Hlavní navigace

Potíže se soustředěním může způsobit i to, že dítě málo pije. Takhle ho to naučíte

2. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nedostatečný příjem tekutin může mít celou řadu následků a jedním z nich je i zhoršený školní prospěch. Dehydratace totiž může u dětí způsobit únavu i potíže se soustředěním. I proto se se začátkem školního roku vyplatí se zaměřit na to, aby děti dost pily. Kolik vody je dost a jak je v jejím příjmu podpořit?

Proč děti málo pijí? Většinou proto, že nejsou zvyklé, samy si nevzpomenou nebo jednoduše nemají čas, protože jsou příliš zaujaté něčím jiným. Nemají pocit žízně, ten zaznamenají až ve chvíli, kdy jsou vlastně úplně vyprahlé. A to už je pozdě.

„Měli bychom si uvědomit, že i pít se musíme naučit. Zní to banálně, ale umět správně pít je vlastně dovednost. Proto bychom našim dětem měli vysvětlit, jak hodně pít, kdy pít a co pít. Ale hlavně bychom jim měli jít příkladem. Správný pitný režim spolu se zdravou výživou, dostatečným spánkem a psychickou pohodou je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro to, abychom byli zdraví,“ říká doktorka Jana Ježková ze zdravotní pojišťovny OZP.

A samozřejmostí je, že základ pitného režimu by měla tvořit čistá voda. Žádné sladké limonády nebo, ještě hůř, energetické nápoje.

Kolik vody je dost vody?

A kolik by děti měly vypít tekutin během školní výuky? Odpověď závisí nejen na délce vyučování, věku i váze dítěte, ale také na teplotě, vlhkosti a náročnosti činností, jimiž se dítě zabývá. Potřeba tekutin bude menší, pokud děti pouze sedí v lavici v normální teplotě, než když za horkého dne cvičí na školním hřišti.

„Obecně se ale dá říci, že by děti měly za dopoledne vypít minimálně třetinu denního příjmu tekutin, druhou třetinu při odpoledních aktivitách a cca třetinu k jídlu – ráno, v poledne, večer. Určitě ovšem není dobré před spaním ‚dopíjet‘ deficit. Plný močový měchýř totiž může způsobit nutnost vstát během spánku, a tím ho přeruší,“ pokračuje lékařka.

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně Přečtěte si také:

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně

Doporučený pitný režim pro děti podle váhy:

„Novorozenec by měl přijmout přibližně 50 až 100 ml vody / kg, později se potřeba zvyšuje na 150 až 160 ml vody / kg, od 8 měsíců je to přibližně 100 až 150 ml vody / kg. Kolem 3 až 5 let by měl být příjem přibližně 80 až 100 ml/kg, v 6. až 10. roce pak 50 až 70 ml/kg a ve 14. až 18. roce 40 až 60 ml/kg,“ vyjmenovává lékařka Zuzana Kožlejová, odborná garantka portálu MedicSpark.cz. 

To znamená, že třeba desetileté dítě o váze 32 kilogramů by mělo za den vypít 1600 až 2240 ml tekutin.

Káva odvodňuje, iontové nápoje škodí a nealko pivo můžou i děti. Tomuhle už nevěřte Přečtěte si také:

Káva odvodňuje, iontové nápoje škodí a nealko pivo můžou i děti. Tomuhle už nevěřte

„Pokud není přísun tekutin dostatečný a průběžný, projeví se to na výkonu dětí. A to nejen fyzickém, ale i duševním. Hůře se soustředí a pomaleji reagují. Mohou být unavené a spavé, nebo naopak roztěkané a neklidné. Zejména v horkých dnech může dojít i ke zhoršení termoregulace a stoupá riziko přehřátí – může dojít k mdlobám, nevolnosti či zvracení. Z dlouhodobého hlediska mohou děti s nedostatečným příjmem tekutin trpět nepříjemnou zácpou,“ dodává doktorka Ježková.

Výkonnost organismu se u dětí sníží už při ztrátě dvou procent tělesné vody. „Při pětiprocentní dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhový kolaps a šok,“ upozorňuje Kožlejová.

Kolik tekutin denně vypijete?

Jaké příznaky sledovat?

Dětem je třeba vysvětlit, že by se určitě měly napít, pokud je bolí hlava, pociťují sucho v ústech nebo třeba pálení očí. V závažných případech může být velká dehydratace i život ohrožující, zejména u těch nejmenších dětí. Rodiče by si měli uvědomit, že prázdná lahev ze školy nemusí znamenat, že ji dítě vypilo.

„U dětí bych se coby rodič zaměřila nejen na sledování množství přijatých tekutin, ale také na to, jak často chodí močit. U menších dětí bych sledovala i barvu moči. Pokud by byla příliš tmavá, je to signál nedostatku tekutiny a dítě by se mělo napít. Je vhodné mu nabídnout vodu, slabý čaj, který může být třeba ovocný, nebo naředěný kvalitní 100% džus. Dalším indikátorem nedostatečného přísunu tekutin může být již zmiňovaná únava, malátnost a neklid,“ doplňuje Jana Ježková.

Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
0:00/

Jak naučit děti lépe pít?

  • Přizvěte je k rozhodování, co budou pít.
  • Nechte je vybrat si lahev do školy, doma může mít oblíbený hrnek nebo sklenici.
  • Udělejte si z pití hru – do vody se dá přidat ovoce, bylinka (máta), plátek okurky nebo citronu.
  • „Schovejte“ vodu do polévky, zeleniny a ovoce.
  • Nezapomínejte na brčko – můžete si třeba udělat závod, kdo vypije dřív brčkem obsah menší sklenice (není ani ideální vypít naráz více než 2 dcl, aby se nepřetížily ledviny).
  • Udělejte si domácí rituály s pitím – u jídla se automaticky pije, u čištění zubů se pije, pokud má dítě léky nebo vitamíny, zapíjí je velkou sklenicí vody apod.
  • Bavte se s dětmi, vysvětluje jim potřebu přijímat vodu – třeba to demonstrujte na zalévání květin. I my lidé potřebujeme vodu stejně jako kytičky. U starších dětí se dá argumentovat i „vědecky“ – buňky potřebují vodu k životu, u sportovců poukázat na zlepšení výkonu apod.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).