Čaje patří k nejstarším nápojům lidstva. Pijí se odpradávna především kvůli zajímavé vůni, chuti a léčebnému působení. Podívejte se, k čemu je který druh vhodný a pro koho.
Pu-ehr zabíjí tuky a odbourává alkohol
Čaj pu-ehr roste pouze na jihozápadě Číny, v provincii Jun-nan, v okolí oblasti Pu-Erh, podle níž má i své jméno. Jen na těchto místech jsou klimatické podmínky, které nutně vyžaduje. Zajímavostí určitě je, že tento čaj je příbuzný se zeleným a černým čajem.
Pu-ehr má řadu léčivých účinků na celý organismus, například pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Nápoj obsahuje vitaminy, stopové prvky, minerály i bílkoviny. Působí i antidepresivně, pročišťuje tělo, zjednodušuje trávení tučných jídel.
Tento čaj obsahuje saponiny, které působí přes buněčnou membránu střeva. Postupně na sebe navazují cholesterol a přebytečné žlučové kyseliny a vylučují je z těla ven.
Pu-ehr je označován za zabíječe tuků a tak nám může pomoci v boji s nadváhou. Odbourává nadbytečný tuk, pravidelné pití pomůže regulovat metabolismus.
Mezi „zázračné“ účinky pu-ehru patří dokonce i rychlejší odbourávání alkoholu. Při kocovině stačí vypít 2–3 šálky tohoto čaje a hned je lépe…
Pu-ehr pomáhá také odkyselit organismus. Obsahuje totiž tzv. hořké složky, které pomáhají regulovat trávení a zároveň působí zásaditě.
Jak připravit pu-ehr
Potřebujeme: 1 lžičku sypaného pu-ehru, 2 dl vroucí vody
Postup: Čaj zalijeme vroucí vodou a vše necháme 5–7 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet.
Z této várky je možné udělat až 4 zálivy.
Prosím, raději bez cukru. Čajoví znalci jednoznačně doporučují podávat pu- ehr neslazený.
Zelený čaj – elixír mládí
Čínští přírodní léčitelé vědí již po dlouhá staletí, že pravidelné popíjení zeleného čaje působí v mnoha ohledech pozitivně na dobrý zdravotní stav. Zelený čaj obsahuje vitamíny C, betakaroten, mangan, fluor, zinek a měď. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, posiluje krevní stěny, snižuje cukr v krvi. Dále jsou mu připisovány omlazující a regenerační účinky.
Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7× silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním.
Čtěte dále: Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?
Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky.
Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.
I zelený čaj nás zbaví nadbytečných kil. Tedy nezbaví, ale pomůže. Výrazně totiž snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků. Proto ho doporučuji jako doplněk redukčních kúr.
Pozor! Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů.
Jak připravit zelený čaj
Potřebujeme: 1 lžičku sypaného zeleného čaje, 2 dl vody
Postup: Čaj přelijeme vodou o teplotě 70 stupňů Celsia a vše necháme 1 až 3 minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Z této dávky lze ještě udělat 2 zálivy.
Raději samotný… I zelený čaj bychom měli pít neslazený.
Tinktura ze zeleného čaje
Potřebujeme: 2 lžičky kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl lihu
Postup: Čajové lístky vložíme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat, poté dobře přecedíme, přelijeme do lahve a užíváme 2× denně 20 kapek po dobu 10 týdnů.
Rooibos – čaj prohřátý africkým sluncem
Rooibos neboli čajovníkovec kapský je vytrvalý jednometrový keřík s jemně jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany. Jedná se o pěstovanou rostlinu, která pochází z cedarbergské oblasti v západokapské části Jižní Afriky. Rooibos v překladu znamená červený keř.
Rooibos obsahuje především vitamín C a vyvážený komplex minerálů – vápník, železo, draslík, měď, mangan, zinek, fluor, hořčík. Flavonoidy obsažené v červeném čaji významně snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci.
Rooibos nám pomůže s nachlazením i chřipkou, protože je bohatý na kyseliny chlorogenovou, ferulovou a kávovou. A právě u nich byl vědecky potvrzen antibakteriální, antivirový a antimykotický vliv. Díky těmto přírodním ochráncům ho můžeme využít jako léčbu i prevenci respiračních onemocnění.
Další významnou složkou rooibosu jsou fenolické kyseliny-kávová a ferulová. Mají velmi podobné účinky jako flavonoidy, působí antioxidačně, mají příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, jsou účinnou prevencí, ale i podpůrnou léčbou aterosklerózy a jiných nemocí. Orientin a rutin zlepšují elasticitu cév a kapilární průtok krve. Rooibos neobsahuje žádný kofein a proti černému čaji má velmi nízký obsah tříslovin. Je tedy velmi vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem a nemocným srdcem.
Rooibos má v sobě velmi málo tříslovin, proto ho dobře snášejí také lidé s citlivým žaludkem. Pomáhá při bolestech břicha, nevolnostech, pálení, žáhy, zvracení i zácpě. Některé sekundární rostlinné látky v něm obsažené působí proti virům a bakteriím, čaj proto přináší rychle úlevu při střevních infekcích provázených průjmy.
Rooibos neobsahuje kofein a proto je výborným zdrojem cenných látek pro těhotné a kojící ženy.
Jak připravit rooibos
Potřebujeme: 1 lžičku sypaného rooibosu, 2 dl vroucí vody
Postup: Rooibos přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a můžeme popíjet.
Čtěte dále: Co má společného Kit Kat a Dolce Gusto? Čaj zvaný Matcha