně dvoje (bolognese a cuketové), ale opak je pravdou. Na Vinohradech zvládnou připravit devět druhů, od klasických s červenou omáčkou, po sýrové s pravými italskými sýry, pálivé s chilli, s bazalkovým pestem, cuketové nebo veganské se sójovým masem. Největším hitem ale podle našich informací zůstává klasika Lasagne Bolognese.

Věnečky patří do butiku

A jako třešničku na dortu věneček. Potřebujte-li se po náročném dni odměnit, chcete-li mít na oslavě či firemním večírku něco neokoukaného a všem smyslům lahodícího, není nic snazšího než nakouknout do otevřeného Boutique Věnečky Janeček. Žádná cukrárna ani věnečkárna, tohle je opravdu butik se vším všudy. Prostor inspirovaný stylem art deco tvoří v pražské Pštrossově ulici oázu elegance, doprovázenou nejen různými věnečky z Janečkovy dílny, ale také sklářským uměním Františka Jungvirta.

Co Boutique Věnečky Janeček nabízí?

Honosný butik nabízí i exklusivní zboží. Tím jsou věnečky jak sladké, tak slané. A to ve velikosti jednohubkové, a to proto, že je podle jejich autora a majitele butiku Romana Janečka na konzumaci mnohem příjemnější než klasická velká.

Základem věnečků je odpalované těsto, které je následně plněno různými náplněmi, zejména sladkými. „Současný trend velí méně cukru, čímž se řídím i já. Mým záměrem bylo vytvořit kontrast ke stále převládajícím těžkým dortům a zákuskům, které jsou běžně k dostání. Věnečky Janeček jsou polosladké s odlehčeným krémem,“ vysvětluje Roman Janeček.

10 rad, jak zvládnout odpalované těsto Přečtěte si také:

10 rad, jak zvládnout odpalované těsto

Aktuálně jsou k dostání čtyři stávající příchutě věnečků: máslový, čokoládový, pistáciový, který se stal mezi zákazníky bestsellerem, a citronový. Nyní je doplní již pátá příchuť slaného karamelu. Korpus v barvě tmavého mahagonu kontrastně protíná světlý karamelový krém s jemným dotekem soli.

Vedle sladké je k mání i slaná varianta s uzeným lososem a koprem.
Nejoblíbenější je však jednoznačně věneček pistáciový. „To je absolutní bestseller. Velmi oblíbený je také citronový, který překvapí svou kyselostí. Původně letní limitovanou edici si klienti stále žádají, proto prozatím zůstává v nabídce,“ řekl nám Roman Janeček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).