Kdo to nepamatuje, tak před cca 25 lety stálo kilo hovězího zadního 20 Kčs, kilo vepřové kýty 35 Kčs a kuře bylo ještě dražší (cenu si nepamatuju, ale možná si vzpomenete, jaká luxusní pochoutka tenkrát bylo grilované kuře, čtvrtka kuřete na stánku stála víc než biftek v hospodě). Když to porovnáte s dnešními cenami (Kuře 60 Kč, vepřové 150 Kč a hovězí 200 Kč), tak je příčina změny skladby jídelníčku jasná a snahou o zdravou výživu to opravdu není.
Ryby byly před 25 lety levné (kilo mražené ryby kolem 10 Kčs), jenže jaksi nebyly. Kdo měl štěstí, koupil makrelu a cokoliv jiného byla velká vzácnost. Takže tady ten nárůst spotřeby je dán prostě jejich dostupností, co nebylo, nebylo možné spotřebovávat.
Aha, a jak pak vysvetlis ten narust ovoce a zeleniny, ktere zdrazily take?
IMO jde opravdu o zmenu mysleni lidi - ne vsech, jak je videt na tobe, ale velke casti z nich (hlavne se to tyka zen a mladych). Proste nepotrebuji maso za kazdou cenu a navic si casto overili, ze zmena stravy ma zasadni pozitivni vliv na jejich zdravi.
Že by, stejně jako u těch ryb, prostě se staly dostupnými?
Před rokem 89 stálo kilo jablek kolem 2,50 Kčs, ale v tom nebylo jediné nahnilé. Pěkný jablka (pokud vůbec byla) stála přes 8 Kčs za kilo - na tehdejší dobu cena téměř astronomická. Pomeranče, mandarinky, banány, na to se stály hodinové fronty, když je jednou za týden přivezli. Ostatní ovoce bylo jen pár týdnů v sezóně, v zimě jsme byli odkázáni jen na kompoty. Jediné, čeho byl dostatek, byly melouny v létě, jejich cena byla od 10 Kčs v červnu po 1,50 uprostřed sezóny. Od poloviny 80. let pak bylo všude kiwi, ale za 8 Kčs za kus to bylo velice luxusní zboží.
A spoustu věcí, dnes běžně dostupných, jsme tenkrát vůbec neznali (nektarinky, jiný meloun než vodní a žlutý, granátová jablka, mango, ...)
Takže zase, příčinou je jen větší dostupnost a ceny zase až tak nestouply (většinou podstatně méně než platy). Myšlení lidí je stejné už 10 000 let, jeho změnou to opravdu nebude.
Pekna ceska jablka dnes stoji v zahranicnim hyper na uzemi CR 50 Kc / kg. Pritom je hyper vykupuje za 10 Kc / kg. Podobne predrazene je vse ostatni. Samozrejme se daji koupit i jablka za 18 Kc / kg, ktera vypadaji jak posbirana podel silnice.
Hlavne ze podle CSU ceny nestoupaji ...
No, myslím, že najít argumenty pro podepření našich názorů můžeme oba :) Já bych mohl zase namítnout, že dřív bylo rozšířenější samopěstitelství, takže ovoce a zeleniny bylo ve skutečnosti dost, atd.
Vlastně je mi to ale jedno - důležitější pro mě je, že v širokém okruhu mých kolegů, známých, blízkých a přátel je mnohem víc než dřív vidět zájem o lehčí a zdravější stravování, takže s nimi můžu trávit víc času nad dobrým jídlem (kterého se také dá sehnat mnohem víc než dřív - ať už hotového v restauracích, které si dnes už naštěstí nemyslí, že jídlo=maso, nebo v podobě surovin pro domácí akce).
Má to maličké ale. :-)
Dříve byla většina jídla zdravá, a přesahovala kvalitou to, co se dnes prodává jako bio. Nebylo třeba se příliš o zdravou výživu zajímat, protože bylo těžké jíst nezdravě.
Ono totiž „zdravá výživa“ není jenom to, jestli je to zelenina, a nebo ovoce, nebo masi či to či ono, ale také o kvalitě vlastních potravin. A ta je dnes na zvracení.
