Zakladnim mym hodnocenim restaurace, tedy podniku ktery si takovy nazev zaslouzi, je zda-li je tam mozne si vychutnat jidlo bez smradu od kurackych prasat.
Z toho duvodu je tady skutecnych restauraci zatim docela malo, vetsina jsou jen smradlave nalevny, ve kterych se omylem podava i jidlo.
Naprosto souhlasím, ovšem za největší "prasata" bych označil naše politiky (ze všech politických stran), kteří brání legislativě běžné ve vyspělých zemích po celém světě. Není pak divu, že s malým dítětem jedu na dovolenou raději do Německa, kde mohu pojíst bez smradu a kvalitněji než u nás, cenový rozdíl dnes už není moc velký.
ja mam tedy zkusenost jinou. nepamatuji kdy naposled jsem byl v restauraci kde se pres poledne kourilo. tipuji tak 1/4 jich byla nekuracka a zbytek mel oddelene prostory. je logicke ze kdyz vlezu na formanku nebo do vesnicky hospody mezi delnase v monterkach, tak tam budou u gulase a desitky hulit, to je normalni. ovsem v regulerni restauraci je to spise vyjimka potvrzujici pravidlo. navic rozhodne nepujdu na obed do putyky nebo vesnicky spelunky na gulas s osmi za padaset a v restauraci se vam toto prakticky nestane.
ale jde o to kam chodite a tak muze byt vase zkusenost rozdilna.
Víte, tohle je strašně zajímavá věc. V diskusích všichni píší, jak je odrazují kuřáci a při zákazu kouření budou do hospod chodit. Tak logicky z toho plyne, že se hospodským musí vyplatit dělat nekuřácké hospody a vydělají víc.
V praxi se to ale zas tak moc neděje. Takže někde je chyba v úvaze - buď ty diskuse reálně plní pár křiklounů a reálně kouření lidem vadí minimálně anebo snad jsou provozovatelé restaurací banda idiotů, kteří peníze prostě nechtějí? Docela by mě zajímalo, co z toho je pravdou...
Poznámka - jsem nekuřák a astmatik, takže mě fakt nikdo z velké obhajoby kuřáků nemůže obvinit :-)
Ze je neco logicke jeste neznamena, ze se podle toho budou lide chovat. Napriklad znacna cast lidi v CR stale nadava na bankovni poplatky, pritom dnes si jiz mohou vybrat z nekolika bank kde tyto poplatky bud nejsou zadne nebo jen velmi nizke. Presto to neudelaji.
Problem je podle mne v tom, ze provozovatele a personal jsou vetsinou kuraci a jsou na tuto klientelu zvykli. Takze ziji v predstave, ze "nikdo jiny by tam nechodil", protoze "to omezuje". Za zcela absurdni povazuji pripad jedne zcela nekuracke restaurace, kde personal jsou vsichni kuraci, takze cely den postavaji venku a kouri :-)
A castecne si za to mohou sami, protoze presvedcit lidi (kteri nepujdou jen na menu za 55,-) ze se snad maji zacit konecne zajimat o restaurce (drive "restaurace") v CR nebude snadne ...
Jinak je to opet zajimave tema pro redaktory z Vitalie, oslovit nekolik provozovatelu s dotazem, proc by nesli do nekuracke restaurace. Pak si muzeme ty vyroky opet okomentovat :-)
To je ostatne to jedine co muzeme, jeste ze alespon nezavreli hranice do Nemecka nebo i na Slovensko. Tam to totiz uz davno taky plati a dodrzuje se to. A restaurace tam stale ziji. Ostatne i zahulene bary tam najdete taky.
"kde mohu pojíst bez smradu a kvalitněji než u nás, cenový rozdíl dnes už není moc velký"
Ano, to je samozrejme pravda, ale to uz zase skoncime u tematu "predrazene CR". V zemi kde maji lide prumerne 4x nizsi platy (pricemz vime jak se obvykle resi mzdy a naklady v restauracnich provozech) by netkeri zrejme chteli platit za jidlo v restauraci jak v Nemecku, jinak nas budou porad oblbovat tim ze to nejde a kdesi cosi. Me nevadi kdyz nekdo rekne, ja to nebudu delat pokud na tom nevydelam aspon mega mesicne. Fajn, ale ty ostatni kecy at si nechaji od cesty.
To byl samozrejme jen primer.
Neexistuje ovsem duvod, proc by to tu melo byt drazsi nez 1/3 nemeckych cen: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/cena-pracovni-sily-v-cesku-nedosahuje-ani-poloviny-prumeru-zemi-eu-974006