Možná by stálo za to hledat místo potenciálních alergenů a relativně neškodné arabské gumy látky nenápadné a skutečně potenciálně nebezpečné. E450, E451 a E452 – polyfosforečnany – jsou prakticky ve všech měkkých uzeninách, i té debrecínce, která s takovou úlevou prošla. Zkuste je měsíc vynechat, vyčistit tělo a pak se k oblíbené debrecínce vrátit…
Nebezpečné jsou prakticky všechny konzervanty hlavně dusitan sodný značený také jako DSS, dále glutaman sodný, sacharin, některá umělá barviva a pesticidy.
Doporučuji ovoce a zeleninu českou nebo slovenskou, tam je úroveň pesticidů většinou nižší, nebo pomaranče a grepy, ty se dají oloupat.
Dále doporučuji kupovat pokud možno živé ryby, vyhýbejte se mořským rybám z umělých chovů a čínským. Místo řepkového oleje používejte slunečnicový a olivový.
Více informací na www.chemievjidle.cz
Nejvíce vtipné není ten jogurt s tou reklamou na trávení, ale to že si myslíte že slovo emulgátory znamenají éčka nebo-li aditiva. Emulgátory mají za úkol navázat na sebe složky, například víme že voda a olej se moc rádi nemají, po vmíchání emulgátoru drží pohromadě. Chiiiichi. Éčka (aditiva) se dělí do skupin např. - sladidla, konzervanty, emulgátory, ....
A pokud nechceš chodit se seznamem v ruce, stáhni si do mobilu aplikaci Nutriatlas, kde si přes čárový kód potraviny okamžitě zjištíš co obsahuje.