Dnes třeba jablka při pěstování běžně dostávájí dávky hormonů, aby se usnadnilo pěstování a sklízení, a aby nebyly strupy, atd.
O tom, jak se dnes „vyrábí“ maso ve velkochovech, a čím se to krmí, nemluvě o tom, ko.ik dostanou za život antibiotik, růstových hormonů a různých podpůrných látek není třeba mluvit. Něco naznačila aféra nemoci šílených krav, kdy veřejnost zjistila, že býložravci dostávají masokostní moučku z mrtvých druhů.
Zájem o zdravou výživu je spíše nutnost, ale i při vší snaze nedosáhnete standardu kvality jídla, jaký byl běžně dosáhnut za komunistů. Prostě proto, že dnes je jídlo pančované, šizené, a nezdravé bez ohledu na to, o jaký druh potraviny se jedná. Vybrustlit z toho můžete jedině kapesním Ramanovým spektrometrem a ideální nějakým kapesním sekvencerem pro kontrolu DNA. Jiný způsob, jak opravdu zjistit, zda jíte zdravě, není.
Ještě bych doporučil Geiger-Müllerův počítač, protože Japonci nechali Fukušimu a radioaktivní materiál volně stékat do oceánu, takže nejzdravější jídla, jako mořské ryby, mořské řasy, krevety, a mnoho dalších zdravých jídel může být potenciálně i radioaktivních.
Výživa šla velmi dolů oproti komunistům, kvalita potravin pak strmě klesla do bahna. Bez ohledu na to, kdo se jak zajímá o zdravou výživu, šel dolů s kvalitou stravování.
Věřte si,čemu chcete. Ale já tenkrát strávil nějaký čas na zemědělské brigádě a mimo jiné jsem viděl, čím krmili brojlery - sami přiznávali, že jim to oficiálně dávat nesmí, protože to je pro člověka pak nebezpečné, ale když jiné krmivo neměli...
Švagr dělal v masokombinátu, a ten se nedotknul kupované uzeniny, protože věděl, z čeho a jak to dělají. Řezníci si tam dělali jednou týdně várky sami pro sebe. Dnes naopak kupovanou uzeninu klidně ji, protože také ví, z čeho a jak to dělají.
A možná si vzpomenete, jak v 80. letech oslavovali nějaký výzkumák, kde vyzkoumali, jak udělat krmivo pro prasata z jejich kejdy. To by dnes nikoho zkoumat ani nenapadlo.
Ale věřte si svým blábolům, a před fakty zavírejte oči, vám už zjevně nic nepomůže.
Vy si také věřte čemu chcete, prožil jsem za té doby brigád nepočítaně. A vím, že to co se dělo tehdy, bylo nic proti tomu, co se děje dnes. Jestliže Vám něco bylo tehdy eklhaft, dnes byste zvracel desetinásobně.
Ale chápu, je strašně moderní dnes ukazovat,ž e za komunistů bylo všechno špatně. Slunce svítilo špatně, měsíc vycházel špatně, protože komunisticky, ptáci zpívali špatně, tráva byla špatná, protože nebyla kapitalistická.
Zažil jsem tehdejší i dnešní režim, a tehdejší jídlo bylo miliardkrát kvalitnější, než je dnes.
Určitě nebylo všechno zdravé. To nebylo nikdy a nikde.
Ale znovu říkám, že kdybych si mohl vybrat mezi jídlem za komunistů a jídlem dnes – nadšeně budu hulákat a skandovat pro komunistické jídlo.
Dnes jídlo stojí za starou belu, možná by dnešní jídlo dříve nedávali ani na kompost.
Tak jiste, pokud za bezny nakup povazujete jet pres pul CR :-) Jen naznacuji, ze jinde nemusite delat takove obstrukce k tomu koupit normalni potraviny za normalni ceny. Dokonce je tam prodavaji i v tech hyper. To ze je tady vyber bud mezi hyper nebo vecerkami s pochybnym sortimentem a mezitim uz neexistuje prakticky nic je take asi zcela prirozene, ze.
