Hlavní navigace

Přebytky rajčat nemusíte jen zavařovat, klidně je dejte do mrazáku

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rajčatová omáčka, rajčatová polévka, boloňské špagety nebo grilovaná rajčata. To všechno už jste vyzkoušeli, toho všeho už jste přejedení, ale rajčat máte stále nadbytek? Nabízíme tipy, jak si velkou úrodu rajčat uchovat na zimu.

Šťavnaté červené plody jsou na vrcholu svého dozrávání, jejich cena v obchodech příjemně klesá, a pokud máte vlastní rostliny, jistě se právě v těchto dnech radujete z bohaté úrody rajčat. Jak s nimi naložit, když leča už máte plný špajz? Přidáme tipy na nevšední zpracování i důvod, proč si rajčata napříště zkusit vypěstovat sami.

Klidně přezrálá, ale ne plesnivá

Chcete-li rajčata uchovat na zimu, vybírejte klidně i přezrálá, mírně pomačkaná nebo matná, nemusí jít o tu nejvyšší kvalitu. Naopak výše uvedená rajčata jsou často sladší. Z přípravy ale docela určitě vylučte nahnilé nebo naplesnivělé plody. Plíseň rozhodně neodkrajujte! Na potravinách se nevyskytují pouze viditelné plísně, ale i plísně skryté. Ty pronikají do hlubších vrstev potravin a čím více vody potravina obsahuje, tím hlouběji mohou plísně prorůstat, což je případ právě rajčat.

Do pesta, kečupu nebo na sušení používejte klasická keříčková rajčata. Kečup můžete ozvláštnit i jinými druhy.

Proč jíst rajčata?

Právě ke konci srpna mají rajčata nejlepší chuť a zároveň nás díky vysokému obsahu vody hydratují. 

„Navíc obsahují také látku lykopen, která je silným antioxidantem a může chránit kůži před negativním vlivem UV záření, které je během léta nejintenzivnější,“ vysvětluje Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů.

Lykopen obsahují více tepelně upravená rajčata než rajčata syrová. Při vyšších teplotách je totiž lykopen v lidském organismu snáze absorbován.

Přibližně jedno velké rajče na osobu denně snižuje riziko hypertenze o 36 procent ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně než 44 gramů této zeleniny.

Rajčatová omáčka bez zahuštění

Vyrobit si domácí rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak uchovat letní chuť rajčat. Stačí k tomu několik jednoduchých ingrediencí – čerstvá rajčata, cibule, česnek, bazalka a olivový olej. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr přidáme bylinky a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zamrazit nebo zavařit do sklenic a mít ji tak po ruce po celý rok.

Jak naložit s bohatou úrodou rajčat

Autor: Depositphotos

Sušená rajčata z trouby i balkonu

Sušená rajčata jsou lahodným doplňkem salátů nebo těstovin. Rajčata nakrájíme na plátky, položíme na plech vyložený pečicím papírem a lehce osolíme. Sušíme v troubě při nízké teplotě (asi 100 °C) po dobu 6–8 hodin, dokud nejsou rajčata úplně suchá. K sušení můžeme využít i sušičku na potraviny, kdy teplotu nastavíme na 60 °C a rajčata po 4–5 hodinách otočíme. Proces opakujeme, dokud nejsou úplně suchá.

Rajčata můžeme sušit i na slunci. K tomu je třeba síť na sušení, kdy síto umístíme na přímé slunce, aby kolem něj proudil vzduch. Nakrájená rajčata na něj položíme a asi po 1,5 dne otočíme. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených vyvařených skleniček a uzavřeme. Vložit je můžeme i do vakuových sáčků a uschovat do mrazničky.

Sušená rajčata

Autor: Depositphotos

Rajčata naložená v oleji 

Sušená rajčata ale lze skladovat i v chutnější variantě. Společně s česnekem a bylinkami je vložte do skleněných nádob a zalijte olivovým olejem až k okraji skleničky. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, uchovávejte v lednici. Rajčata se zalévají jak studeným, tak i horkým olejem, obvykle stačí slunečnicový, záleží na receptu. Kromě chutných rajčat si vyrobíte i vedlejší produkt, kterým je ochucený olej. Ten se hodí jak do salátu, tak například do těstovin.

Zavařená rajčata: málo práce, velký užitek

Rajčata zbavíme slupky a dáme do sklenic. Přidáme půl lžičky soli a sterilujeme při 80 °C po dobu 15–20 minut. Zavařená rajčata se hodí do polévek, omáček nebo jako základ na pizzu.

Rajčata mohou pomoci snížit krevní tlak. Prospěšná je látka, která jim dává červenou barvu Přečtěte si také:

Rajčata mohou pomoci snížit krevní tlak. Prospěšná je látka, která jim dává červenou barvu

Spaříte, mixujete a máte pesto

Do křížku naříznutá rajčata vložíme do mísy a spaříme. Po vychladnutí oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. V mixéru je rozmixujeme společně s bazalkou, česnekem, pár lžícemi oleje a šťávou z citronu. Osolíme, opepříme. Podle chuti můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku. Uzavřeme do čistých horkých sklenic, otočíme dnem vzhůru.

Rajčatové pesto používáme hlavně na těstoviny, foccaciu nebo do toustů

Autor: Depositphotos

Rajčata se skvěle hodí i do mrazáku

Na mražení využijte zralé a sladké plody, ale i cherry rajčátka, která stačí jen umýt a pokrájet. Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku.

Zavařit, nebo zamrazit? Máte-li dost místa v mrazáku, je jasnou volbou bílý spotřebič. Během vaření totiž rajčata ztrácí svou konzistenci a také šťávu. Proto se vyplatí rajčata raději zamrazit. Nebo je využít k výrobě rajčatového protlaku, který se naporcuje do malých sáčků a uloží do mrazáku.

Jíte rajčata?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).