Prague Food Festival 2012: „Mysli globálně, papej lokálně“

23. 5. 2012

Sdílet

Třídenní svátek jídla si již vybudoval tradici a našel mnoho příznivců. Dokonce tolik, že některé termíny jsou už zcela vyprodány. Prague Food Festival je svátek jídla pod širým nebem v krásném prostředí Královské zahrady Pražského hradu. Sejdou se tu nejlepší šéfkuchaři a sommeliéři, producenti potravin a nápojů. Návštěvníci ochutnají domácí i exotické gastronomické speciality od nejzajímavějších restaurantů z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant.

Třídenní svátek jídla si již vybudoval tradici a našel mnoho příznivců. Dokonce tolik, že některé termíny jsou už zcela vyprodány.

Prague Food Festival je svátek jídla pod širým nebem v krásném prostředí Královské zahrady Pražského hradu. Sejdou se tu nejlepší šéfkuchaři a sommeliéři, producenti potravin a nápojů. Návštěvníci ochutnají domácí i exotické gastronomické speciality od nejzajímavějších restaurantů z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant.

Prague Food Festival 2012

  • 25.- 27. 5. 2012
  • 12–21 hodin
  • Pražský hrad – Královská zahrada

Mysli globálně, papej lokálně

Letošní motto: „Mysli globálně, papej lokálně“ odpovídá tomu, že některé prestižní restaurace budou na letošním festivalu vařit též z kontrolovaných lokálních surovin, použijí produkty ze „svých“ dodavatelských farem, i bio produkty.

Ochutnáte ale také žabí stehýnka, ujgurské koření, ravioli z ananasu, domácí taliány, královské krevety, sicilské cannoli, smažené střevlíky, bio dobrůtky, alko i nealko koktejly, zelený ječmen, pivo, víno, kávu, fresh džusy a klasické speciality z české moderní i staročeské, orientální, asijské, francouzské, italské, čínské, vegetariánské a mezinárodní kuchyně…

Pro návštěvníky je připraveno 50 gastronomických stánků a oproti předchozím ročníkům také 3 velkokapacitní degustační stany a více než 500 míst k sezení.

Kdy přijít?

Protože o festival je velký zájem, organizátoři se snaží předejít frontám a vstupenky prodávají i v předprodeji na konkrétní dny, přesné časy a s označením, kterým vchodem nejlépe vstoupit do 6 hektarového areálu. Návštěvníci, kteří zakoupí vstupenku v předprodeji budou zvýhodněni a navíc mají zaručeno, že se na ně dostane a nebudou dlouho čekat.

Pořadatelé totiž upozorňují, že některé termíny jsou již zcela vyprodány a doporučují návštěvníkům bez předem zakoupené vstupenky spíše večerní časy, po 18. hodině. Aktuální stav můžete sledovat také na webu akce: http://www.pra­guefoodfestival­.cz/.

Pozor – předprodej končí zítra.

Co ochutnat?

V rámci třídenního svátku jídla ochutnáte lahůdky od desítek nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2012. Z letošní vítězné TOP 10 se účastní Radisson Blu, Alcron a La RotondeV Zá­tiší; Chateau Mcely, Piano Nobile a absolutní vítěz Terasa U Zlaté studně. Nově na festivalu poznáte třeba Aureole, Na Kopci, Chateau St. Havel, U koně, La Cucina Boscolo a další. Do PFF 2012 se aktivně zapojila i agentura CzechTourism s projektem Ochutnejte Českou republiku, jejímž cílem je propagace tradiční české gastronomie. Czech Specials budou moci návštěvníci nejen degustovat, ale také si je užít v podobě výtvarné performance pod názvem „Umění české kuchyně“.

Unikátní gastronomické zvláštnosti:

Yasmin hotel, Noodles – brouci a hmyz na slano i na sladko
Essensia, Mandarin Oriental – experimentální laboratoř, techno-emocionální menu, poznáte, jak vzniká jídlo kosmonautů
La Truffe – vzácné francouzské lanýže
U Emy Destinnové – Marylandské krabí dortíky z USA
Café Angelato – alkoholická zmrzlina s hruškovicí, mascarpone s jahodami, balsamiková a parmezánová zmrzlina s fíky
Franc. Rest. Art Nouveau – plněné kachní žaludky
Na Kopci – žabí stehýnka
Terasa U Zlaté studně a Aria Hotel, Coda spolu se společností Bacchus Vins & Champagnes, dodavatelem exkluzivních vín, představí klasický „fine dining“ – 3-chodové degustační menu připravené z lokálních surovin párované s víny z tradičních světových vinných oblastí

Poprvé v historii PFF otevřen přímý prodej českých i mezinárodních lahůdek nejrůznějších značek:
Fair Trade, Spar Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra, Sýrárna „Salaš Ryžovna“
Každou hodinu probíhají gastronomické workshopy, ochutnávky zdarma a soutěže o ceny (ke konzumaci).

Tváří v tvář

Čekají vás gastro-hvězdy: Riccardo Lucque, Zdeněk Pohlreich, Filip Sajler, Titus Eliáš, Táta a syn Sapíkové, Roman Paulus, Milan Hořejš, Jiří Král, Tomáš Kalina, Roman Dolejš…řezník František Kšána, sommeliér Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz Mistrovství ČR sommeliérů, Darina Sieglová a redaktorky časopisu Apetit.

Řízené degustace vína povede jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v ČR, vítěz mistrovství světa Habanosommelier 2004 Ivo Dvořák (www.winemanshow­.cz)
Párování piva s jídlem řídí Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

Pod vedením mistra světa v čepování piva za rok 2010 Lukáše Svobody si to zájemci zkusí profesionálně. Nejschopnější si odnesou titul Výčepní učeň Pilsner Urquell PFF 2012 na stánku PU Master Bartender.

Ochutnáte a případně zakoupíte italské produkty značky Mammá od malých italských producentů, kteří je zpracovávají s ohledem na kvalitu a tradici. Nejluxusnější delikatesy a show z Andalusie nabídne tradičně agentura Extenda. Těšit se můžete na workshop Olivové variace v podání Enriqua Sáncheze, který patří mezi nejslavnější španělské šéfkuchaře. Jeho televizní program „Cómetelo“ i publikace o andaluské gastronomii si získaly mnoho příznivců ve Španělsku i za jeho hranicemi. Návštěvníkům PFF předvede, jak kreativně a stokrát jinak lze využít perlu španělské kuchyně -  olivy.

Zdroj: Tiskové materiály

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).