Záleží vám na tom, jakého původu jsou potraviny, které kupujete? Podnikatel z Pardubicka prodával „chlazená kuřata z českých chovů a uzeniny vlastní výroby“, ale všechno bylo ve skutečnosti jinak.
„Zpracovatel drůbeže z Žumberku v Pardubickém kraji klamavě označoval kuřecí maso dovezené z Polska a vydával je za české. Zároveň nenahlásil příchod jiné dodávky kuřat z Nizozemí, navíc klamavě informoval zákazníky o původu svých výrobků,“ informoval dnes Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy (SVS). Veterináři mají v kompetenci mimo jiné dozor nad kvalitou živočišných výrobků a dohlíží i na to, aby na území ČR nebyly zavlečeny veterinární nákazy či jejich původci. Od začátku loňského roku má SVS rozšířené pravomoci také o dozor v restauracích a dalších stravovacích zařízeních.
Žádný výrobce, jen překupník
Kontrolovaný podnikatel byl schopen doložit český původ pouze u dvou set čtyřiceti kilogramů kuřecího, zbytek představovalo maso z Polska. V chladírně přitom bylo jako české označeno několikanásobně větší množství kuřecího. Veterinární kontrola tak provozovateli prokázala, že polskou drůbež vydává při prodeji za českou, klamavě označeno bylo zhruba osm set padesát kilogramů kuřat nebo jejich částí. „Zároveň bylo při kontrole zjištěno, že podnikatel dovezl vlastním autem více než jednu tunu kuřat z Nizozemí, příchod dodávky však nenahlásil krajské veterinární správě, jak mu ukládá legislativa,“ dodává mluvčí.
Prodejce navíc na některých autech, jimiž masné produkty vozí, propaguje „chlazená kuřata z českých chovů a uzeniny vlastní výroby“. Přitom podle zjištění veterinářů neprodává pouze tuzemskou drůbež a vůbec neprovozuje vlastní výrobu masných výrobků, uzeniny pouze nakupuje od jiných dodavatelů a dále prodává, zákazníkům tedy podává nepravdivé informace.
TIP: Maso, které je označené i na obalu značkou CZ, nemusí nutně pocházet z českých chovů. Klidně se může jednat o polské maso, které bylo u nás jen zabalené. Přečtěte si, jak poznáte skutečný původ masa.
Zdroj: TZ SVS