Hlavní navigace

Prahou se půjde na podporu žen s rakovinou. Připojit se můžete i virtuálně

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Každý rok se 20. září konají po celém světě akce na podporu žen, které bojují s onkogynekologickým onemocněním. Nejinak je tomu i letos. V pátek se proto můžete projít, proběhnout nebo třeba i projet na kole centrem Prahy a poukázat na význam osvěty ohledně prevence těchto chorob. Vyráží se v 16 hodin od ZŠ Botičská.

„Snažíme se o to, aby se pacientkám lépe stonalo. Aby byly informované, svému onemocnění rozuměly a věděly, že v náročné léčbě nejsou samy. Natáčíme testimonialy, videa s lékaři a vydáváme edukační materiály. Velký důraz klademe na prevenci. K té patří i zdravý životní styl a pohyb – hlavní prvky Fialové jízdy World GO Day,“ vysvětlila pro Vitalii.cz Veronika Cibulová, zakladatelka pacientské organizace VERONICA, jedné z organizací, která akci v Česku zajišťuje. 

Spolu s ní se pak na organizaci podílejí ONKO Unie a Nadační fond Hippokrates

Pěšky i na kole Prahou

Průvod Prahou je součástí celosvětové iniciativy World GO Day. Trasa Prahou není nijak náročná, měří 7 km a vydat se na ni může kdokoliv a v podstatě i jakkoliv. Můžete běžet, jít, jet na kole či koloběžce… Pokud se registrujete, získáte navíc i startovní číslo s osobním vzkazem.

Díky registraci je ale možné se virtuálně zapojit kdekoliv a kterýkoliv den právě až do 20. září.

Start na Praze 2, konec u Vltavy

V Praze Fialová jízda odstartuje v 16 hodin od ZŠ Botičská (Botičská 8, Praha 2) a po sedmi kilometrech dorazí do areálu Rosmarina (Vltavanů, Praha 4), kde bude připraven doprovodný program pro celou rodinu.

Rakovině děložního čípku se dá velmi dobře předcházet, říká lékařka Přečtěte si také:

Rakovině děložního čípku se dá velmi dobře předcházet, říká lékařka

Konkrétně půjde například o lekce jógy, taneční workshop se Štěpánem Pleyerem a Veronikou Krejčí z taneční školy Dance Factory Pragu Marka Dědíka, masáž chodidel, malování na obličej, střelbu z luku, pétanque, výklad karet či práce s terapeutickým minikoníkem.

Světový den upozorňuje na prevenci

Světový den gynekologické onkologie se každoročně slaví 20. září. Jeho cílem je vzdělávat veřejnost a zvýšit povědomí o gynekologických rakovinách včetně rakoviny děložního čípku. 

Na tomto druhu rakoviny je zákeřné, že se může několik let rozvíjet zcela bez příznaků. Nicméně pravidelné prohlídky mohou včas odhalit předrakovinové změny. Její nejčastější příčinou je mnoholetá infekce lidským papilomavirem – HPV. Tu však mohou detekovat pravidelné screeningy.

„Screening rakoviny děložního čípku je hrazen zdravotními pojišťovnami a provádí se každý rok od 15 let v rámci preventivní gynekologické prohlídky. Díky tomu lze včas zachytit předrakovinové změny i samotnou rakovinu. V OZP se staráme o to, aby každá žena měla přístup k potřebné péči a ochraně,“ uvádí Jitka Vojtová, zdravotní ředitelka OZP.

Rakovina děložního čípku je způsobena lidským papilomavirem. Příznaky se mohou objevit až za několik let Přečtěte si také:

Rakovina děložního čípku je způsobena lidským papilomavirem. Příznaky se mohou objevit až za několik let

Od 1. ledna 2021 hradí zdravotní pojišťovny také testy na přítomnost viru HPV. Ten je prováděn u žen ve věku 35, 45 a od roku 2024 také 55 let.

Očkovat proti HPV se mohou i chlapci

Od roku 2024 zdravotní pojišťovny hradí očkování proti HPV nejen dívkám, ale i chlapcům mezi 11. a 15. rokem.

„Očkování se doporučuje i chlapcům ve věku 11–12 let. U nich jde o prevenci jiných druhů nádorových onemocnění a zároveň o to, aby se prostupnost populace pro HPV snížila,“ vysvětluje zdravotní ředitelka OZP a dodává:

„Zdravotní pojišťovny hradí očkování proti HPV, což rodičům umožňuje chránit své děti a pomoci snížit šíření HPV v populaci. Statisticky může očkování snížit riziko vzniku rakoviny děložního čípku až o 90 % u těch dívek, které jsou očkovány ve věku 12–13 let.“

Necháte svoje děti očkovat proti HPV viru?

Celosvětově každoročně onemocní kolem 600 tisíc žen a více než 300 tisíc žen zemře. V České republice mohou preventivní opatření každoročně předejít 800 novým případům rakoviny děložního čípku a 300 žen zachránit.

Světový den gynekologické onkologie byl poprvé vyhlášen v roce 2019 Evropskou společností pro gynekologickou onkologii (ESGO) a Evropskou sítí skupin pro podporu gynekologické rakoviny.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).