Pokud by byl poměr příjmu a výdeje energie to jediné důležité, nemělo by vám dělat problém živit se pouze čistým cukrem. Nebo čistým olivovým olejem. Zkuste denně konzumovat takových 200-300g olivového oleje a nic víc. Kaloricky OK. Schválně, jak dlouho to vydržíte.
V článku se opatrně našlapuje okolo glykemického indexu (toust s tvarohem vs bageta s marmeládou). To je další z oblastí, kde prostý součet kalorií nefunguje. Důležitá je i kombinace surovin a jejich podíly, forma přípravy, způsob vaření. Zkuste se zeptat někoho s cukrovkou, určitě vám k tomu rád poreferuje.
Co se týče frekvence jídel, studií pro různé varianty existuje řada. Tak, jak to bývá, často se závěry rozcházejí. Některé doporučují dvě jídla denně, některé šest porcí. Svou roli zde hraje pocit hladu, přejídání, hladina inzulinu, typ potravy a mnoho dalších faktorů.
Jasně, že neexistuje jediná správná cesta. Ale s menšími a častějšími porcemi se zřejmě lépe kontroluje kalorický příjem, složení, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek všech důležitých látek. Vtěsnat vše do jednoho nebo dvou jídel půjde zřejmě dost těžko.