Debata neni o tom jestli to jde, ale co vsechno kvuli tomu musite udelat tady a co staci jinde.
to je vase utkvela predstava. je to cca mesic co jsem zastavil v nemeckem kauflandu, ze si koupim hovezi steak a pekne si posmaknu az prijedu domu. ceny dost brutalni. horni rostenec (muj oblibeny kus masa) za €15/kg, to tady dostanu o stovku na kile levneji z bio chovu, kureci prsa €5,5/kg a losos dokonce €27/kg. o rajcatech za €2,3/kg ci nakladackach za €1,6 skoda mluvit. proste desne levny.
jen pro vasi informaci, zemedelec z troskotovic (kousek od znojma) rozvazel nekdy predevcirem svoje vypestky. otec koupil krasne ranne brambory za 8kc/kg, cibuli 16kc/kg, zavarovacky 8kc/kg. ja za ne dal o 2-3kc/kg vic v kramu kde maji podle vas dvojnasobne ceny proti zahranici :)))
No jo. Dnes je všechno lepší. Meruňky si mám nakoupit na jižní Moravě samosběrem, výborné řeznictví mám pouhých 60 km tam, 60 km zpět, jedna pekárna s dobrým chlebem, co vydrží i týden dobrý, je 50 km tam, 50 km zpět, druhá pravda, ta je jen 15 km tam, 15 km zpět. No a mlékárna, ta je sice daleko 135 km ram, 135 km zpět, ale v pátek zaváží (pouliční prodej) do města, co je jen 83 km daleko (a 83 km zpět).
Inu, žijeme lépe a radostněji. A rozhodně není pravda, že se dnes nedají sehnat kvalitní potraviny. Pravda, má to malý háček, je to doslova sehnat. Dříve jsme kupovali, dnes sháníme.
Jenom ty švestky ze Šumavy jsou k sehnání skoro celoročně. Předloni je prodávali 6. srpna na "farmářském" trhu na Pankráci.
inu pokud mate v okruhu 135km jen asi 5 kvalitnich obchodu pak vas lituji, spise si ale myslim ze lzete, protoze okruh 135km je prakticky cela morava+vychodni cechy a kus slovenska. resp kdyz budu z olomouce, tak to znamena ze na uzemi ohranicenem hk, znojmo, breclav, trencin, karvina s bidou nakoupite.
chapu vase zvelicovani, ale neverim, ze v okruhu do 30km nenakoupite.
A tak to víš, že nemusím, a nejspíš ani nevím o všech. Co s tím? Inu, vzít si 2 roky volna, a pilně cestovat a hledat.
A pravda, ta vzdálenější pekárna své výrobky vozí skoro každou středu do místa, kam to mám pouhou téměř hodinu MHD tam, a téměř hodinu zpět. Tedy za cenu o desítky procent vyšší, nežli v pekárně.
Všechno jde, když se chce. Hlavně neříkat, že to nejde. Jak s oblibou říká každý druhý blb.
Občas jsem na ČT sledoval Retro, bylo zajímavé zavzpomínat na dobu minulou. Hlavně jsem si opět připomněl, jak moc zapomínáme a minulost si idealizujeme. Vzpomínám si na nákupy masa v "nutce", protože sortiment v normálním řeznictví byl hodně omezený. Také vzpomínám na podpultové banány, nedobré pomeranče z Kuby, vlastní ovoce a zeleninu ze zahrádky. Úplatky v obálce, abychom si mohli koupit drahou barevnou televizi, kuchyňskou linku...Omezený sortiment měl jedinou výhodu...Člověk musel brát to, co bylo a nezatěžoval se výběrem jako dnes. :)
Já mám spíše dojem, že si snažíme idealizovat dobu dnešní. Nevím proč, ale mám čím dále více pocit, že právě kritikou doby před 1989 se mnoho lidí snaží vyzout z toho, že dnešní doba jde tak nějak do kopru. Namísto kritiku dneška a sebereflexe, což by umožnilo nápravu se jede stylem „a vy taky mlátíte černochy“.
Zažil jsem doby obě, ale z hlediska jídla bych se nerozpakoval a vrátil se nadšeně do doby předsametové. Bylo to mnohem lepší a jídlo mnohem kvalitnější. Neuvěřitelně kvalitnější.
