Ty nejhorší "polské" potraviny na našem trhu jsou potraviny, které si v Polsku na objednávku (včetně specifikací) nechávají pro náš trh vyrábět právnícké osoby usazené v České republice často s majiteli ve vyspělých státech EU.
V Polsku umí zkrátka pouze levněji vyrobit bullshit, než to umíme my.
Na vině je podle mého názoru především objednatel a případně dovozce tohoto cheep-stuffu.
Proč polští výrobci na pranýři českého spotřebitele? To se jen hodí strukturám spolčených kolem potravinářské komory....
To je vcelku rozšířený omyl, že Poláci dělají potraviny levněji. Mají nižší daně na potraviny a za zemědělce platí sociální pojištějí stát. Mají taky hromadu vyjímek, které jim umožňují používat jinde nepovolené technologie. Při srovnatelných podmínkách jsou dražší.
Co se surovin týče, mluvit o špatné kvalitě potravin je tabu. Polsko je veliký zpracovatel a vývozce potravin, snaží se budovat si image vysoké kvality tím, že veřejné "průsery" jsou spíše vyjímkou, o kterých se nemluví dlouho.
Existují firmy velmi solidní a existují i firmy které zpracovávají pošlé kusy dobytka. Jak to poznat, neví ani Poláci. Před nějakou dobou byla v polské TV reportáž o kvalitě potravin na vnitřním trhu. Výsledkem bylo zjištění, že více než 6o procent nesplňuje deklarované parametry. Mluvilo se o tom 2 dny...