Držím Čechom prsty v boji o pôvodný názov, aj keď až teraz som sa dozvedela, že pomazánkové maslo je tradičný český výrobok. Je to ako bumerang v boji o legislatívny poriadok v názvoch potravín, bohužiaľ aj to sa stáva. Na Slovensku je pomazánkové maslo označované ako smotanová nátierka - názov smotanová vystihuje hlavnú zložku výrobku a odlišuje ju od ostatných "tukových" nátierok na báze margarínov,ale aj tak je treba dávať pozor na zloženie - do niektorých sa pomazánkových nátierok sa pridáva rastlinný tuk a tie podľa mňa strácajú na chuti.
Tradiční specialita? Spíš socialistická náhražka másla. Ale v zemi, kde se dnes za "tradiční specialitu" počítá i kuřecí plátek s broskví (nejlépe nazývaný "kuřecí steak"), před pár desítkami let zcela neznámý, se není čemu divit. Tradiční česká jídla, jako např. telecí, zůstávají zapomenuta.
Držíš prsty? Kdyby Slováci sami předposraně pomazánkové máslo nepřejmenovali dřív, než je k tomu někdo z unie skutečně nutil, a kdyby následně podle hesla "když my, tak vy taky" nepodali stížnost na ČR, tak by nikdo v EU po pomazánkovém másle ani nevzdechl, protože to prostě v jejich jazycích nic neznamená a ani se to k nim ve velkém nedováží.