Zcela souhlasim. Dostupnost byla sice horsi, ovsem zase ne tak hrozna jak se nekteri snazi naznacit. Nepotrebuji mit vyber z dvaceti osizenych "zmrzlin" z rostlinneho tuku, stacila by jedna ze smetany (ano, vim ze za 4x vyssi cenu nez v okolnich zemich ji zde take mohu sehnat, ale nevim proc to kupovat).
Tenhle trend je ale specificky hlavne pro CR, kdykoli se sem vratim z jine zeme, tak je mi ze zdejsich "potravin" opravdu na zvraceni. A to nejsou vubec nijak levne, jak se nam zde snazi oficialne nabulikovat, ze si snad mame jeste neco priplacet. Vsechno jsou to jen ucelove lzi.
Přesně tak. Dnes máme výběr z tisíce „zmrzlin“, ale ony to nejsou zmrzliny, ona je to vlastně zmzlá obarvená vody namísto smetany. Máme na výběr z tisíce jogurtů, ale ony to nejsou jogurty, on je to roztok oslazeného škrobu. Máme na výběr z tisíce sýrů, ale skoro všechny už nejsou z mléka, ale potravináři se je naučili dělat z rostlinného oleje, atd.
Za komunistů bylo jídlo jídlem, a bohatě by mi stačil ten výběr, které byl, protože dnes není ani to.
A znovu a znovu si to uvědomuji, kdykoli jedu do zahraničí, jaký hnus, odpad, hnůj a zvratky se prodávají v Česku pod názvem potraviny. A kdykoli se vrátím ze zahraničí, uvědomuji si to 10 × tolik a marně přemýšlím, proč se u nás jedovatý odpad prodává dráže, než kvalitní potraviny všude jinde.
Ti, kteří tvrdí, že dnes je v Česku jídlo kvalitnější a lepší, než za komunistů, nemají rozpoznávací funkce mozku v pořádku, a nebo se snaží si idealizovat dobu i za cenu lži, jinak si to neumím vysvětlit.
Bolsevik to jidlo nemohl pancovat, protoze ty dnesni technologie neexistovaly..
Kdyby ano, tak by je zneuzil stejne jako dnes.
Takze si laskave tu vasi demagogii zastrcte...
A navic...tenkrat reznici namaceli salamy do vody-treba vysocinu, aby byla tezsi.
Z vas, starejch vohnoutu, mi je na zvraceni. Vy vsichni mate hlavni podil na tom dnesnim svinstvu. Protoze jste ho svoji tuposti a prizdisracstvym vybudovali.
Z vas, starejch vohnoutu, mi je na zvraceni. Vy vsichni mate hlavni podil na tom dnesnim svinstvu. Protoze jste ho svoji tuposti a prizdisracstvym vybudovali.
Zase dalsi hrdina, ktery by to v te dobe vsem natrel :-)
Pokud se nemylim, tak uz tu mame 25 let te jedine spravne svobody. Co jste tedy "vy" za tu dobu vybudovali, kdyz nase generace udelala vsechno spatne ? Za 25 let slo napriklad urcite zlepsit kvalitu jidla.
Jak známo, náprava nějaké situace trvá minimálně stejně dloupo, jako trvala ona situace. Takže pokud jsme tady měli 50 let diktatury (39-89), těžko čekat, že za 25 let tu bude společnost svobodných, samostatných a odpovědních občanů. Na to si ještě pár desítek let počkáme.
A k tomu jídlu. Vzpomínáte si třeba na tlačenku za komunistů, z které lezly dvoucentimetrové štětiny? Tenkrát se takové věci jako tlačenka či jitrnice kupovaly jen z naprostého zoufalství, když už nic jiného nebylo. Dnes se nemusíte kupované tlačenky ani jitrnice či jelita bát.
Když jste tenkrát koupil pytlík rýže, tak jste z toho musel vybrat kameny, abyste nepřišel při jídle o zuby. Teď už jsem ale hezky dlouho o kamínek v rýži nezavadil.
