Se začátkem června nabízejí farmáři z Holešovické tržnice první čerstvě vypěstovanou domácí zeleninu.
Milovníci čerstvých produktů mohou v současné době nakoupit na zeleninovém tržišti v hale 22 jarní čerstvou zeleninu, kterou čeští farmáři začali sklízet ze svých polí. „Jarní květák, který tu prodáváme, je to nejzdravější co teď můžeme nabídnout. V podstatě je to bio,“ říká farmář Jan Rittich z Litoměřicka. „Květák není stříkaný žádnými chemickými přípravky a urychlovači. K tomu, aby byl včas na pultech, používáme pouze speciální plachtu na jeho přikrytí, která na rozdíl od igelitové folie dýchá a tak dochází k přirozenému rychlení růstu zeleniny,“ dodává Jan Rittich.
Zelenina chutně: Květák se zeleninou a červeným vínem
Na stejném principu pěstování nabízí i první jarní kapustu, která je v těchto měsících, jež jsou chudé na vitamínovou stravu, výborná jako nepostradatelný doplněk do kuchyně. „Kapustu mohu doporučit prakticky do všeho, do polévky, jako karbanátek nebo jako přílohu,“ radí pan Rittich.
Dalším čerstvým českým produktem, který farmáři v Pražské tržnici nabízejí, jsou máslové kedlubny. Tyto kedlubny, které na rozdíl od kedluben v supermarketech neváží dlouhou cestu k zákazníkovi převozem a uskladněním, jsou podle pana Ritticha, to nejčerstvější co nabízí: „Večer kedlubny sklízíme, přes noc je uskladňujeme do chladného a tmavého sklepa a brzo ráno je i s dalším zbožím přivážíme do tržnice. Jsou výborné a nenajdete v nich ani kousek dřeviny.“
Zeleninu můžete nakoupit v hale 22 každý všední den a v sobotu. Tuto sobotu 4. 6. se navíc koná další velký holešovický trh.
Více: Farmářské tržiště Holešovice – stálá hala 22 a sobotní Holešovický farmářský trh
Vše o farmářských trzích najdete u nás:
- aktuální termíny trhů
přehled vždy na celý týden - katalog trhů
100 aktivních trhů, hodnocení a diskuze návštěvníků trhů - fórum – farmářské trhy
vše, co k trhům chcete říci a na co se chcete zeptat - články a aktuality
sledujeme dění, změny a novinky – s námi jste v obraze