Hlavní navigace

Ruce pryč. I porod koncem pánevním může proběhnout bez zásahu porodníka, říká lékař

22. 8. 2024

Sdílet

Není to zase tak dávno, co mnoho lékařů považovalo dítě v poloze koncem pánevním za jasnou indikaci k císařskému řezu. Dnes už někteří z nich dospěli k poznání, že i dítě v této sice přirozené, ale ne ideální poloze, může matka na svět přivést sama, aniž by do porodu někdo zasahoval zvenčí. Řídí se tím například ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě preferují při některých porodech metodu, která se odborně nazývá hands off. Ve volném překladu ruce pryč/za zády. V praxi to znamená, že lékař a porodní asistentka na porod jen dohlížejí a dítěti s příchodem na svět aktivně nepomáhají. Často se tato metoda používá při porodu do vody anebo u porodu koncem pánevním. 

Porody ženám v tamní porodnici usnadňuje i porodní gauč, který je její nedílnou součástí už od loňského podzimu. Aktuálně jím máme vybaveny tři porodní boxy. I díky variabilitě tohoto porodního pomocníka, na kterém si žena může zvolit polohu, ve které se cítí přirozeně, se nám daří přirozenou cestou i porody koncem pánevním. A stále častěji bez zásahu nás, porodníků, tedy metodou „hands off“, pospiuje docent Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky.

Na jizvu po císaři první dny nesahejte, radí ženám nová příručka, jaká tady zatím chyběla Přečtěte si také:

Na jizvu po císaři první dny nesahejte, radí ženám nová příručka, jaká tady zatím chyběla

Tento postup prezentoval mimo jiné i na konferenci POROD 2023 docent Lukáš Hruban, zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky brněnské fakultní nemocnice. Tento respektovaný kolega prezentoval techniku porodu koncem pánevním, kdy se na dítě v průběhu porodu vůbec nesahá, a sdělil, že s tím mají ty nejlepší zkušenosti. Což můžeme potvrdit. Když na dítě sáhnete, může se leknout, „vystřelit“ ručičky nahoru a průběh porodu se může zkomplikovat, potvrdil  vedoucí lékař ostravských porodních sálů Richard Špaček

Zároveň je podle něj důležité, aby byl poblíž porodu vždy zkušený lékař. Třeba nenápadně, v rohu místnosti, ale nablízku. Kdyby bylo potřeba zasáhnout, dodává.

Loni se ve Fakultní nemocnici Ostrava narodilo koncem pánevním celkem 143 dětí. Přirozenou cestou v těchto případech porodilo 14 žen, tedy jedna desetina. Pokud je dítě velké nebo se žena léčí s diabetem, lékaři s takovouto polohou dítěte doporučí porod císařským řezem. Chci ale nastávající maminky ujistit, že i v tomto případě necháme dotepat pupečník, a ještě na operačním sále může maminka začít bondovat. A první dny po porodu má pak možnost prožít společně s parterem v pokoji, který je vybavený potřebnou zdravotnickou technikou, dodává doktor Špaček. 

 Za první pololetí roku 2024 porodilo v ostravské fakultce 998 žen. Dětí se narodilo 1052.

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).