Když jste tenkrát koupil pytlík krup, bylo to celé kropenaté od koukole. Koukol v kroupách jsem už také dlouho neviděl.
Ve zprávách tenkrát vyzdvihovali masokombináty, kde zavedli linky na strojní separaci masa a chválili je za 100% zpracování suroviny. Ten samý separát, který za komunistů byl převratnou a žádanou novinkou, je dnes fuj fuj.
A tak se to dá brát jedna položka za druhou. Nekvalitní jídlo je jen ve vaší hlavě. Ale odtud se to dostává opravdu těžko.
A nejlepší cesgta do hnoje je strategie „my za to nemůžeme, to ti druzí“ (třeba komunisti). Jsem zvědav, co budete říkat za těch 25 let (aby to bylo těch 50 let), až tu bude ještě mnohem hůře, než dnes. Protože nic nenasvědčuje tomu, že by se věci neměly rapidně zhoršovat, zatím je tento režim lepší jen v růžových brýlích antikomunistů.
Stejně je zvláštní, že máme tolik bojovníků proti komunismu, když už nic nehrozí, a komunismus je minulostí. Divím se, že tu nemáme bojovníku proti Habsburské nadvládě, či třeba milión bojovníků proti germanizaci a Bílé hoře.
Ono to stejně dlouho nevydrží, v určitém bodě je lakování dnešního režimu na růžovo neudržitelné. A nepomůže ani boj proti komunismu v salónních kavárnách.
Je stejně docela srandovní, jak zoufale se kvičí, že tento režim je nejlepší (ačkoli čím dál více lidí už přestává mít růžové brýle), a namísto toho aby se věci zlepšily se kritizuje minulost. To je nejlepší cesta, jak ztratit úplně budoucnost.
Oni zase Češi čekají, jako obvykle, že někdo to za ně vyřeší, nebo vybojuje, případně že se to nějak samo změní.
Ne, komunismus je špatný režim, ale co se týká jídla před sametem, bylo miliardkrát kvalitnější. Za tím si stojím.
Ten odpad, co se prodává dnes, a to enormní množství úsilí, oc musíte udělat, abyste jedli alespoň menší žumpu, je neskutečný,
Jsem zdravý, mnohem úspěšnější, než za komunistů. A znalostmi mladým natrhnu zadek. Navíc zase tak starý nejsem, cinkal jsem jako student své první vysoké školy (a později jsem si udělal vysokou školu další). Jsem stále hluboce v produktivním věku.
A přesto z hlediska jídla posametový režim v Česku stojí s porovnáním za starou belu.
Ale hlavně, že když už fakta hovoří pro komunistickou dobu, vždycky se najde polední zachránce lakování dnešní doby na růžovo a vytáhne „sentiment na mládí“. Zdá se, že by někdo umřel, kdyby měl přiznat barvu o dnešním režimu.
Na sentiment se to ovšem svádět nedá, protože Česko v dnešní době je potravinářská žumpa a bahno. Na to si stačí buď vzpomenout na komunistickou dobu, kde kvalita jídla byla miliónkrát lepší, než dnes, a nebo jet do zahraničí, kde je jídlo také mnohem kvalitnější.
Ó vy lakovači na růžovo. Vaše ego by pravdu nesneslo, chápu. Jste slabí podívat se pravdě do očí, jste slabí vnímat realitu, a proto potřebujete matrix. Jen si ho dopřejte. Bude vám z něho časem na zvracení, protože předstíráním se ještě nic nezlepšilo, spíše to šlo do kopru mnohem rychleji.
Obdobi hura-antikomunismu z devadesatych let uz je snad prece jen za nami. Zajimave je, ze za 25 let se tu zatim nikdo neodvazil pojmenovat skutecne problemy od roku 1989, napriklad ve filmu. Vzpominam na dokument pana Krejcika http://www.csfd.cz/film/321992-praha-bude-nase/ ktery byl tehdy spise negativne prijat. Samozrejme proto, ze mel pravdu.
