Pan si dela reklamu...
Muj otec pestuje cesnek cely zivot. Nektery rok jsou palicky dokonale, nekdy mene, nekdy vubec. Zalezi na sadbe, pocasi, nemocech a spouste dalsich vlivu...
Takze pokud jsou srouzky rostle nepravidelne, znamena to, ze se tezko loupou ale vubec to nemusi znamenat ze je cesnek z Ciny nebo malo kvalitni.
Také pěstuji každoročně šesnek, protože je naprosto nenáročný na pěstování a nepotřebuje celoroční péči. Sklízím podle roku a sadbu mám také různou. Dlouhodobě skladuji, že po sklizni ho pomelu a smíchám se solí a sádlem. Vydrží spolehlivě 2 roky, delé jsem neměl možnost zkoušet. Pro vaření je ideální a velmi silně voní. Je chyba, když někdo dělá pastu až k jaru, když už je česnek mizerné kvality. Ta cena, 200Kč je opravdu velmi silně přehnaná, na to, jak je to nenáročná rostlina na pěstování. Jen známá lenost naších zemědělců způsobuje nedostatek českého česneku, ať paličáku, nebo v zahraničí více pěstovaného nepaličáku. Netuším, proč někteří lotři kecají něco o mimořádné české kvalitě. proč by česnek z Polska, Rakouska, Slovenska, měl být horší, Že tam nevlála česká vlajka? Naší zemědělci umí jen jediné, vřeštět dotace, dotace.
pane jmenovče, cena 200,- je cajzly z praglu jeste velmi mirna! Ja kupuju tady na Slovacku za 150,-. Dve kila mi staci na cely rok, varime kazdy den, cesnek snad do vseho. Cesky cesnek bych vzal i kdyby stal 500,- protoze to teda neni zadna financni zatez - mysleno prave na to kolik toho spotrebuje clovek za rok. Na kilo mletého masa nemusim davat tri palice jako u cinana, ale 3 strouzky a bude to ostry jak pr...
Takovymu duchodcovi by na rok v pohode muselo stacit treba 3/4 kila. A co se tyce mnozstvi produkce: vite, neni to jen o lenosti apod jak pisete. Pestovani cesneku je vysoce rizikova cinnost protoze kapitalismus po cesku: dva tydny pred sklizni prijedou sberaci a uroda v řiti. naprosto bezny jev. natahnout kolem žiletkáč nemuzete kvuli nimrodům, kdyz zastrelite zlodeje tak je z vas vrah. To je hlavni problem. Nadavate na line zemedelce a sam se chovate jak za koumosu: hlavne aby to bylo levne.
Muj otec pestuje cesnek cely zivot. Nektery rok jsou palicky dokonale, nekdy mene, nekdy vubec. Zalezi na sadbe, pocasi, nemocech a spouste dalsich vlivu...
Takze pokud jsou srouzky rostle nepravidelne, znamena to, ze se tezko loupou...
Blbost - znamená to, že má nekvalitní (tzv. vysazené) semeno. To se totiž musí každý rok obnovovat, že jo, a trvá tři roky než z něj vyroste pořádná palice. Já mám každý rok palice popisované v článku - se stroužku od středu. Někdy jsou menší, jindy větší - třeba podle počasí, ale vždycky takové.
Ta cena, 200Kč je opravdu velmi silně přehnaná, na to, jak je to nenáročná rostlina na pěstování.
To možná platí doma na zahradě, ale na dvaceti hektarech to zcela určitě neplatí. Vysoká cena kvalitního česneku je dána především tím, že veškerá (vlastně celoroční) práce okolo něj se musí dělat ručně a nejde nijak mechanizovat.
Já používám čínský česnek (nebo španělský, já teď nevím, jaký je tu k mání, ale to je fuk) a jsem spokojená. Teď je sice módní na něj nadávat a vynášet do nebes český česnek (jo, ten, co jsme mívali na zahrádce, byl luxusní!), ale já s tím dovozovým opravdu nemám problém. Jednou jsem si na trhu (na farmářském trhu na Náplavce) koupila pár velmi drahých palic českého česneku a musela jsem ho vyhodit, protože strašně smrděl zatuchlinou (takže jsem s ním zkazila hrnec guláše, který se musel taky vyhodit) a že by byl nějak silný, to se taky rozhodně říct nedá. Typická pálivá česneková chuť mu chyběla. Nevím, co to bylo za šmejd, ale od té doby po českém česneku nikterak netoužím a klidně si kupuju ten, co je v supermarketu, protože je štiplavý, voňavý a chutný. Nechci si kupovat český jenom proto, že je český. Pokud Číňani vypěstují lepší, klidně podpořím Číňany.
Jsem cesnekovy "maniak" co jiz dobrych 8 let z duvodu vyrazneho pozitivniho zdravotniho vlivu ma v prumeru 5 syrovych strouzku denne, cili cesneku kupuji opravdu z nejruznejsich zdroju hodne a casto a tak myslim, ze mohu k tomuto neco za sebe sdelit - mel jsem nekolikrate jak (udajne) cesky z nejruznejsich trhu v cene kolem 160-200 Kc za kilo, tak "cinana" a semtam "spanelaka" a za sebe v zadnem pripade nemohu rici, ze by automaticky a za kazdych okolnosti platilo ono "cesky cesnek je nekde kvalitou a silou uplne jinde" - neni to pravda. Zalezi jak je cesnek star, jak dobre byl skladovan, i u "cinana" jsem byl a byvam svedkem nadherne tvrdych palic, neplesnivych strouzku a vyrazne stiplave typicky cesnekove chuti a vune, stejne (ne-li vice) i u cesneku spanelskeho. A naopak, zdaleka ne vzdy byl onen 100% "cesky" ve srovnatelne kvalite. Tim samozrejme netvrdim, ze je cesky cesnek spatny (ba naopak) ale opravdu mi toto vse prijde notnou merou jako bublina ve snaze dostat cesky cesnek opet na trh coz mi v zasade nijak nevadi, ale z me zkusenosti zdaleka ne vzdy vyrazne vyssi cena odpovida kvalite.
uz z logiky veci:
- videl jste spanelske zemedelstvi? dokument, jmenuje se neco jako "hledani rajcete" nebo "ztracene rajce" nebo tak nejak... doporucuju. mnamka. Zkuste nekdy ochutnat chvili po sobe spanelsky megarajce a domaci rajcatko.
- cinskej cesnek aby prezil plavbu tak proste je MRTVEJ. Chemicky se vse zive v nem zabije. jinak by zplesnivela cela lod.
Cesnek si kupuju zasadne ceskej. A ze je prej drahej? Vim ze mi staci 2kg na cely rok az do dalsi sklizne. A nezkazi se. Proste ve sklepe vydrzi do brezna v super kondici, pak uz ma male klicky ale nic co by snizovalo kvalitu, jen to chce vyloupnout. A to varime v podstate kazdy 2. den. JENZE! Dam tam jeden - dva strouzky a je to cesnekovy. Neshori huba, ale je to krasne cesnekovy. Cinskyho se narve do stejnyho jidla cela palice a neni ani trochu citit.
Taky to moc nechapu. Co takhle nejake sdruzeni pestitelu cesneku? Vice lidi pro rozlozeni pocatecnich nakladu a vytvoreni vetsi produkcni zakladny pro moznost dodavat do obchodnich retezcu. Zakladni kodex, nejaka kontrola kvality za pet let jste za vodou :) pokud teda nebude nekolik destivych let plnych shnilych cesneku.