V České republice se točí a prodávají zejména piva světlá, plzeňského typu. Piva tmavá, polotmavá či řezaná si dávají lidé často na zpestření, oblibě se těží také u žen, bývají méně hořká. Podle informací pivovarníků lidé dnes častěji testují různé druhy a novinky. Na českém trhu i díky tomu postupně přibývá malých a středních pivovarů, které se na méně obvyklá piva a speciality zaměřují.
Piva podle „barvy“
U nás se těší oblibě hlavně piva světlá, tedy připravovaná ze světlého sladu, jinak taky piva tzv. plzeňského typu. Naopak bavorský typ piva je tmavý a svoje temně hnědé zabarvení získává z pražených karamelových sladů. Smícháním sladu světlého a tmavého dostanete pivo polotmavé. Což ovšem není pivo řezané – to se získá smícháním světlého a tmavého piva – a může k tomu dojít jak v pivovaru, tak až u pípy v hospodě.
- světlá – převážně ze světlých sladů
- tmavá – z tmavých, karamelových, případně barevných sladů
- polotmavá – smícháním světlých a tmavých sladů
- řezaná – smícháním světlého a tmavého piva
A tzv. bílé pivo? Bývá tak nazýváno pivo pšeničné, protože je výrazně světlejší než pivo z ječmene (ovšem aby to nebylo tak jednoduché, dělá se občas i v tmavé podobě).
V poslední době se objevují spíše jako sváteční nápoje a speciality také piva s různými netradičními barevnými nádechy, např. na sv. Valentýna pivo narůžovělé ap.
Polotmavá piva má v nabídce již řada pivovarů, není těžké je dostat v obchodech ani v restauracích, patří sem například Chlumecký Amber ALE, Černá hora Kern, Klostermann, Janáček Kounic, Pernštejn polotmavé výčepní nebo Ferdinand Sedm kulí.
Nové pivo má být jedním z nejvíce hořkých polotmavých piv u nás
Přestože se tato piva připravují hlavně v menších pivovarech, ani giganti nezahálejí. Sládci v Radegastu poprvé uvařili polotmavé před několika dny a dali mu jméno Temně Hořký.
Navazuje na ležák Extra Hořký, který pivovar uvařil v limitované edici už dvakrát. I tentokrát půjde o sezónní záležitost. Temně Hořký bude k ochutnání od 3. prosince, kdy bude oficiálně uveden na trh. Sezonní várka se bude čepovat ve stovkách hospod, ovšem podle informací pivovaru pouze na Moravě (přehled na www.radegast.cz), k dispozici bude ale také v lahvích v obchodech.
Nový polotmavý ležák se má vyznačovat výraznou hořkostí. „Správný říz a výrazná hořkost jsou tím, co příznivci Radegastu od svého piva očekávají. Polotmavý ležák tyto parametry zcela naplňuje a zároveň je obohacen o příjemnou sladovou chuť a jantarovou barvu. Temně Hořký je určitě jedním z nejvíce hořkých polotmavých piv u nás,“ představil nové pivo manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.
Jaká polotmavá piva chutnají vám?
Čtěte také: Jak si pivař vybírá v marketu pivo?