Myslím si, že v řadě případů se jedná o to, že řada majitelů chce rychle zbohatnout a snaží se šetřit i tam, kde by se šetřit nemělo. Kuchaři mnohdy vařit umí, ale aby se ušetřilo, vaří se z polotovarů a chemických směsí. Restaurace se stávají ohřívárnami instantního jídla, kde majitel mnohdy šetří i na dobře placeném kuchařovi. Takovému zlatokopovi pouze stačí, když člověk v kuchyni umí ohřít v mikrovlnce kupovanou knedli či v hrnci rozmixovat brambory v prášku, uvařit instantní polívku nebo instantní omáčku. To maso se nějak naučí dělat, vše ostatní koupí v supermarketu.
Jenže tudy cesta nevede. Myslím si, že člověk, který si chce zajít do restaurace, se dnes již dívá na kvalitu. Dokonce i důchodci si dnes přidají deseti- či dvacetikorunu na kvalitním meníčku, než aby ž.ali instant.