Výzkum mi připadá docela nesmyslný, vždy záleží na konkrétní situaci a mnoha faktorech (rozdíl je, zda potravina spadne nebo je položena, záleží na typu potraviny, na povrchu kam padá, z jaké výšky, jestli byla po zvednutí otřena, atd atd)
Rozdíl je když mi spadne gumový medvídek do bláta nebo sušenka doma na podlahu..
Dělá se z komára velbloud, "X sekundové pravidlo" pří použití zdravého rozumu beru jako dobrý kompromis..
V typické domácnosti jsou hlavním zdrojem bakterií houbička na mytí nádobí, krájecí prkénko, obsah ledničky včetně ledu do nápojů, ručníky, utěrky, odpadkový koš, dále klávesnice, dálkové ovladače, telefony. Podlaha v běžné české domácnosti kde se přezouvá a pravidelně uklízí, je proti tomu zcela marginální záležitost, není důvod potraviny spadlé na zem nezkonzumovat, přísun bakterií z jiných zdrojů ji hravě předčí.
Pricemz za uzitecnejsi povazuju zjisteni, ze houbicky, prkynka, uterky apod. lze velmi jednoduse prakticky sterilizovat, pokud je navlhcene date na 1 minutu do mikrovlnky (znici cca 99 % bakterii).
Zaroven hodne typickych domacnosti hosti zvireci mazlicky. To pak skladba bakterii na podlaze vypada trochu jinak a vyplati se na to myslet.