Průzkum, uskutečněný značkami Uncle Ben's a Dolmio, ukázal několik zajímavých poznatků o trendech ve vaření v českých kuchyních. Výsledky, které vzešly z odpovědí téměř sedmi stovek respondentů mluví jasně: téměř polovina Čechů vaří 3× až 5× týdně.
Vaříte doma z čerstvých surovin?
Vaříme, ale z polotovarů
Chvályhodné výsledky v dnešní uspěchané době, říkáte si. A pak, že na domácí vaření nemáme čas. Jenže když toto pozlátko průzkumu odstraníme, zjistíme, že celých 49 % českých domácností sáhne při přípravě pokrmů po polotovarech. Hotové omáčky, balené knedlíky i polévky z prášku tak patří mezi hlavní složky našich jídelníčků. A to už tak pozitivní zpráva není.
Čtěte také: Polotovary a konvenience, největší (ne)přítel člověka?
Příčina netkví v nedostatku invence, třetina dotázaných má v kuchařce založených několik receptů, které pravidelně servíruje (polovina nikdy v týdnu neopakuje stejné recepty). Dvě třetiny respondentů navíc rády zkoušejí nové tipy, které jim doporučí přátelé nebo na ně narazí na internetu. Ale zřejmě až v momentě, kdy mají na vaření dostatek času. Překvapivým výsledkem průzkumu je i fakt, že česká kuchyně skončila v oblíbenosti až na druhém místě. Téměř dvojnásobně oblíbenější je italská kuchyně, kterou podle průzkumu preferuje 53 % respondentů.
Zdroj: TZ Uncle Ben's a Dolmio
Čtěte dále: Uvařit instantní polévku jako na obrázku by nesvedl ani Babica
a tady je důkaz: