Potraviny u nás zdražují rychleji než v EU. To se hned tak nezmění

27. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz
Ceny potravin v Unii vzrostly o 25 %, u nás o 30 %. Zatímco na daních ČR EU spíše předběhla, v cenách a kvalitě vyspělou Evropu doháníme. Rychlejší růst cen jídla bude patrně pokračovat.

Nad informací, kterou na pondělním Žofínském fóru zmínila členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, totiž že ceny potravin rostou v ČR rychleji než průměrně v EU, se možná leckdo podivil. Podle ní vzrostly ceny potravin v naší zemi od roku 2005 do současnosti o 30 procent, zatímco unijní průměr činí 25 procent. Rychleji než v Česku rostly ceny potravin jen v Pobaltí, Rusku a Maďarsku.


Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz

Ceny potravin v ČR vzrostly od roku 2005 o 30 procent, zatímco průměr EU činí 25 procent

Ve skutečnosti ale o nijak překvapivý údaj nejde. Překvapivé není ani to, že ceny potravin rostou po celém světě a podle všeho porostou i nadále. Důvody jsou notoricky známé – na světě přibývá lidí, a mezi nimi přibývá těch, kteří si mohou dovolit nakupovat širší spektrum dražších potravinářských výrobků. Zároveň se celosvětově zvyšuje tlak na zemědělské využití půdy, která je kromě produkce surovin k výrobě potravin využívána také na produkci obnovitelných zdrojů energií. Zatímco populace přibývá, půdy ubývá – a ceny potravin tak rostou.

Napsali jsme: Růst cen potravin v roce 2013 je neodvratný

Česko zvedá kvalitu i ceny potravin

Proč ale rostou u nás rychleji, než je průměr růstu cen v Evropě? Odpověď se skrývá v celé řadě důvodů. Tím hlavním a nejobecnějším je, že v ČR ceny potravin hodně dlouhou dobu stagnovaly, přičemž i k tomu byla důvodů celá řada. Jednak byl tuzemský spotřebitel z minulosti zvyklý na relativně levné potraviny, jejichž ceny byly v předlistopadovém období dotovány prostřednictvím záporné daně z obratu. I díky tomu je dodnes hlavní preferencí spotřebitelů v ČR při výběru potravin co nejnižší cena.

To se ale – a to je pozitivní – v posledních několika letech částečně mění, spotřebitel je vyspělejší, zajímá se více než v minulosti o složení a kvalitu potravin. Spotřebitelé spolu s dozorovými orgány tak „tlačí“ na kvalitu, což je správné a standardní – jenomže vyšší kvalita, byť existují samozřejmě výjimky, znamená vyšší cenu. Pokud porovnáme vývoj u nás a v Evropě, pak zejména v její západní části roste kvalita potravin v posledních letech méně než u nás. Tempo vyššího růstu kvality potravin v ČR se pak promítá do vyššího tempa růstu cen potravin.

Čtěte téma: Potraviny za stejné ceny jako u sousedů? Není to možné

Ceny potravin kopírují koupěschopnou poptávku

Zmiňovaná stagnace cen potravin v ČR zejména na konci 90. let minulého století a počátkem současného století byla přitom možná, neboť všechny články výroby a prodeje potravin měly ekonomické rezervy. Tyto rezervy jak u zemědělců, tak u výrobců potravin a díky mimořádné koncentraci maloobchodních sítí v ČR také u obchodníků se ale již postupně vyčerpaly, a postupný růst vnějších nákladů na výrobu potravin bylo a bude nutné promítat do finálních cen.

Ačkoli to zrovna v současné době tak nevypadá, rostla v minulých letech, také díky vstupu ČR do EU, takzvaná koupěschopná poptávka našich spotřebitelů. A rostla rychleji než v EU, což dokládají unijní statistiky, v nichž se naše země postupně posouvá mezi vyspělejší část Evropy a v tomto směru již předehnala některé z původních členů Unie. Ceny potravin přitom v zásadě právě koupěschopnou poptávku kopírují. I tato skutečnost zdražovala tedy potraviny u nás rychleji než v Evropě.

Potraviny zdražují i daně

Samostatnou kapitolou je pak naše daňová politika. ČR v posledních letech několikrát zvýšila daně týkající se potravin, přičemž největším zásahem byl růst DPH. Vzrostla ale také, zhruba o 30 procent, spotřební daň u piva. Většina zemí EU přitom v posledních letech k administrativnímu zdražení potravin prostřednictvím daní nepřistoupila, byť se zdá, že to řada z nich bude muset udělat. Zatím se tak ale nestalo, a také proto rostly ceny potravin v naší zemi rychleji.

Zatímco tedy v daňovém zatížení potravin ČR ostatní země EU spíše předběhla, zejména v oblasti cen a částečně v oblasti kvality naopak naše země vyspělou část Evropy spíše dohání. To v praxi znamená, že i v následujících letech porostou ceny potravin u nás o něco rychleji v porovnáním s průměrem Unie, a to bez ohledu na skutečnost, zdali půjde o potraviny domácí, nebo potraviny z dovozu.

Vyšší potenciál k růstu cen mají dokonce spíše domácí produkty – i proto, že dlouho dobu, jak již bylo zmíněno, jejich ceny stagnovaly. Spotřebitel by si ale měl uvědomit, že případná vyšší cena domácích potravin v sobě obsahuje výhody, za které stojí za to si připlatit. Ty se týkají jak bezpečnosti spotřebitele, tak přínosu pro ekonomiku a tedy zprostředkovaně opět přínosu pro spotřebitele, tak ale třeba také ekologie a životního prostředí. V praxi jde o dohledatelnost původu českých potravin, pracovní příležitosti, jejichž počet se mimo jiné odvíjí z objemů prodeje v ČR vyráběných potravin, a snížení spotřeby pohonných hmot při transportech potravin z velkých vzdáleností.

Značná část spotřebitelů, nejen u nás, kritizuje potravinářské výrobky produkované z levnějších surovin, náhražek, či za pomoci různých typů přídatných látek, a nechce takové výrobky konzumovat. Což je správné, ale je třeba také vědět, co po omezení kritizovaných praktik nutně následuje. A to je zdražení potravin.

Čtěte dále: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to? Porovnejte v GALERII

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).