Co je polenta a z čeho se vaří
Co se dozvíte v článku
Obvykle kukuřičná kaše, která slouží jako příloha, je považována za tradiční jídlo v Itálii, ale i dalších zemích jihovýchodní Evropy.
Základ polenty představuje kukuřičná mouka, voda a sůl. Je tedy přirozeně bezlepková.
Jedinou složkou polenty ale nemusí být pouze kukuřičná mouka. Například v lyžařské oblasti severní Itálie Valtellina u rakouských hranic nedaleko známého střediska St. Moritz, kterou dobře znají i naši turisté, je regionální verzí polenta taragna. Ta je mimo jiné atraktivnější na pohled a pro někoho možná i chuťově, neboť obsahuje také pohanku, a má tak výrazně tmavší barvu oproti klasické světlé kukuřičné polentě. Pohanka navíc zvyšuje nutriční hodnotu pokrmu vysokým obsahem bílkovin a dalších pro tělo prospěšných látek.
Instantní polenta urychlí přípravu jídla
Instantní směs na přípravu kukuřičné polenty lze v poměrně široké nabídce koupit i na našem trhu.
Z této instantní kukuřičné směsi lze kromě kaše připravit i knedlíky nebo placky a další pokrmy. Jde o již tepelně upravenou kukuřičnou krupici, což usnadní a urychlí vaření. K mání je i v bio kvalitě od českých výrobců.
Horší to už je s nákupem směsi na polentu taragna, a ještě horší s dostupností originální italské polentové mouky taragna. Není ale problém vyrobit si tuto směs doma vlastními silami, což sice zabere nějaký ten čas (ale ne zas tak dlouho), odměnou je ale mnohem lepší chuť výsledného produktu a také možnost obohatit jej o další složky, a to i variantně, podle vlastního výběru.
Pravda je, že polenta z instantní směsi je hotová za pár minut (podle typu směsi za pět až osm), ale není to prostě ono.
Vyzkoušejte vlastní polentu
Jak tedy při přípravě vlastní polenty taragna postupovat?
Recept: Polenta taragna
Suroviny k přípravě (pro čtyři osoby):
- 2 l vody
- sůl
- 800 g sýra Casera nebo jiného polotučného sýra
- 400 g másla
- 330 g pohankové mouky
- 150 g kukuřičné mouky
V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, sýr a máslo mezitím nakrájíme na malé kostičky. Do vroucí vody vsypeme předem smíchanou mouku a stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Během vaření, které trvá zhruba 45 minut, přidáváme po kouscích máslo a na konci nakrájený sýr. Polenta je hotová, když se při míchání odlepuje od okrajů hrnce.
Sýr ovlivní výslednou chuť polenty
Uvedený postup lze najít i na internetu, není to ale jediná možnost, jak si doma polentu taragna připravit. Různé variace umožní především volba sýrů.
Lze totiž použít jak tvrdý sýr (chceme-li zachovat italský ráz výrobku, pak je vhodný například tvrdý italský sýr z ovčího mléka Pekorino), stejně tak je ale možné použít parmezán nebo třeba blaťácké zlato.
Zatímco polotvrdé a měkčí sýry je nutné pokrájet, tvrdé lze nastrouhat, což je verze z dokumentárních snímků z domácí přípravy polenty. Sýry přitom dodají naší „vlastní“ polentě taragna specifickou vlastní chuť.
Perfektní využití zbylé polenty
Výhodou (jakékoli) polenty je také možnost jejího opětovného použití poté, co nezkonzumovaný zbytek polenty necháme ztuhnout. Následující den nasucho krátce osmažíme na pánvi plátky pokrájené polenty.
Zatímco k teplé polentě se hodí nejlépe maso s nějakou omáčkou (na snímku jde o hovězí osobuko), k osmažené polentě se hodí spíše šunka nebo sýr. Lze samozřejmě využít i kombinaci s uzeninou (především klobásou), která je v souvislosti s polentou nejčastěji zmiňována.