Je sice příjemné, že máme možnost nakupovat ovoce a zeleninu na pultech obchodů po celý rok. Nicméně rajčata – a netýká se to jen jich – dovezená z velkopěstíren z jižních států Evropy a ze severní Afriky nejsou často příliš chutná, a navíc pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemické prostředky. Jak to funguje, popsali odborníci například v článku o pesticidech na citronech či v rozhovoru o sledování pesticidů v potravinách.
„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena,“ doplňuje Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina
Monika Zábojníková z družstva Čerstvě utrženo vysvětluje: „Naproti tomu tuzemská produkce je pod pečlivým dohledem kontrolních institucí ČR. Čeští pěstitelé navíc většinou při pěstování rajčat používají biologickou ochranu rostlin proti škůdcům. Nákupem místních surovin zároveň podpoříme rozvoj ekonomiky v zelinářských regionech ČR.“ Odbytový spolek Čerstvě utrženo sdružuje několik nezávislých pěstitelů a usiluje o to, aby kvalitní zelenina a ovoce domácího původu s co nejlepší chutí, pěstované poctivě, šetrně k přírodě i lidem a bez zbytečné chemie, byly v našich obchodech samozřejmostí.
Rajčata jsou velmi prospěšná
- Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant.
- Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K
- Z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník.
- Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové.
- Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Jistou variantou mohou být rajčata z prvního skleníku u nás, který využívá technologii hydroponie za použití kokosového substrátu, živného roztoku a dešťové vody. Vyrostl na Olomoucku a dbá na okamžitou distribuci rajčat k zákazníkům.
Na co si dát při nákupu rajčat pozor
V uzavřených baleních sice nikdy nepoznáte, jak budou rajčata chutnat, alespoň k nim však můžete přivonět přes malé otvory v obalu.
Na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda.
Kolik sníme rajčat
- Z mnoha spotřebitelských průzkumů vyplývá, že Češi mají rajčata čím dál raději.
- Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 ovšem již 12 kg.
- Jedná se také o zeleninu, za kterou Češi ročně utratí nejvíce peněz.
- Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka.
Obecně platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. Najdete je například na farmářských trzích, ale i v maloobchodních řetězcích.
Zde je problém, že některé obchodní řetězce nechtějí svým zákazníkům identitu farmářů prozradit a nutí pěstitele dodávat rajčata v obalech pod svými privátními značkami. Nicméně i u nás řetězce postupně přebírají trendy ze západní Evropy. Zajímají se více o potraviny českého původu, jak potvrzuje i ministr zemědělství Marian Jurečka. Například maloobchodní řetězec Albert zavedl novou značku pro lokální potraviny Česká chuť. Zákazníci ale jdou ještě dál a zajímají se také o to, kdo a kde konkrétně rajčata vypěstoval.
Nevýhody rajčat z dovozu:
- sklízejí se nezralá,
- aby přežila cestu, jsou ošetřována chemickými látkami,
- bývají bez chuti a bez vůně,
- ztrácejí obsah cenných látek,
- nepodporují naše pěstitele.
Výhodou je, že jsou k mání po celý rok.
„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ říká Radovan Tůma.
Jak rajčata správně skladovat
Nejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů.
„Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad deset stupňů Celsia. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou. Rajčata tedy patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně,“ radí Radovan Tůma, který má také tipy pro pěstování rajčat.
Ideální podmínky pro domácí pěstování
Rajčata patří mezi teplomilné plodiny. Při plánování vlastní „zahrádky“ je však nutné dodržet několik základních pravidel. Výběr druhu a odrůdy rajčete by se měl odvíjet od toho, zda se je rozhodnete pěstovat na zahradě, ve skleníku nebo v nádobách na balkoně. „Na balkon se nejlépe hodí rajčata keříčková, která nedosahují takového vzrůstu a nepotřebují oporu pro svůj růst. Pokročilí zahrádkáři pak nedají dopustit na rajčata tyčková, která se pěstují výhradně z předpěstované sadby. Nejlépe se jim povede v půdě vyhřáté alespoň na deset stupňů Celsia. Ideální období pro předpěstování je měsíc březen,“ říká odborník ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Rajčata milují sluníčko a hodně vody. Jsou velice citlivá na plíseň, proto je nutné zavlažovat přímo ke kořenům, nikoli na list. Nejvhodnější je zavlažování za pomoci kapkovací hadice, tzv. kapkovou závlahou.
Zdroj a další informace: www.akademiekvality.cz