Hlavní navigace

Poprvé na gynekologii: nejlépe kolem patnáctých narozenin, a hlavně bez obav

10. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
První návštěva gynekologa může pro dívku znamenat velký stres. Co se bude dít? Co bude chtít lékař vědět a jak se připravit? A kdy se k němu vůbec vydat?

„Ideální čas na první návštěvu gynekologa je věk asi 15 let, v případě obtíží samozřejmě kdykoliv. I když dívka ještě neměla pohlavní styk nebo nemá žádné obtíže, určitě by návštěva gynekologa neměla být později než v 18 letech,“ říká Andrej Černý, primář Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN a 1. LF UK.

Co se dozvíte v článku
  1. Co s sebou?
  2. Na co se bude lékař ptát?
  3. Jak proběhne vyšetření?
  4. Je zapotřebí nějaká příprava?
  5. Jak často chodit?

„Kromě gynekologického vyšetření se dozví o každoročním preventivním gynekologickém vyšetření a jeho důvodech, bude poučena o samovyšetřování prsů, metodách antikoncepce, bezpečného sexu a získá další užitečné informace,“ dodává doktorka Jana Skřenková z Ambulance gynekologie dětí a dospívajících stejné kliniky.

Co s sebou?

S sebou je potřeba mít kartičku pojištěnce, případně seznam léků, které dívka užívá. Dále se hodí mít s sebou menstruační kalendář nebo minimálně znát datum začátku a konce poslední menstruace. Pokud dívka není fanynkou papírových diářů, může pro vedení menstruačního kalendáře využít nějakou z mnoha mobilních aplikací.

Pár minut měsíčně, které mohou zachránit život. Jak na samovyšetření prsou Přečtěte si také:

Pár minut měsíčně, které mohou zachránit život. Jak na samovyšetření prsou

A co na sebe? Něco pohodlného, co se dá snadno svléknout. Ideálně volnou sukni nebo šaty, které se jen vyhrnou před samotnou prohlídkou. Případně kalhoty a delší tričko.

Na co se bude lékař ptát?

První část návštěvy zahrnuje rozhovor s lékařem o zdravotním stavu a menstruačním cyklu. „Připravte si datum posledních měsíčků, zda a čím jste byla očkována proti rakovině děložního čípku a nebojte se svěřit s nepravidelnostmi cyklu či jinými gynekologickými problémy,“ vyjmenovává gynekoložka Kristýna Koutná.

„Lékař bude chtít vědět základní informace o dívce – závažná onemocnění v rodině (onkologické, trombózy, embolie atd.), dále zda se dívka s něčím závažným léčí nebo léčila, seznam užívaných léků, prodělané operace, alergie a z gynekologické anamnézy informace o věku první menses, proběhlém pohlavním styku, užívání antikoncepce, pravidelnost cyklu, případné těhotenství apod. Nezbytnou informací je také prodělané očkování proti infekci HPV,“ vyjmenovává primář Černý.

Chodíte na pravidelné gynekologické prohlídky?

Jak proběhne vyšetření?

Pak gynekolog provede základní vyšetření, které může zahrnovat měření krevního tlaku, vážení a vyšetření prsou. Následně si odstrojíte oblečení na spodní polovině těla. Samotné gynekologické vyšetření se provádí vleže a je zaměřeno na pohlavní ústrojí.

„Lékař vyšetřuje pohmatem, pomocí tzv. zrcadel, které se zavádí do pochvy, a kontroluje děložní čípek a odebírá stěr tzv. cytologie,“ vysvětluje Koutná. Výsledky stěru jsou sdělovány s odstupem 1–2 týdnů.

„Gynekologické vyšetření v gynekologické poloze lze dobře provést i u dívky, která ještě pohlavní styk neměla, na to je naše specializovaná ordinace dobře vybavena potřebnými nástroji. Pochvu a děložní čípek prohlédneme pomocí tzv. vaginoskopu, což je tenká kovová trubička, kterou bezbolestně zavádíme skrz přirozený otvor v panenské bláně bez jejího porušení. Touto cestou můžeme odebrat i potřebné stěry ze sliznic,“ doplňuje Skřenková a dodává:

„Pokračujeme vyhmatáním dělohy, vejcovodů a vaječníků, a to stejným vyšetřením jako chirurgové při podezření na zánět slepého střeva, tedy jednou rukou přes konečník a druhou přes stěnu břišní. Doplňujeme ultrazvukovým vyšetřením gynekologických orgánů sondou přiloženou na podbřišek, ke kterému je nutné mít naplněný močový měchýř, aby byly tyto orgány zobrazeny.“

V případě, že dívka již pohlavní život zahájila, je vyšetřena jako dospělá žena pomocí vaginálních zrcadel a kolposkopu (mikroskop k vizuálnímu vyšetření čípku děložního), při kterém se odeberou stěry na cytologické vyšetření z povrchu a kanálu čípku. Palpační a ultrazvukové vyšetření se provádí následně již pochvou, a ne jen přes břicho.

Je zapotřebí nějaká příprava?

Na vyšetření není potřeba se nijak připravovat, jen je zapotřebí ho naplánovat mimo menstruaci. Před návštěvou gynekologie není například nutné se holit. „Je na každém, jestli se oholí, nebo ne, lékař nehodnotí vzhled,“ uvádí Kristýna Koutná. Stačí provést běžnou hygienu.

„Především není třeba mít obavu,“ uzavírá Skřenková. Vyšetření sice může být možná trošku nepříjemné, nikoliv však bolestivé. A ani ke studu není důvod.

Jak často chodit?

Preventivní prohlídka je z veřejného zdravotního pojištění hrazena jednou ročně a je bezplatná. Některé ordinace si ovšem stanovují poplatek za registraci nebo použití jednorázových vyšetřovacích zrcadel, o tom se raději předem informujte.

Primář Sova, doktor House a další. Znáte filmy a seriály z lékařského prostředí?

Málokteré filmy a seriály jsou tak populární jako ty, které se odehrávají v nemocnicích či ambulancích. A vy si teď můžete vyzkoušet, kolik jste jich viděli a co všechno o nich víte.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).