Kdo to nepamatuje, tak před cca 25 lety stálo kilo hovězího zadního 20 Kčs, kilo vepřové kýty 35 Kčs a kuře bylo ještě dražší (cenu si nepamatuju, ale možná si vzpomenete, jaká luxusní pochoutka tenkrát bylo grilované kuře, čtvrtka kuřete na stánku stála víc než biftek v hospodě). Když to porovnáte s dnešními cenami (Kuře 60 Kč, vepřové 150 Kč a hovězí 200 Kč), tak je příčina změny skladby jídelníčku jasná a snahou o zdravou výživu to opravdu není.
Ryby byly před 25 lety levné (kilo mražené ryby kolem 10 Kčs), jenže jaksi nebyly. Kdo měl štěstí, koupil makrelu a cokoliv jiného byla velká vzácnost. Takže tady ten nárůst spotřeby je dán prostě jejich dostupností, co nebylo, nebylo možné spotřebovávat.
Aha, a jak pak vysvetlis ten narust ovoce a zeleniny, ktere zdrazily take?
IMO jde opravdu o zmenu mysleni lidi - ne vsech, jak je videt na tobe, ale velke casti z nich (hlavne se to tyka zen a mladych). Proste nepotrebuji maso za kazdou cenu a navic si casto overili, ze zmena stravy ma zasadni pozitivni vliv na jejich zdravi.
Že by, stejně jako u těch ryb, prostě se staly dostupnými?
Před rokem 89 stálo kilo jablek kolem 2,50 Kčs, ale v tom nebylo jediné nahnilé. Pěkný jablka (pokud vůbec byla) stála přes 8 Kčs za kilo - na tehdejší dobu cena téměř astronomická. Pomeranče, mandarinky, banány, na to se stály hodinové fronty, když je jednou za týden přivezli. Ostatní ovoce bylo jen pár týdnů v sezóně, v zimě jsme byli odkázáni jen na kompoty. Jediné, čeho byl dostatek, byly melouny v létě, jejich cena byla od 10 Kčs v červnu po 1,50 uprostřed sezóny. Od poloviny 80. let pak bylo všude kiwi, ale za 8 Kčs za kus to bylo velice luxusní zboží.
A spoustu věcí, dnes běžně dostupných, jsme tenkrát vůbec neznali (nektarinky, jiný meloun než vodní a žlutý, granátová jablka, mango, ...)
Takže zase, příčinou je jen větší dostupnost a ceny zase až tak nestouply (většinou podstatně méně než platy). Myšlení lidí je stejné už 10 000 let, jeho změnou to opravdu nebude.
Pekna ceska jablka dnes stoji v zahranicnim hyper na uzemi CR 50 Kc / kg. Pritom je hyper vykupuje za 10 Kc / kg. Podobne predrazene je vse ostatni. Samozrejme se daji koupit i jablka za 18 Kc / kg, ktera vypadaji jak posbirana podel silnice.
Hlavne ze podle CSU ceny nestoupaji ...
No, myslím, že najít argumenty pro podepření našich názorů můžeme oba :) Já bych mohl zase namítnout, že dřív bylo rozšířenější samopěstitelství, takže ovoce a zeleniny bylo ve skutečnosti dost, atd.
Vlastně je mi to ale jedno - důležitější pro mě je, že v širokém okruhu mých kolegů, známých, blízkých a přátel je mnohem víc než dřív vidět zájem o lehčí a zdravější stravování, takže s nimi můžu trávit víc času nad dobrým jídlem (kterého se také dá sehnat mnohem víc než dřív - ať už hotového v restauracích, které si dnes už naštěstí nemyslí, že jídlo=maso, nebo v podobě surovin pro domácí akce).
Má to maličké ale. :-)
Dříve byla většina jídla zdravá, a přesahovala kvalitou to, co se dnes prodává jako bio. Nebylo třeba se příliš o zdravou výživu zajímat, protože bylo těžké jíst nezdravě.
Ono totiž „zdravá výživa“ není jenom to, jestli je to zelenina, a nebo ovoce, nebo masi či to či ono, ale také o kvalitě vlastních potravin. A ta je dnes na zvracení.
Dnes třeba jablka při pěstování běžně dostávájí dávky hormonů, aby se usnadnilo pěstování a sklízení, a aby nebyly strupy, atd.
