Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila prodejci – společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. – aby neprodleně stáhl ze všech svých poboček potravinu s označením losos norský uzený od polského výrobce.
Nebezpečný losos
- losos norský uzený
- plátky v balení 100 g
- číslo šarže 08021
- doba použitelnosti do 11. 3. 2016
- výrobce Almar Sp.z o o . Koscierska 2, Kartuzy, Polsko
- dodavatel Procházka, a.s., Chelčického 627, Roudnice nad Labem
Laboratorní analýza SZPI v uvedené šarži potvrdila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes, která způsobuje onemocnění listeriózou.
Onemocnění se může projevit po delší době
„Listeria monocytogenes je sice ne příliš častým původcem alimentárního onemocnění, ale takové onemocnění může mít závažný průběh i následky, zvláště pro těhotné ženy a jejich nenarozené děti,“ uvedl před časem pro server Vitalia.cz Vladimír Špelina ze Státního zdravotního ústavu. Podle mikrobiologa je k vyvolání onemocnění potřebné relativně vyšší množství buněk této bakterie. U některých potravin (u nichž nemůže dojít k jejich pomnožení) se proto toleruje limitovaný počet (100/g), u ostatních potravin k přímé spotřebě musí být hodnoty nulové. „Nebezpečnou vlastností listerií je, na rozdíl od většiny ostatních patogenů, schopnost růst a množit se i při chladničkových teplotách,“ upozorňuje odborník.
L.monocytogenes vyvolává i po poměrně dlouhé době od nakažení kontaminovanou potravinou onemocnění, projevující se podobnými příznaky jako při chřipce. „Obvykle začne náhlou horečkou, zimnicí, bolestí svalů, někdy se objeví bolest břicha, nechutenství nebo pocit na zvracení, průjem. Infekce se může rozšířit i do nervového systému, kdy se přidá ztuhlost šíje, zmatenost, ztráta rovnováhy. U těhotných žen může listerióza vést až k předčasnému porodu, potratu, narození mrtvého plodu nebo k vážným zdravotním problémům infikovaného novorozence.“
Čtěte více o bakteriích v potravinách: Test kuchyňských prkének
Obchodník prodejem lososa s bakteriální kontaminací porušil platné právní předpisy. SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali.
Zdroje: TZ SZPI