Pozor na cizrnovou pomazánku. Je v ní jed, tvrdila inspekce

4. 9. 2015

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Aktualizováno: Analýza vyloučila přítomnost botulinového toxinu (4. 9. 2015 16:32)
Inspektoři už netvrdí, že je v pomazánce jed, ale stejně pozastavili její uvádění na trh.

Svačíte, chutná sousta cizrnové pomazánky do sebe vpravujete a najednou je vám zle, až to hezké není. Takhle nějak lze popsat situaci, která se odehrála na Slovensku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve včerejších nočních hodinách obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF) od dozorového orgánu ze Slovenska o riziku výskytu botulotoxinu v následující šarži potraviny:

Cizrnová rostlinná pomazánka, značka Lunter

balení 100 g, doba minimální trvanlivosti do 21/08/2015

Botulotoxin je považován za jeden z nejúčinnějších přírodních jedů, a jedná se proto o potravinu nebezpečnou a škodlivou pro lidské zdraví.

Dle notifikace byla uvedená šarže výrobku zaslána do ČR firmou ALFA BIO s.r.o., Kremnická 71, 974 05 Banská Bystrica. Příjemci této šarže v ČR byli KALMA a.s., Ostravská 256, Sviadnov a KIVET s.r.o., Pobřežní 249/46, Praha

Jak uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, v těchto hodinách inspektoři SZPI ověřují distribuční kanály a přítomnost rizikové potraviny u uvedených subjektů. Dle notifikace od dozorového orgánu na Slovensku už vykazuje příznaky otravy jedna osoba. I proto SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby uvedenou šarži potraviny v žádném případě nekonzumovali.

Aktualizace 19. 8. 2015

Přestože v původní zprávě Pavel Kopřiva (SZPI) psal o důrazném varování spotřebitelům před výskytem botulotoxinu v cizrnové pomazánce ze Slovenska, před několika minutami své vyjádření zmírnil. „SZPI pozastavuje uvádění na trh cizrnové pomazánky pro podezření na obsah botulotoxinu,“ píše tiskový mluvčí SZPI.

SZPI, Inspektorát v Olomouci vydal opatření obecné povahy (pdf). Tím SZPI nařídila všem provozovatelům potravinářských podniků na území České republiky, kteří uvádějí na trh předmětnou šarži potraviny, ihned pozastavit její uvádění na trh tj. zejména nenabízet ji dále spotřebitelům. Důvodem je podezření, že tato potravina obsahuje botulotoxin a tím může být škodlivá pro zdraví.

Souběžně s tímto opatřením SZPI se na stránkách společnosti Lunter, výrobce předmětné  pomazánky, objevila naskenovaná analýza Regionální potravinové a veterinární správy Bánská Bystrica, která přítomnost bakterie Clostridium botulinum nepotvrdila.

Kauzu i nadále sledujeme.

2. aktualizace 4. 9. 2015

Výsledky analýz výrobku Cizrnová pomazánka, které včera zveřejnila Státní veterinární a potravinová správa, nepotvrdily přítomnost jedu. Vzorky cizrnové pomazánky odebrané u výrobce Alfa Bio a v misijním domě v Banské Bystrici se stejným datem spotřeby, jaké bylo na obalech výrobků nalezené v bytě postiženého pacienta, vyloučily přítomnost botulinového toxinu. Analýzu provedla akreditovaná laboratoř Zdravotního ústavu v Ostravě.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).