Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition, radí, jaké potraviny bychom měli zařadit do jídelníčku, abychom posílili svou obranyschopnost.
Co se dozvíte v článku
Živiny posilující imunitní systém a kde je najít
Imunitu bychom měli posilovat celý rok, v zimních měsících pak dvojnásob. Lidé si často nejsou jisti výběrem vhodných potravin, a v obchodě sahají po lákavých, avšak nepříliš vhodných výrobcích plných soli, tuku, cukru a prázdných kalorií.
Pokud ale chceme dodat tělu to, co opravdu potřebuje, měli bychom se snažit o zdravý a vyvážený jídelníček.
1. Bílkoviny
Bílkoviny se podílejí na tvorbě protilátek v případě oslabení organismu, ačkoli samotná konzumace samozřejmě nestačí k boji s cizím „vetřelcem“ v těle. Mezi zdravé zdroje bílkovin patří ryby, drůbež a libové maso, luštěniny, mléčné výrobky či sója a produkty z ní (především tofu a tempeh).
2. Vitamín C
Vitamín C hraje v imunitním systému klíčovou roli. Přispívá především ke správnému fungování bílých krvinek a tvorbě protilátek. Skvělými zdroji jsou brokolice, citrusy, rajčata či paprika.
Vitamíny patří spolu s minerály a stopovými prvky k látkám nezbytným pro naše zdraví. Naše tělo si je – až na výjimky – neumí vyrobit samo, a proto mu je musíme dodávat vhodným jídlem. Odborníci připravili příklady, z nichž získáte dostatek těchto tzv. mikronutrientů, konkrétní tipy najdete v seriálu Zdroje vitamínů a minerálních látek v potravinách.
3. Vitamín A
Vitamín A je důležitý pro zdravou pleť a prospívá také tkáním dýchacího a trávicího ústrojí. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak moc je imunitní systém ovlivňován právě trávicím traktem. Pro podporu jeho správného fungování je dobré konzumovat dostatek vitamínu A, který najdeme v mrkvi, špenátu, broskvích, dýni či rajčatech.
Galerie: Vitamíny v potravinách
4. Fytonutrienty
Fytonutrienty, které jsou přirozenou součástí rostlinné stravy, působí v našem těle jako antioxidanty. Pomáhají tak zvládat oxidační stres, který se vyskytuje v těle každého z nás. Pokud má organismus k dispozici dostatek antioxidantů, oxidační stres je pod kontrolou. V opačném případě je oslabena schopnost organismu bránit se nemocem. Fytonutrienty najdeme v ovoci a zelenině, celozrnných produktech, oříšcích, luštěninách nebo čaji.
5. Vláknina
Určité typy vlákniny podporují růst užitečných bakterií v našem trávicím traktu. Tím zároveň dochází i k posílení imunity, protože tyto užitečné bakterie jsou schopny si poradit s bakteriemi škodlivými, které se do trávicího traktu mohou dostat. Příjem vlákniny můžeme zvýšit konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Zkuste začít konzumovat více salátů, polévek nebo smoothie a bílé pečivo nahraďte celozrnným.
Galerie: Test – kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo
6. Probiotika
Probiotika (užitečné bakterie) podporují zdravé fungování zažívacího traktu, který má, jak již víte, na imunitní systém velký vliv. Skvělým zdrojem probiotik jsou fermentovaná a kysaná jídla. Některá z nich, jako tempeh nebo řecký jogurt, jsou rovněž bohatá na bílkoviny a mají poměrně dlouhou trvanlivost.
Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách
7. Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny patří mezi zdravé typy tuku. Nacházejí se především v rybách. Omega-3 mastné kyseliny mohou mít příznivý vliv na fungování buněk imunitního systému, avšak věda zatím jednoznačnou odpověď na tuto otázku nepřinesla.