Zakladnim mym hodnocenim restaurace, tedy podniku ktery si takovy nazev zaslouzi, je zda-li je tam mozne si vychutnat jidlo bez smradu od kurackych prasat.
Z toho duvodu je tady skutecnych restauraci zatim docela malo, vetsina jsou jen smradlave nalevny, ve kterych se omylem podava i jidlo.
Naprosto souhlasím, ovšem za největší "prasata" bych označil naše politiky (ze všech politických stran), kteří brání legislativě běžné ve vyspělých zemích po celém světě. Není pak divu, že s malým dítětem jedu na dovolenou raději do Německa, kde mohu pojíst bez smradu a kvalitněji než u nás, cenový rozdíl dnes už není moc velký.
ja mam tedy zkusenost jinou. nepamatuji kdy naposled jsem byl v restauraci kde se pres poledne kourilo. tipuji tak 1/4 jich byla nekuracka a zbytek mel oddelene prostory. je logicke ze kdyz vlezu na formanku nebo do vesnicky hospody mezi delnase v monterkach, tak tam budou u gulase a desitky hulit, to je normalni. ovsem v regulerni restauraci je to spise vyjimka potvrzujici pravidlo. navic rozhodne nepujdu na obed do putyky nebo vesnicky spelunky na gulas s osmi za padaset a v restauraci se vam toto prakticky nestane.
ale jde o to kam chodite a tak muze byt vase zkusenost rozdilna.
Víte, tohle je strašně zajímavá věc. V diskusích všichni píší, jak je odrazují kuřáci a při zákazu kouření budou do hospod chodit. Tak logicky z toho plyne, že se hospodským musí vyplatit dělat nekuřácké hospody a vydělají víc.
V praxi se to ale zas tak moc neděje. Takže někde je chyba v úvaze - buď ty diskuse reálně plní pár křiklounů a reálně kouření lidem vadí minimálně anebo snad jsou provozovatelé restaurací banda idiotů, kteří peníze prostě nechtějí? Docela by mě zajímalo, co z toho je pravdou...
Poznámka - jsem nekuřák a astmatik, takže mě fakt nikdo z velké obhajoby kuřáků nemůže obvinit :-)
Ze je neco logicke jeste neznamena, ze se podle toho budou lide chovat. Napriklad znacna cast lidi v CR stale nadava na bankovni poplatky, pritom dnes si jiz mohou vybrat z nekolika bank kde tyto poplatky bud nejsou zadne nebo jen velmi nizke. Presto to neudelaji.
Problem je podle mne v tom, ze provozovatele a personal jsou vetsinou kuraci a jsou na tuto klientelu zvykli. Takze ziji v predstave, ze "nikdo jiny by tam nechodil", protoze "to omezuje". Za zcela absurdni povazuji pripad jedne zcela nekuracke restaurace, kde personal jsou vsichni kuraci, takze cely den postavaji venku a kouri :-)
A castecne si za to mohou sami, protoze presvedcit lidi (kteri nepujdou jen na menu za 55,-) ze se snad maji zacit konecne zajimat o restaurce (drive "restaurace") v CR nebude snadne ...
Jinak je to opet zajimave tema pro redaktory z Vitalie, oslovit nekolik provozovatelu s dotazem, proc by nesli do nekuracke restaurace. Pak si muzeme ty vyroky opet okomentovat :-)
To je ostatne to jedine co muzeme, jeste ze alespon nezavreli hranice do Nemecka nebo i na Slovensko. Tam to totiz uz davno taky plati a dodrzuje se to. A restaurace tam stale ziji. Ostatne i zahulene bary tam najdete taky.
"kde mohu pojíst bez smradu a kvalitněji než u nás, cenový rozdíl dnes už není moc velký"
Ano, to je samozrejme pravda, ale to uz zase skoncime u tematu "predrazene CR". V zemi kde maji lide prumerne 4x nizsi platy (pricemz vime jak se obvykle resi mzdy a naklady v restauracnich provozech) by netkeri zrejme chteli platit za jidlo v restauraci jak v Nemecku, jinak nas budou porad oblbovat tim ze to nejde a kdesi cosi. Me nevadi kdyz nekdo rekne, ja to nebudu delat pokud na tom nevydelam aspon mega mesicne. Fajn, ale ty ostatni kecy at si nechaji od cesty.