Znakem soucasne CR je predevsim naprosta neschopnost cokoli skutecne vybudovat a dotahnout do konce. Napriklad doprava, leta vlekouci se stavba (zrejme zbytecneho) Tunelu Blanka, neustale nekvalitni dalnice, strasna doprava k letisti v Praze atd. Dokazete si predstavit, ze by dnesni CR mela stavet napriklad metro v centru Prahy nebo i tu hroznou D1 ? Jak by to asi dopadlo. Ja tu nijak neobhajuji dobu minulou, byla zrudna, ale ta dnesni trvala neschopnost vybudovat alespon co tehdy a zaroven tvrdit jak bylo vse spatne je zkratka neprehlednutelna.
Ostatne na existujici stare infrastrukture (elektrina, vodovod, odpady, telekomunikacni vedeni - DSL) se dnes bohorovne prizivuje kde kdo. Ouha ale kdyz ma nekde zakopat nove 50 metru kabelu, to je najednou slozitejsi problem nez vyslat sondu na Mars.
Přesně tak to je. Dnešní dobu je doba destrukce, vše co jede, jede víceméně na věcech vybudovaných z minulosti. Je to smutné, ale je to tak.
Stejně tak souhlasím, že minulá doba byla zrůdná, a je dobře, že skončila.
Nicméně tato doba je doba absolutní neschopnosti čehokoli. Jak se postupně vyžírá minulost a ubývá to, co by šlo z minulosti rozkrást a použít k odbývání zlata, pak je to čím dál více a více vidět.
Tato doba není dobrá rovněž.
„Bolsevik to jidlo nemohl pancovat, protoze ty dnesni technologie neexistovaly.. Kdyby ano, tak by je zneuzil stejne jako dnes. Takze si laskave tu vasi demagogii zastrcte... A navic...tenkrat reznici namaceli salamy do vody-treba vysocinu, aby byla tezsi.“
Zato dnes se třeba šunka či kuřečí nenamáčí vodou, kdepak! To by byla hnusná pomluva.
Stačí ještě jedno slovo: přísnější normy. Které posametový režim šupito presto zmírnil, aby se zde dal prodávat odpad a hnůj.
„Z vas, starejch vohnoutu, mi je na zvraceni. Vy vsichni mate hlavni podil na tom dnesnim svinstvu. Protoze jste ho svoji tuposti a prizdisracstvym vybudovali.“
Samozřejmě. Ještě že Vás lidstvo má. Zatím to historie ještě neví, ale vy spasíte svět. A nebo spíše ne, protože svět se vždy budoval, sváděním na „já ne to ten druhý“ se zatím vždy pokračovalo jen do většího a většího kopru.
Za komunistů že bylo jídlo lepší? Pak asi považujeme za "jídlo" každý něco jiného. Nedovedu si představit, z čeho bych tehdy vařil tak obyčejná jídla jako špagety alio e olio. Hrudkovité těstoviny jednoho druhu, olivový olej neznámý, o parmazánu jsme mohli leda tak snít. Prý kvalitní jogurty? Z těch reálně dostupných čtyř druhů jste museli nejdřív vylít půlku vysrážené vody a syrovátky, dole při štěstí najít dvě scvrklé jahody. Pokud nebyly rovnou z obchodě plesnivé, což byla podstatně vyšší šance než dnes. Něco jako jihočeský jogurt nebo Hollandia, co seženu v každém normálním obchodě dnes, neexistovalo. O normálním pečivu a středomořských lahůdkách nemluvě. Víno, pivo... Všechno v množství a kvalitě nekonečně větším.
Jestli ale dneska kupujete Jogobellu a odtučněný eidam, tak se nedivím, jste na tom jenom o jednu třídu líp než tehdy.
Kdybyses nad tim prispevkem radsi zkusil zamyslet. On uvedl ten nejjednodussi druh spaget s minimem ingredienci a ani ten se nedal pripravit. Ze stredomorske kuchyne se u nas nedalo udelat prakticky nic, protoze nebylo z ceho. Proto u nas byly jen bolonske spagety s eidamem.
No vidíš. Nákup masa v nuceném výseku. Na Slovensku "Úradný výsek". Taková atrakce, vidět při cestách na dovolené takový krám, že si to pamatuji dodneška. Ovšem nevím o nikom, ani z doslechu, kdo by tam nakupoval, a kde takový krám vůbec byl.
