Před pár lety jsme kupovali bio mléčné výrobky, teď nás zajímá obsah bílkovin

Sdílet

Řecký jogurt 10 gramů
Ceny za Nejlepší mlékárenský výrobek roku už se udělují více než dvě dekády a podle pořadatelů naprosto přesně odrážejí trendy doby. První ročník vyhrál sýr z Madety, která se svými výrobky uspěla i letos.

72 mlékárenských výrobků se ocitlo pod drobnohledem 21 nezávislých porotců, kteří posuzovali kvalitu přihlášených soutěžních vzorků, a to z mnoha úhlů pohledu. Kdo si odnesl vavříny v jednotlivých kategoriích a jak dlouhá je vlastně historie soutěže o Mlékárenský výrobek roku?

Soutěž založil sběratel sýrových etiket

Novodobou soutěž o Mlékárenské výrobky roku inicioval v roce 2004 propagátor mléka a slavný sběratel sýrových etiket Ladislav Likler a Českomoravský svaz mlékárenský ho v tom plně podporoval. „Já jsem byl zapojen do soutěže hned od počátku, účastnil jsem se jako porotce hodnocení a pomáhal jsem vždy s celou organizací. Z této doby se také používá známe logo se symbolem kravičky, ve kterém se každý rok mění konkrétní rok,“ řekl pro server Vitalia.cz Jiří Kopáček, předseda mlékárenského svazu. 

Prvního ročníku se účastnilo pouze 15 mlékáren, tehdy ještě z přibližně šedesáti, a přihlášených výrobků bylo 39 (letos jich, pro srovnání, bylo 72).

Od prvního ročníku probíhá tato soutěž v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT v Praze, která zabezpečuje po odborné stránce vlastní průběh hodnocení a rovněž zpracovává výsledky odborných porot.

V prvním ročníku soutěže se soutěžilo v pěti kategoriích (dnes je jich 13). Mezi tekutými výrobky vyhrálo plnotučné Biomléko z Olmy, ve fermentovaných výrobcích to byl nový jogurt Pierot také z Olmy, v kategorii tvarohů zvítězil Klasický čerstvý tvaroh z dnes již neexistující Místecké mlékárny. Mezi tavenými sýry zvítězil výrobek s názvem Hořec lahůdkový ze společnosti též již neexistující společnosti PROMIL.

Galerie: Etikety sýrů z celého světa od Ladislava Liklera

„V přírodních sýrech získal prvenství Libínský sýr z Madety, který se stal prvním absolutním vítězem soutěže. Tento archivní sýr eidamského typu vyrobil závod společnosti Madeta a.s. v Prachaticích, který dnes již také neexistuje a na jehož místě nyní stojí supermarket Kaufland,“ vzpomíná Jiří Kopáček.

Soutěž je zrcadlem toho, co si trh žádá

V roce 2010, když se Jiří Kopáček stal předsedou Českomoravského svazu mlékárenského, převzal i hlavní organizační roli v soutěži, díky čemuž došlo k řadě inovací a rozšíření řad soutěžitelů. Letošní jedenadvacátý ročník byl dokonce nejsilnější, celkem 24 mlékáren (ze 30) přihlásilo do soutěže 72 výrobků.

Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích

  1. Konzumní smetany
  2. Zakysané mléčné nápoje
  3. Jogurty nízkotučné do 3 % tuku
  4. Jogurty střednětučné (3,0–5,5 % tuku)
  5. Jogurty smetanové
  6. Smetanové a tvarohové krémy
  7. Mléčné dezerty
  8. Čerstvé sýry
  9. Sýry plísňové
  10. Sýry s mazem na povrchu
  11. Sýry polotvrdé
  12. Tavené sýry
  13. Sýrové speciality

Z letošního ročníku je patrné, že do popředí jdou zejména vysoce hodnotové produkty, kterými jsou například speciální druhy sýrů. „Soutěž o Mlékárenské výrobky roku je svým způsobem takovým ‚zrcadlem‘ toho, co si trh žádá a co se na trhu právě děje,“ vysvětluje Jiří Kopáček. A co tedy trh žádá v současnosti?

Nejlepším mlékárenským výrobkem roku 2024 je…

Při hodnocení přihlášených výrobků se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl ve třech kategoriích jogurtů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem šesti kategorií. V letošním roce nebyl zaznamenán žádný mimořádný trend, oceněné byly zejména výrobky s mimořádnou chutí a mezi ochucenými pak výrobky s novými příchutěmi. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například bez laktózy nebo s vysokým obsahem proteinů, a pozornost porotců přitáhly gurmánské speciality.

VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH

Kategorie

Výrobky

Výrobce

Konzumní smetany

Vítěz

Smetana 10 % tuku, bez laktózy

Mlékárna Pragolaktos, a.s.

Zakysané mléčné nápoje

Vítěz

Acidofilní mléko z Valašska

Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.

Jogurty nízkotučné                          (do 3 % tuku)

Vítěz

Opočenský jogurt broskev a meruňka

Bohemilk a.s.

Finalisté

Opočenský jogurt jahoda

Bohemilk a.s.

Super jogurt bílý

Polabské mlékárny a.s.

Jogurty střednětučné               (3,0–5,5 % tuku)

Vítěz

Olmíci lotus vanilkoví

Olma a.s.

Finalisté

Rodinný jogurt borůvka

AGRO-LA, spol. s r.o.

Rodinný jogurt meruňka

AGRO-LA, spol. s r.o.

Jogurty smetanové

Vítěz

Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, kakao, vlašské ořechy

Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.

Finalisté

Smetanový jogurt Florian stracciatella

Olma a.s.

Smetanový jogurt slaný karamel

Olma a.s.

Tvarohové a smetanové krémy

Vítěz

Pribiňáček banánový

SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Mléčné dezerty

Vítěz

Salko slaný karamel

Mlékárna Hlinsko, a.s.

Finalisté

High Protein Pudding čokoládový

Olma a.s.

Krajanka DeLuXe! Pomeranč – vaječný likér

Alimpex Food a.s.

Čerstvé sýry

Vítěz

Lučina nadýchaná se sušenými rajčaty

SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Finalista

Jaroměřické žervé

Jaroměřická mlékárna, a.s.

Plísňové sýry

Vítěz

Jihočeská Niva Premium 70 %

MADETA a.s.

Sýry s mazem na povrchu

Vítěz

Dobrý Václav

Mlékárna Olešnice a.s.

Sýry polotvrdé

Vítěz

Lipánek Zlaťáček

MADETA a.s.

Finalisté

Tre Corti s chilli

Brazzale Moravia a.s.

Farmářský uzený sýr

Moravia Lacto a.s.

Tavené sýry

Vítěz

Smetanito

Bel Sýry Česko a.s.

Sýrové speciality

Vítěz

Sýráci, sýrové tyčinky

Mlékárna Olešnice a.s.

Finalista

Štěchovický nález

VOŠP a SPŠM Kroměříž

V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 37 výrobků, ze kterých na toto ocenění dosáhlo celkem 7 nových, inovovaných nebo reformulovaných výrobků.

Novinky roku

Výrobce

Vítěz

Jihočeská Niva Fit 30 %

MADETA a.s.

Finalisté

Jihočeská Niva Premium 70 %

MADETA a.s.

Super jogurt bílý

Polabské mlékárny, a.s.

Super jogurt jahoda

Polabské mlékárny, a.s.

Salko slaný karamel

Mlékárna Hlinsko, a.s.

Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, kakao, vlašské ořechy

Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.

Král sýrů, lahůdková paprika

Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s.

V novinářském hodnocení se do užšího finále ze 72 výrobků probojovaly tyto výrobky:

Ceny médií

Výrobce

Vítěz

Štěchovický nález

VOŠP a SPŠM Kroměříž 

Finalisté

Dobrý Václav

Mlékárna Olešnice a.s.

Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, vlašské ořechy

Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.

Galerie: Novinářské hodnocení Mlékárenského výrobku roku 2024

To jsou nejlepší z nejlepších?

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal plísňový sýr Jihočeská Niva Premium 70 % ze společnosti MADETA, kterému porotci přidělili rekordních 100 bodů z celkových 100 možných. Absolutní novinkou roku se stal sýr Jihočeská Niva Fit 30 % rovněž ze společnosti MADETA a.s. A Hlavní cenu médií získala sýrová specialita Štěchovický nález, výrobek studentů z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži.

A co na ocenění říkají výše uvedení výherci? Jak výhru využijí ve svůj prospěch? Jak se například Mlékárně Valašské Meziříčí podařilo navázat spolupráci s výrobcem medovokaramelového dortu Marlenka? A proč nejvíc z celé soutěže těšila Jiřího Kopáčka výhra Střední školy z Kroměříže? Dozvíte se v navazujícím textu o mléčných výrobcích.

Top mlékárenské výrobky roku: Jogurt s Marlenkou, Niva a Štěchovický nález Přečtěte si také:

Top mlékárenské výrobky roku: Jogurt s Marlenkou, Niva a Štěchovický nález

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).