Státní veterinární správa ČR se zaměřila na kontrolu produkce z členských zemí EU.
Protože se poslední dobou v souvislosti s nákazou nebezpečnou bakterií objevovala podezření i na možnou kontaminaci potravin živočišného původu, rozšířila Státní veterinární správa ČR (SVS) svůj monitoring.
Šlo zejména o prověřování možné kontaminace toxin produkující bakterie Escherichia coli, což je předmětem rutinního monitoringu SVS u našich zpracovatelů. „Nyní máme k dispozici 31 vyhovujících vyšetření zásilek německého hovězího a vepřového masa, ve kterých nebyla prokázána přítomnost E. coli,“ uvádí Josef Duben, tiskový mluvčí SVS.
Vyšetřování naší produkce nadále pokračuje. V loňském roce SVS v rámci monitoringu provedla 1 500 vyšetření na toxikogenní E. coli. „Lze tedy konstatovat, že potraviny živočišného původu, které jsou u nás uváděny do oběhu, splňují podmínky zdravotní nezávadnosti,“ říká Josef Duben.