Hlavní navigace

Názor k článku Soud zrušil pokutu za porod doma, ale ministerstvo je zatím asistentkám nedovolí od martinpoljak - V Nizozemsku nejenže je to legální, nejenže je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2023 17:22

    martinpoljak

    V Nizozemsku nejenže je to legální, nejenže je to hrazené ze zdravotního pojištění ale navíc ani nelze bezplatně rodit v nemocnici pokud to není indikováno lékařem (což je cca jen u třetiny těhotenství). Ve výsledku to dává perfektní smysl: ženám, které jsou schopny porodit doma, což je většina žen, stát nehradí drahou a zbytečnou nemocniční péči a o to lépe se je nemocniční zdravotnictví schopné věnovat těm rodičkám, co to skutečně potřebují. A to je přece cíl. O tom, že stát nemluví ženám do toho kde a jak rodit ani nemluvě.

    A pokud by i tady chtěl někdo vyprávět, jak je to u nás výdobytek a ti Nizozemci jsou zaostalí, což už jsem slyšel několikrát, nizozemské ukazatele jsou srovnatelné se zbytkem Evropy, zdravotní péče je na poměry Evropy velmi kvalitní a kvalitní zdravotnictví tam patří (společně s ČR, mimochodem) k nejdostupnějším na světě. Narozdíl od ČR tam ale ve státní správě pracují myslící lidé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).