Kdo to nepamatuje, tak před cca 25 lety stálo kilo hovězího zadního 20 Kčs, kilo vepřové kýty 35 Kčs a kuře bylo ještě dražší (cenu si nepamatuju, ale možná si vzpomenete, jaká luxusní pochoutka tenkrát bylo grilované kuře, čtvrtka kuřete na stánku stála víc než biftek v hospodě). Když to porovnáte s dnešními cenami (Kuře 60 Kč, vepřové 150 Kč a hovězí 200 Kč), tak je příčina změny skladby jídelníčku jasná a snahou o zdravou výživu to opravdu není.
Ryby byly před 25 lety levné (kilo mražené ryby kolem 10 Kčs), jenže jaksi nebyly. Kdo měl štěstí, koupil makrelu a cokoliv jiného byla velká vzácnost. Takže tady ten nárůst spotřeby je dán prostě jejich dostupností, co nebylo, nebylo možné spotřebovávat.