Polské kuřecí maso se salmonelou se dostalo do škol i nemocnic

1. 3. 2019

Sdílet

Po důsledných kontrolách Státní veterinární správy došlo k odhalení dalších zásilek masa se salmonelou. Jde o čtyři a půl tuny drůbežího masa, které odebraly školy, nemocnice, restaurace i cateringové společnosti.

Včera Státní veterinární správa (SVS) zachytila zásilku 1200 kg kuřecích mražených stehen z Polska, u které byla vyšetřením potvrzena přítomnost salmonel. Zásilku objevili veterinární inspektoři v provozu velkoobchodního skladu Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. A začalo vyšetřování dalšího pohybu kontaminovaného drůbežího masa, konkrétně kuřecích prsou téže šarže, jako byla stehna. „Z aktuální informace vyplývá, že zásilky směřovaly do několika míst určení v Ústeckém, Zlínském, Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Celkové množství kuřecího masa činí 4515 kg,“ uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ústecký kraj

Sem přišla zásilka kuřecího masa s nálezem salmonely v celkovém množství 1200 kg, příjemcem zásilky byl sklad Gastroplus v Lounech. Problematické kuřecí maso bylo dále odesláno těmto odběratelům, mezi nimiž nechyběly ani základní školy.

  • Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany
  • Krajská zdravotní, a.s., Ryjice
  • Střední odborná škola energetická, Chomutov
  • Krajská zdravotní, a.s., Most
  • Alexander KISS, Dobroměřice
  • Základní škola a mateřská škola, Chřibská
  • Základní škola a mateřská škola, Senomaty
  • Základní škola Obrnice, okres Most
  • Základní škola Ústí nad Labem
  • Maloobchodní prodej
  • Gastrodrive s.r.o., Liberec
  • Modrý klí, o.p.s., Praha
  • Gastrodrive s.r.o., Liberec
  • Gastronomické centrum POHODA, Litoměřice
  • Centrum sociální pomoci Lit, Milešov
  • Sdružení Chvaly, z.s., Praha
  • SILIKE C.S s.r.o., Děčín
  • Eva Kořínková, Mukařov
  • Stravování Kučera s.r.o.

Královéhradecký kraj

Zde odebrala problematickou šarži firma NEGOCIO s.r.o., Hradec Králové, do skladu firmy Polar v Kostelci nad Černými lesy (Středočeský kraj) o celkové váze 670 kg, přičemž se podařilo ve skladu zadržet 370 kg masa. K těmto dvěma odběratelům bylo dovezeno tři sta kilogramů masa:

  • JIP východočeská a.s., Líbeznice
  • ZVOSKA s.r.o., Krnov

Zlínský kraj

Ve zdejším kraji došlo polské kuřecí maso k příjemci zásilky – Michal Martin, Kunovice – o celkové váze 620 kg. „Šarže je po datu spotřeby a již se nenachází na skladě,“ ubezpečuje nás tiskový mluvčí SVS. Zásilka dále pokračovala na těchto sedm míst.

  • Bilbo šmak s.r.o., Ve Vaňkovce 1, Brno,
  • Halda MK s.r.o., Boršice 739, Boršice u Buchlovic
  • Slovan Consulting, J. Skácela 200/17, Poštorná Břeclav
  • Prodejna Michal Kurtin, Uherský Brod, Masarykovo náměstí 162
  • Prodejna Michal Kurtin, Napajedla, Masarykovo náměstí 219

Salmonela

Bakterie salmonely jsou velmi odolné vůči teplotě – ideální pro jejich množení je nicméně pokojová teplota, kolem 20 °C, při přípravě jídla je třeba dbát na to, aby vařené potraviny přešly teplotou 70 °C, při níž se bakterie nejsou schopné dále rozmnožovat, a to alespoň po dobu pěti minut.

Bakterie salmonely se do těla dostávají trávicím traktem, odkud se přenesou do lymfatického systému a dále do krve. Nakolik se salmonela v těle rozbují, závisí i na odolnosti organismu – k onemocnění salmonelózou jsou náchylnější lidé s nízkým imunitním systémem, děti, staří lidé a lidé trpící dlouhodobými onemocněními.

Olomoucký kraj

Do olomoucké firmy Made Group a. s. dorazily 2000 kg kuřecího masa. Distribuce probíhala do níže uvedených míst. „V Olomouckém kraji byl došetřen ještě jeden příjemce zásilky – Jaromír Jaš, Dolní Újezd 9, ke kterému směřovalo 25 kg kuřecího masa,“ dodal Petr Vorlíček.

  • Paradise Casino Admiral, a.s.
  • MADE GROUP, a. s. – Olomouc
  • TF Invest, s.r.o.
  • Výstaviště Flora Olomouc, a.s.
  • Kiss Farkas s.r.o.
  • Jan Kneblík
  • Eurogastro catering s.r.o.
  • Restaurace Pohoda
  • Petr Flek
  • Sociální služby města Kroměříže, příspěvková organizace
  • Eurogalaxie s.r.o.
  • Pavel Pelech
  • Ing. Petr Holub
  • Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace
  • Petra Selecká
  • Základní škola a mateřská škola Kostelec na Hané, okres Prostějov, příspěvková organizace
  • PM FOOD s.r.o.
  • ŠNYT – PV s.r.o.
  • Restaurace U Bundárů
  • DIKEDO s.r.o.
  • Karvinská hornická nemocnice a.s.
  • Jan Fojtík
  • Lahůdky Apetit s.r.o.
  • SABO 4 FOOD s.r.o.
  • GASTRO SERVIS Křižanovice, s.r.o.
  • LAPET gastro s.r.o.
  • Hana Hudečková
  • NIUS s.r.o.
  • Martina Piňosová
  • ZELOS, spol. s r.o.
  • Ivana Jurečková
  • Přerovská restaurace KAJA s.r.o.
  • Obec Těšetice
  • Bufet Eso
  • SIGREST spol. s r.o.
  • Občerstvení Horina
  • Hana Řehulková
  • Kuchyně J & S Kralice na Hané, spol. s r.o.
  • Lucie Michálková
  • Základní škola a Mateřská škola, Znojmo, Pražská 98
  • Magda Pavelková
  • Závodní stravování, Vít Ketman
  • Masař Jiří
  • SOŠKO s.r.o.
  • Školní jídelna Šternberk, příspěvková organizace
  • GASTRO SERVIS Křižanovice, s.r.o.
  • Brixton-gastro, s.r.o.
  • Peter Majerník
  • Ing. Peter Obertáš
  • Emília Hudecová – MILKA
  • Miroslav Nerada
  • Jídelna Labužník s.r.o.
  • Vincent Varček
  • Iveta Černá
  • Závodní stravování
  • Přerovská restaurace
  • Michal Rybka

Zjišťování dalších informací je předmětem probíhajícího došetřovaní SVS v jednotlivých krajích.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).