Hlavní navigace

Sólo rodičům nejen s psychikou pomůže bezplatný program v centru Prahy

16. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když se mluví o samoživitelích, zmiňuje se nejčastěji potřeba finanční a materiální pomoci. Podle organizace Aperio to ale zdaleka není to jediné, co potřebují. I proto nyní nabízí možnost registrovat se do podpůrného programu Naberte dech, který jim pomůže i v mnoha dalších ohledech.

Podle posledního Sčítání lidu, domů a bytů z roku 2021 je v Česku více než 508 tisíc neúplných rodin, což je přibližně pětina všech rodinných domácností. Z nich většinu tvoří domácnosti vedené sólo matkami, které se potýkají s řadou problémů.

Co se dozvíte v článku
  1. Třetina sólo matek trpí depresemi
  2. Sdílení zkušeností také pomáhá
  3. Co chybí sólo rodičům?
  4. Problém je vydat deset tisíc navíc
  5. Doporučení pro lepší život samoživitelů
  6. Kam se obrátit o pomoc

Třetina sólo matek trpí depresemi

„Dopady pandemie, vysoká inflace a krize bydlení vedou k tomu, že často volí nevýhodná zaměstnání. Kvůli nedostatku dostupné péče o děti a flexibilních pracovních úvazků se tak ocitají v začarovaném kruhu nejistoty a finančních problémů. Tento stav dále zhoršují přetrvávající předsudky, například že si za svou situaci mohou samy nebo že žijí z dávek. Sólo matky čelí i vysoké psychické zátěži, což se může projevit na jejich zdraví. Neustálé slaďování práce a péče o děti a domácnost vede k jejich vyčerpání,“ vysvětluje Lucie Ryntová, programová vedoucí Aperia.

Data PAQ Research z období pandemie ukázala, že až 36 procent žen s dětmi zažívalo během první vlny pandemie symptomy deprese či úzkosti, přičemž sólo matky byly mezi těmi nejvíce postiženými.

Aperio nabízí sólo rodičům jedinečný bezplatný program Naberte dech. Program vychází z mnohaleté praxe, výzkumu a zkušeností ze zahraničí. 

Práce při mateřské? Nárok na přídavky? A co alimenty? Rodiče najdou rady zdarma na webu Přečtěte si také:

Práce při mateřské? Nárok na přídavky? A co alimenty? Rodiče najdou rady zdarma na webu

„Základní filozofií programu je, že jedině dlouhodobá a komplexní podpora může mít skutečně efektivní dopad na život sólo rodičů a jejich dětí. Program Naberte dech zahrnuje kombinaci vzdělávání, poradenství, koučinku, mentoringu a e-learningu. Důležitá je i skupinová práce, která umožňuje vytvoření silných sociálních vazeb mezi účastníky. Součástí programu je také skupina pro děti účastníků,“ popisuje Ryntová.

Sdílení zkušeností také pomáhá

Sólo rodiče, kteří program absolvují, získají nejen odborné znalosti a dovednosti, ale také možnost sdílet své zkušenosti a problémy s ostatními, kteří se nacházejí v podobné situaci. Díky tomu se výrazně sníží jejich pocit osamělosti a izolace. To je ostatně jeden z klíčových faktorů, který přispívá k jejich duševní pohodě.

„Kurz byl pro mě skutečným restartem na cestě životem. Pomohl mi znovuobjevit samu sebe, své možnosti a schopnosti,“ popsala jedna z dřívějších absolventek programu.

Program Naberte dech probíhá v termínu od 18. října do 14. prosince, půjde o osm setkání v centru Prahy. Registrace je možná na webu Aperia.

Co chybí sólo rodičům?

Aperio rovněž připravilo dokument shrnující postavení sólo rodičů v České republice. Takzvaný policy paper se věnuje pěti oblastem, konkrétně materiální a finanční podpoře, psychosociální podpoře, podpoře v oblasti sladění práce a péče, podpoře pro lepší pracovní uplatnění a podpoře v oblasti občanské a komunitní participace. Přináší i konkrétní doporučení, jak situaci samoživitelů zlepšit.

