No a nebo také ne. Jód je záludný v tom, že když je ho málo, tak je to špatně, a když je ho moc, tak je to také špatně. Doporučená maximální denní dávka je jen malý násobek doporučené denní minimální dávky (150 - 400 mikrogramů). Cokoliv pod nebo nad už je riziko. Prokázané jsou problémy, pokud množství dlouhodobě klesne pod 150 nebo vzroste nad 600 mikrogramů denně. To je strašně úzký pruh.
Díky tomu, v čem všem a v jaké formě je, vlastně dneska člověk neví, zda ho má zrovna on málo nebo moc. Příznaky obojího jsou si navíc dost podobné - špatná funkce štítné žlázy, únava apod. Pokud tedy někdo hodně solí, pak by část soli měla být raději bez jódu. Ta s jódem má v průměru 25mikrogramů jódu na gram soli, při doporučené denní maximální dávce 5g soli je to 125mikrogramů jódu. Jenže průměr zrovna u nás je 16g soli na osobu a den a to jsme na 400 mikrogramech jódu a rázem máme splněno denní maximum. A protože průměr je průměr, tak to znamená, že značná část populace tu dávku ve skutečnosti překračuje, obzvláště pokud si dá pár vajíček a zapije to mlékem.
https://www.wikiskripta.eu/w/J%C3%B3d
https://zena.aktualne.cz/zdravi/otrava-jodem-z-potravin-hrozi-i-nam/r~i:article:773170/
https://www.vitalia.cz/clanky/test-ukazal-presolene-potraviny-sul-je-v-susenkach-i-cerealiich/
http://www.szpi.gov.cz/clanek/jedla-sul-obsahuje-predepsane-mnozstvi-jodu.aspx