Prázdniny na českém venkově: unikátní možnost ochutnat selské potraviny

15. 5. 2020

Sdílet

Vzhledem k částečnému uzavření hranic v průběhu letní turistické sezóny stráví s velkou pravděpodobností neobvykle více lidí letošní dovolenou v tuzemsku. Máme tak šanci ochutnat potraviny přímo z farem a něco se o nich dozvědět.

Léto v Čechách a na Moravě nemusí být nijak špatná volba – také proto, že se tím otevírá větší prostor pro konzumaci potravin i zemědělských surovin přímo na farmách mnohých zemědělců, zejména těch, kteří kromě běžného zemědělství provozují agropenziony nebo prodávají zemědělské a potravinářské produkty „ze dvora“.

Stovky farem nabízejí víc než nocleh

Jen v Asociaci soukromého zemědělství ČR (ASZ) jsou podle jejího předsedy Jaroslava Šebka takových míst, plošně rozmístěných po celém území naší země, stovky.

Agroturistika je totiž již poměrně standardní doprovodnou činností k zemědělství v podání menších a středních rodinných farem. Zájemci se tak mohou na farmě nebo u farmy ubytovat a mimo jiné také ochutnat pokrmy z tradičních surovin a často v tradičních recepturách, pokud selské penziony nabízejí i stravování.

A o to se jich podle Jaroslava Šebka značná část snaží, protože chtějí svým zákazníkům nabídnout vyšší přidanou hodnotu, než je jen pouhý nocleh nebo návštěvu. Mnozí ze sedláků jsou navíc držiteli ocenění v různých soutěžích lokálních potravin. S těmi se však většinou zákazník v klasických „kamenných maloobchodech“ nesetká, protože jde obvykle o potravinářskou malovýrobu, jejíž objem by k zásobování maloobchodní sítě nestačil.  

Jak to chodí na statku

Nákupem nebo přímo konzumací takových produktů, v drtivé většině vyrobených z ryze tuzemských surovin, tak lze mimo jiné podpořit často skloňovanou potřebu vyšší potravinové soběstačnosti ČR.

To vše lze zároveň spojit s pobytem na čerstvém vzduchu i návštěvou místních, často atraktivních a obecně neznámých lokalit, které tamní sedláci, na rozdíl od mnoha komerčních bedekrů, dobře znají a leccos o nich vědí.

Prázdniny na venkově

Farmy nabízejí například možnost vyzkoušet si pečení chleba, zpracování mléka a výrobu sýrů. Pěstují tradiční odrůdy ovoce a bylinky, chovají hospodářská zvířata, včelaří. Někde lze nakoupit potraviny, například maso z vlastního chovu, jinde je možnost ochutnat domácí kuchyni z lokálních surovin, z vlastního hospodářství nebo od dalších spřátelených sedláků. Seznam farem najdete na webu Prázdniny na venkově.

Pokud se navíc zájemci z řad turistů rozhodnou k několikadennímu pobytu na statku (nabízí-li ubytování a bude-li ještě volno), mohou se zblízka seznámit s tím, jak to chodí u sedláků a na venkově vůbec. Mnozí lidé z měst by takovou zkušenost prožít potřebovali.

Letošní prázdninová sezóna bude navíc na některých rodinných farmách pojata jako společný projekt ASZ a Svazu venkovské turistiky ČR, který má ambici poděkovat lidem, kteří se angažovali v ochraně zdraví lidí v průběhu pandemie koronaviru. Svaz má v plánu nominovat veřejností vytipované jedince v rámci projektu Prázdniny na venkově na bezplatné nebo cenově výrazně zvýhodněné ubytování na několika rodinných farmách, jejichž majitelé chtějí i tímto způsobem vyjádřit podporu těm, kteří se angažovali v průběhu pandemie ve prospěch jiných.

Mnohem více návštěvníků ale přivítají sedláci na svých hospodářstvích i bez nominace. Mnohé z farem kromě toho organizují letní tábory pro děti, včetně koňských táborů, které jsou mezi nejmladší populací velmi oblíbené. A zatím vše nasvědčuje tomu, že by se takové akce mohly konat snad i v průběhu celých letošních prázdnin. I v tomto případě mohou účastníci dětských táborů ochutnat stravu, pokrmy a místní zemědělské suroviny a také se seznámit s tím, co všechno předchází tomu, než se ocitnou tyto produkty na talíři.

Léto jinak

„Prázdniny na venkově“, nákup ze dvora nebo „normální“ pobyt v selském penzionu mají každopádně velký potenciál nových kulinářských a přírodních zážitků, a nejen pro nadcházející dovolenkovou sezónu.

I když si to přitom ne všichni uvědomují, je využití těchto příležitostí také formou ochrany přírody. Pokud se zemědělské suroviny a potraviny z nich vyrobené zkonzumují v místě svého vzniku, nemusí se převážet na dlouhé vzdálenosti, a nemusí se tedy při takových transportech spotřebovávat k tomu nutné pohonné hmoty. Ptají-li se občas spotřebitelé, co mohou pro ochranu životního prostředí a naší krajiny sami udělat, je jednou z možných odpovědí pobyt nebo nákup či konzumace potravin na tuzemské rodinné zemědělské usedlosti.

Mnohé selské penziony mají vytvořené vlastní webové stránky, na nichž se mohou zájemci dozvědět, jaké produkty nebo jaké služby a kdy nabízí. Kdo by ale potřeboval poradit, může se obrátit na kancelář ASZ nebo navštívit stránky Asociace. I kdyby ale nakonec žádnou možnost nevyužil, může se alespoň něco dozvědět o skutečně českém zemědělství a jeho slastech i strastech.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).