Já používám čínský česnek (nebo španělský, já teď nevím, jaký je tu k mání, ale to je fuk) a jsem spokojená. Teď je sice módní na něj nadávat a vynášet do nebes český česnek (jo, ten, co jsme mívali na zahrádce, byl luxusní!), ale já s tím dovozovým opravdu nemám problém. Jednou jsem si na trhu (na farmářském trhu na Náplavce) koupila pár velmi drahých palic českého česneku a musela jsem ho vyhodit, protože strašně smrděl zatuchlinou (takže jsem s ním zkazila hrnec guláše, který se musel taky vyhodit) a že by byl nějak silný, to se taky rozhodně říct nedá. Typická pálivá česneková chuť mu chyběla. Nevím, co to bylo za šmejd, ale od té doby po českém česneku nikterak netoužím a klidně si kupuju ten, co je v supermarketu, protože je štiplavý, voňavý a chutný. Nechci si kupovat český jenom proto, že je český. Pokud Číňani vypěstují lepší, klidně podpořím Číňany.
Jsem cesnekovy "maniak" co jiz dobrych 8 let z duvodu vyrazneho pozitivniho zdravotniho vlivu ma v prumeru 5 syrovych strouzku denne, cili cesneku kupuji opravdu z nejruznejsich zdroju hodne a casto a tak myslim, ze mohu k tomuto neco za sebe sdelit - mel jsem nekolikrate jak (udajne) cesky z nejruznejsich trhu v cene kolem 160-200 Kc za kilo, tak "cinana" a semtam "spanelaka" a za sebe v zadnem pripade nemohu rici, ze by automaticky a za kazdych okolnosti platilo ono "cesky cesnek je nekde kvalitou a silou uplne jinde" - neni to pravda. Zalezi jak je cesnek star, jak dobre byl skladovan, i u "cinana" jsem byl a byvam svedkem nadherne tvrdych palic, neplesnivych strouzku a vyrazne stiplave typicky cesnekove chuti a vune, stejne (ne-li vice) i u cesneku spanelskeho. A naopak, zdaleka ne vzdy byl onen 100% "cesky" ve srovnatelne kvalite. Tim samozrejme netvrdim, ze je cesky cesnek spatny (ba naopak) ale opravdu mi toto vse prijde notnou merou jako bublina ve snaze dostat cesky cesnek opet na trh coz mi v zasade nijak nevadi, ale z me zkusenosti zdaleka ne vzdy vyrazne vyssi cena odpovida kvalite.