Vlákno názorů k článku Pravý italský parmezán má jedlou i kůrku od Dolomiti - Tak že pár upřesnění. Zapoměly jste u složení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2017 17:57

    Dolomiti (neregistrovaný)

    Tak že pár upřesnění. Zapoměly jste u složení na to nejdůležitější a to je kultura ;-) bez ní žádnej parmezán nevyrobíte. Nejdřív kultura a po ní následuje syřidlo. Pochybuju, že se používá přírodní syřidlo (pokud není parmazán určen na trh kde není zbytí) i v popisu ve fotogalerii máte "Caglio di vitello". Objem kotle je 1000 litrů mléka, při výrobě se používá 920-940 litrů. Z tohoto množství vyrobíte dva bochníky parmezánu. Logicky nepotřebujete 550 litrů na jeden bochník, protože 1100 litrů do o sto litrů menšího kotle zkrátka nenarvete :-D Pomalu se zahřívá pouze mezi 33 a 38 stupni! Na půl plynu do 44 a poté až do konce (což není 55) musíte použít maximální teplotu a rychlost. Proto je u parmezánu a u grany nejvýhodnější používat páru. Od přidání LABu máte na výrobu cca. 20-22 minut. Od doby přidání LABu se vlastně odpočítává vše ;-)

  • 31. 5. 2017 19:37

    Ostap Bender

    V italské Wikipedii se píše: "Una forma di formaggio Parmigiano-Reggiano deve obbligatoriamente avere un peso variabile compreso tra 30 kg e oltre 40 kg, anche se mediamente s'aggira sui 40 kg[2]. Per produrre una forma di Parmigiano-Reggiano servono circa 550 litri di latte con una media di 14 litri per ogni chilogrammo di formaggio prodotto."
    Takže na dva čtyřicetikilové bochníky objem kotle nestačí, na menší ano. Neříkám, že maminka a Wikipedie mají vždycky pravdu, ale v tomto případě bych těm Taliánům věřil.

  • 31. 5. 2017 20:37

    Dolomiti (neregistrovaný)

    Jiný kotle než o objemu tisíc litrů se nevyrábí ;-) Je v podstatě jedno do jaký výrobny se podíváte. Počítejte 920 litrů a k tomu +/- 30 litrů kultury (záleží na síle kultury) a jste na hraně! Pokud by jste měl víc, tak už ten kotel nenakrájíte :-) nebo nakrájíte, ale padesát litrů stejně vybryndáte :-D I to krájení má svoje pravidla ;-) Máte maximálně 2 minuty na kotel s tím že začínáte pomalu a v průběhu zrychlujete. V dnešní moderní době ovšem už pouze předkrajujete. Dokrájí to motorový nůž.

  • 31. 5. 2017 20:38

    Dolomiti (neregistrovaný)

    Pořád je to jen Wikipedie, tak že tomu moc nevěřte :-D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).