Český zákazník častěji než jindy začíná hledět na kvalitu a původ zboží, které ukládá do své lednice. Nejinak tomu je i v případě masa. Jak ale poznat, že maso v obchodě pochází z českého chovu? Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To najdeme i na balení masa a pro zákazníka je to často znamení, že maso pochází od české firmy. To je ale mýlka. „Pokud je totiž maso ze zahraničí, v praxi převážně z Polska, dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje agrární expert Petr Havel. Proto je důležité se dívat i na čísla, která jsou za označením CZ uvedena.
Maso z českých chovů poznáme podle nového značení
Pokud zákazník vybírá vepřové nebo hovězí maso a chce mít jistotu, že opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky například s označením CZ 15 a CZ 333. „V případě vepřového masa přes osmdesát procent pochází přímo z českých farem, které spadají pod společnosti skupiny Agrofert, a můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbytek nakupujeme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané, spadajícího pod největšího zpracovatele masa v Česku Kostelecké uzeniny.
„Hovězí maso máme ze čtvrtiny z vlastního českého chovu, zbylých pětasedmdesát procent odebíráme od českých místních farem,“ dodává Jaroslav Janoušek s tím, že spolupráce s místními zemědělci mimo jiné podporuje zaměstnanost v krajích.
Značky CZ 15 a CZ 333 v novém vizuálu mají sloužit pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení, zákazníkovi tedy odpadá nutnost luštit malá písmenka na zadních etiketách.
Pro zákazníky přehlednější označení logem CZ 15 a CZ 333 zkouší jako první prodejny COOP na Táborsku v jižních Čechách. Postupně by se ještě během letošního roku mělo rozšířit do dalších maloobchodních sítí v České republice.
Čtěte dále: Označení „ze zemí EU a mimo EU“ říká jen to, že potravina pochází z této planety
Zdroj: TZ Iniciativa producentů zemědělských a potravinářských podniků