Tedy slyšel jsem, že prý příbuzní, někdy koncem 50-tých let, tam prý nakupovali. Ale v roce 1989 už to bylo desítky let stará událost, známá jen ze vzpomínek.
No, jak tu kdosi připomínal, za 1. republiky v rodině soudce měli v neděli "chudého rytíře", tedy smažený chleba, obalený jako řízek.
Ono asi nebude úplně správné, posuzovat minulou dobu podle současné režimní propagandy. A když už tak činíš, tak se nediv, že ti lidé co tu dobu pamatují, nerozumějí, a že tvá moudra odposlechnutá z propagandy vzbuzují posměšky.
Protože dnes nejíme jídlo, ale technologické výrobky. Dnes nejíte hovězí, ale nejnovější výdobytky chemického, potravinářského a pančovacího průmyslu. Za slovo hovězí si dosaďte jakoukoli jinou potravinu.
A to ještě nejsme na konci exkrementů v potravinářství. Ještě tu máme molekulární kuchyni a pak geneticky modifikovanou kuchyni. To pak teprve uvidíte ten nárůst chorob, proti čemuž je dnešní nemocnost jen slabý čajíčíček.
Samozřejmě že ne. Podívejte se na lidi, co přežili stovku. Dávají si bůček, pijí víno, často kouří.
On je rozdíl v každé potravině ohledně kvality.
Když se budete cpát celý život dnešními jogurty, moc si nepomůžete ke zdraví. Pokud se budete cpát kvalitními jogurty, je to naopak.
To samé je maso.
To samé je všechno.
Asi máte pravdu. Ale nevím co se s tím dá dělat. Teď jsem se vrátil z dovolené v jižní Francii a kvalita jídla je někde úplně jinde. Co s tím, když se z východní Evropy stala popelnice EU. Asi nám nezbude než jezdit za nákupy do Provence.
Bohužel i výrobky Czech made se rychle přizpůsobily těm fujtajblům co nám sem vozí ze zahraničí. Řešit minulou dobu nám teď moc nepomůže.
VB
Presne tenhle pocit zmaru mam po navratu prakticky z jakekoli zeme. Kvalita potravin, jejich dostupost a i cena je tam na zcela jine urovni. Reseni to tu uz nema.
Pro mene chapave, me nezajima ze si tu v jednom "specialnim" obchode do ktereho jedu 30 minut mohu koupit za 3x vyssi cenu nez v zahranici take konecne kvalitni potravinu. Me zajima, proc ji nemuzu koupit vsude, jako je tomu v zahranici a za alespon tamni ceny (a to nepocitam ze vsichni kdo se tam na prodeji podili maji vyssi platy).
Běžně kvalitní hovězí cca za 200 - 250 Kč/kg se dá v pohodě sehnat a je z něj dobrý závitek, guláš, falešná svíčková, z levnějších druhů rajská atd... Ta by se dalo pokračovat. A jelikož si vystačíme s cca 150g masa na osobu, opravdu nás to nezrujnuje. Když vidím lidi v obchodě, jak mají ve vozíkách balené fláky vepřové kýty a spol nevalné kvality, celkově za tu samou cenu, Všechno maso berou na kila, aby bylo hodně masa, tak je to stojí vlastně i víc. A kuřecí plný antibiotik nebo mletý masný polotovar si můžete taky nechat. Občas snad trochu krůtího.
K masu se dají taky přidat houby, fazole... A existuje spousty výborných jídel a maso tam být nemusí:-)
Jasně, slušné hovězí za 200-250 Kč. To souhlasí. Jenomže slušné vepřové u toho samého řezníka za 120-150, víme?
Přitom v dobách, než začala hysterie kolem nemoci šílených krav, stálo oboje plus mínus stejně. Dodneška si pamatuju, jak jsem si tenkrát u televizních zpráv liboval: "Paráda, hovězí bude skoro zadarmo, protože ho nikdo nebude chtít žrát." A stal se pravý opak, do roka bylo hovězí za dvojnásobek. ;-)