Rodinný terapeut: Děti nepotřebují drahé věci, ale rodiče a jeho vzor Přečtěte si také:

Rodinný terapeut: Děti nepotřebují drahé věci, ale rodiče a jeho vzor

Z dokumentu vyplývá, že sólo rodiče a jejich rodiny jsou v Česku dlouhodobě skupinou nejvíce ohroženou sociálním vyloučením. Matky samoživitelky kvůli nedostatku míst v jeslích a školkách a nedostatku flexibilních pracovních míst musejí častěji pracovat na horších a hůře placených místech. Kvůli tomu se pak dostávají do finanční nouze. 

Problém je vydat deset tisíc navíc

„Nedostatečné finanční rezervy (až polovina si nemohla v r. 2018 dovolit vydat 10 400 Kč) a chronické fyzické a duševní vyčerpání plynoucí z neustálého rolového přetížení vedly v období pandemie covid-19 k tomu, že sólo matky reportují vyčerpání rezerv, snížení příjmů a výrazně horší zvládání situace, nebo dokonce zhoršení tělesného či duševního zdraví,“ uvádí autorka dokumentu Eliška Kodyšová a pokračuje:

„Genderové stereotypy v rozdělení péče v rodině i nejasnosti ohledně typů uspořádání péče po rozchodu/rozvodu vedou k nízkému zapojení otců do péče.“

Doporučení pro lepší život samoživitelů

Aperio proto doporučuje následující opatření, jak život českým sólo rodičům usnadnit a zlepšit:

  • Daňová zvýhodnění pro sólo rodiče a zajištění efektivnějšího čerpání dávek státní sociální podpory.
  • Tvorba strategie primární prevence duševních onemocnění a zajištění dostupnosti odborné psychologické a psychiatrické péče pro děti i dospělé potýkající se s poruchami duševního zdraví.
  • Systémová opatření na podporu rovnoměrnějšího rozdělení péče o děti a zodpovědnosti za ni mezi oba rodiče.
  • Garance míst v zařízeních péče o děti na všech úrovních (dětské skupiny / jesle, mateřské školy, školní družiny), s důrazem na urychlené řešení nedostatku míst pro děti do tří let.
  • Motivace zaměstnavatelů k zavádění flexibilních pracovních režimů a služeb pro rodiče.
  • Financování programů pro sólo rodiče zaměřených na zvýšení sebevědomí a podporu dovedností pro uplatnění v perspektivních oborech na trhu práce, tedy zejména v ICT.
  • Podpora spolkové a komunitní činnosti v obcích.

Kam se obrátit o pomoc

V případě, že se rodič cítí přetížený nebo bezradný, neměl by se bát říci si o pomoc. „Pokud rodič něco nezvládá, neví si rady, měl by vědět, že existuje pomoc, která je bezplatná a může být i anonymní,“ upozorňuje zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Například Linka bezpečí provozuje speciální telefonní číslo přímo pro rodiče, tzv. Rodičovskou linku. Ta funguje prostřednictvím chatu (každou neděli 17–21 h), e-mailu pomoc@rodicovskalinka.cz nebo telefonní linky s číslem 606 021 021 (její provoz je po–čt 9–21 h, pá 9–17 h).

Pomoci může také Centrum Locika, které provozuje poradenství prostřednictvím e-mailu poradna@centrumloci­ka.czchatu (po–pá 13 až 17:30, so 9 až 13:30) nebo osobní návštěvy centra (po–čt 10 až 17 h). Před osobní návštěvou je ale nutné se vždy předem objednat telefonicky na čísle: 734 441 233.

Užitečné materiály lze získat na webu iniciativy Dětství bez násilí, kde je příručka, která se věnuje např. zvládání vzteku.

Poradnu, osobní i online, provozuje také spolek Aperio.

Seznam dalších linek (různé) pomoci lze dohledat na webu Ministerstva vnitra.

V budoucnu by takovou pomocí mohly být pro rodiče v krizi či samoživitele také terénní chůvy, jež by jezdily přímo do rodiny a pro rodiče by představovaly odlehčenou službu, která jim pomůže předcházet přetížení. Pro jejich zřízení je ale nezbytná novela zákona o sociálních službách.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).