To byl samozrejme jen primer.
Neexistuje ovsem duvod, proc by to tu melo byt drazsi nez 1/3 nemeckych cen: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/cena-pracovni-sily-v-cesku-nedosahuje-ani-poloviny-prumeru-zemi-eu-974006
neni se cemu divit kdyz lidi akorat jdou po cene a na hotovce za 55,- nebo menicku za 70,- se restaurace provozovat neda, to by musela delat jeste nejmin jednoutolik veceri coz je utopie.
az lidi pochopi, ze kvalitni surovina neni parek za 30kc v akci, ze sikovny kuchar nedela zadarmo a ze pekne prostredi restaurace take neco stoji tak bude dobre, na tohle vsechno, ale hotovkou za 55 nebo minutkou vcetne prilohy za 100 nevydelate.
Na veceri do restaurace ? V CR ? No to snad ne ...
Po problemu se smradem tu mame dalsi specifickou vlastnost a to je nabidka a ceny vin restauracich. Pokud uz nekde nejake vubec maji, tak je cena obvykle nechutne premrstena, typicky az ctyrnasobek ceny v obchodech (pritom dodavatele do gastronomie davaji dalsi zajimave slevy). Na tohle tema uz bylo na vinarskych serverech a blogach popsano nekolik megabytu (http://www.jizni-svah.cz/2009/07/vysledky-ankety-odradi-vas-restauracni.html). Takze nema cenu to dale rozebirat. V zahranici je bezne, ze cena je obvykle dvojnasobek bezne prodejni ceny.
Zkratka mam pocit, ze v nasich "restauracich" maji zajem jen o ty co tam jdou na pivo a zvaro, pripadne odrbat nekoho na matonce za 40,-
Do toho nepocitam radoby "luxusni" restaurace, kde za silene castky ziskate mozna to nekoureni.
Ono kdyz neco nefunguje, tak to "resite" tak, ze si to nakonec udelate sam ? To jsme se asi daleko nedostali ... tohle uz si odnekud pamatuju.
Neni kvuli tomu treba ani kosmicka technologie, ani vzorek horniny z Marsu, ani nanotechnologicky vyzkum. Staci zajet prakticky kamkoli na zapad, jih, i vychod od nas (jak to funguje v Polsku nevim) a prekvapive to tam funguje.
Jasne, v CR mame prece ten "specificky" trh :-)
jih bych moc nezminoval, bezna italska ci spanelska restaurace je stejna traga jako u nas. takze kdyz vidim jidelak kde maji hlavni chody za 6-8€ tak se jim vyhybam obloukem, ty jsou na urovni nasich s menickem za 70,- a obsluhou jeste dvakrat linejsi. ale je pravda ze nemci cirakusaci se snazi.
chce si to proste vybirat a nepodporovat ty co se vas snazi ojebat. kdyz vezmu osobni zkusenost, tak v cr bych to rekl asi 50/50 tam kde sem byl ja, ale vesnickym spelunkam a mestskym putykam se vyhybam.
Hospodu si dnes může provozovat doslova kdokoli.
Takže - neodborný a neznalý personál, neznalost čepování a ošetřování piva, dobrovolně podepisované "výhodné" smlouvy s pivovary, které v důsledku mohou způsobit i uzavření takového podniku, atd.
Je jen dobře, že tyto pseudopodniky zmizí a zůstanou jen opravdu ty dobré.
Myslím si, že v řadě případů se jedná o to, že řada majitelů chce rychle zbohatnout a snaží se šetřit i tam, kde by se šetřit nemělo. Kuchaři mnohdy vařit umí, ale aby se ušetřilo, vaří se z polotovarů a chemických směsí. Restaurace se stávají ohřívárnami instantního jídla, kde majitel mnohdy šetří i na dobře placeném kuchařovi. Takovému zlatokopovi pouze stačí, když člověk v kuchyni umí ohřít v mikrovlnce kupovanou knedli či v hrnci rozmixovat brambory v prášku, uvařit instantní polívku nebo instantní omáčku. To maso se nějak naučí dělat, vše ostatní koupí v supermarketu.
Jenže tudy cesta nevede. Myslím si, že člověk, který si chce zajít do restaurace, se dnes již dívá na kvalitu. Dokonce i důchodci si dnes přidají deseti- či dvacetikorunu na kvalitním meníčku, než aby ž.ali instant.