V akreditované laboratoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bylo zjištěno, že jsou na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu chlorpyrifos. Jednalo se o jablka odrůdy Prince, polského původu, která byla do ČR distribuována v množství tisíc pět set šedesát kilogramů.
6× vyšší koncentrace pesticidu
Právní předpisy stanovují maximální limit pesticidu chlorpyrifos na 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), laboratorní rozbor ale potvrdil šestkrát vyšší koncentraci v množství 0,066 mg/kg. Toto zjištění bylo notifikováno v evropském systému rychlého varování RASSF a s kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Chlorpyrifos
Toxická látka narušující funkci hormonů v lidském těle způsobuje pocit sucha v krku, poruchy spánku, zhoršení paměti, dezorientace, bolesti hlavy, poruchy řeči. Je toxický i pro mořské kraby a ryby.
Nízká až střední expozice chlorpyrifosu během nitroděložního vývoje může vést k dlouhodobým změnám ve struktuře mozku dítěte. Děti vystavené chlorpyrifosu dosáhly horších výsledků v testech paměti, inteligence a dalších mozkových funkcí.
Zdroj: Wikipedie
Vzorek jablek s pesticidy byl odebrán ve velkoobchodní provozovně big.fresh.fruit s.r.o., K Radotínu 492, Praha 5. Dodavatelem byla polská firma P.H.U. Tompol Rafal, Tomicki, ul. Stibrawska 17, 54–211 Wroclaw.
Z předložených dokladů nebyla kontrolovaná osoba schopna doložit a identifikovat další pohyb nevyhovující potraviny v tržní síti ČR.
Pesticidy v potravinách nejsou až tak výjimečné
Není to přitom prvně, co se v tržní síti našly potraviny s obsahem pesticidu. Jistě vzpomínáte na nedávnou kauzu s pesticidem fipronilem, která zasáhla jak vejce, tak i další výrobky, do nichž vadná vejce přišla. Pesticidy se v nedávné době našly i v máku, a to nejednou, objevily se dokonce i v superpotravině goji. Snad to ale není tak zlé, když Evropský úřad pro kontrolu potravin (EFSA) říká, že 97 % potravin neobsahuje rezidua pesticidů.