O tom, jak se dnes „vyrábí“ maso ve velkochovech, a čím se to krmí, nemluvě o tom, ko.ik dostanou za život antibiotik, růstových hormonů a různých podpůrných látek není třeba mluvit. Něco naznačila aféra nemoci šílených krav, kdy veřejnost zjistila, že býložravci dostávají masokostní moučku z mrtvých druhů.
Zájem o zdravou výživu je spíše nutnost, ale i při vší snaze nedosáhnete standardu kvality jídla, jaký byl běžně dosáhnut za komunistů. Prostě proto, že dnes je jídlo pančované, šizené, a nezdravé bez ohledu na to, o jaký druh potraviny se jedná. Vybrustlit z toho můžete jedině kapesním Ramanovým spektrometrem a ideální nějakým kapesním sekvencerem pro kontrolu DNA. Jiný způsob, jak opravdu zjistit, zda jíte zdravě, není.
Ještě bych doporučil Geiger-Müllerův počítač, protože Japonci nechali Fukušimu a radioaktivní materiál volně stékat do oceánu, takže nejzdravější jídla, jako mořské ryby, mořské řasy, krevety, a mnoho dalších zdravých jídel může být potenciálně i radioaktivních.
Výživa šla velmi dolů oproti komunistům, kvalita potravin pak strmě klesla do bahna. Bez ohledu na to, kdo se jak zajímá o zdravou výživu, šel dolů s kvalitou stravování.
Věřte si,čemu chcete. Ale já tenkrát strávil nějaký čas na zemědělské brigádě a mimo jiné jsem viděl, čím krmili brojlery - sami přiznávali, že jim to oficiálně dávat nesmí, protože to je pro člověka pak nebezpečné, ale když jiné krmivo neměli...
Švagr dělal v masokombinátu, a ten se nedotknul kupované uzeniny, protože věděl, z čeho a jak to dělají. Řezníci si tam dělali jednou týdně várky sami pro sebe. Dnes naopak kupovanou uzeninu klidně ji, protože také ví, z čeho a jak to dělají.
A možná si vzpomenete, jak v 80. letech oslavovali nějaký výzkumák, kde vyzkoumali, jak udělat krmivo pro prasata z jejich kejdy. To by dnes nikoho zkoumat ani nenapadlo.
Ale věřte si svým blábolům, a před fakty zavírejte oči, vám už zjevně nic nepomůže.
Vy si také věřte čemu chcete, prožil jsem za té doby brigád nepočítaně. A vím, že to co se dělo tehdy, bylo nic proti tomu, co se děje dnes. Jestliže Vám něco bylo tehdy eklhaft, dnes byste zvracel desetinásobně.
Ale chápu, je strašně moderní dnes ukazovat,ž e za komunistů bylo všechno špatně. Slunce svítilo špatně, měsíc vycházel špatně, protože komunisticky, ptáci zpívali špatně, tráva byla špatná, protože nebyla kapitalistická.
Zažil jsem tehdejší i dnešní režim, a tehdejší jídlo bylo miliardkrát kvalitnější, než je dnes.
Určitě nebylo všechno zdravé. To nebylo nikdy a nikde.
Ale znovu říkám, že kdybych si mohl vybrat mezi jídlem za komunistů a jídlem dnes – nadšeně budu hulákat a skandovat pro komunistické jídlo.
Dnes jídlo stojí za starou belu, možná by dnešní jídlo dříve nedávali ani na kompost.
Tak jiste, pokud za bezny nakup povazujete jet pres pul CR :-) Jen naznacuji, ze jinde nemusite delat takove obstrukce k tomu koupit normalni potraviny za normalni ceny. Dokonce je tam prodavaji i v tech hyper. To ze je tady vyber bud mezi hyper nebo vecerkami s pochybnym sortimentem a mezitim uz neexistuje prakticky nic je take asi zcela prirozene, ze.
Debata neni o tom jestli to jde, ale co vsechno kvuli tomu musite udelat tady a co staci jinde.
to je vase utkvela predstava. je to cca mesic co jsem zastavil v nemeckem kauflandu, ze si koupim hovezi steak a pekne si posmaknu az prijedu domu. ceny dost brutalni. horni rostenec (muj oblibeny kus masa) za €15/kg, to tady dostanu o stovku na kile levneji z bio chovu, kureci prsa €5,5/kg a losos dokonce €27/kg. o rajcatech za €2,3/kg ci nakladackach za €1,6 skoda mluvit. proste desne levny.
jen pro vasi informaci, zemedelec z troskotovic (kousek od znojma) rozvazel nekdy predevcirem svoje vypestky. otec koupil krasne ranne brambory za 8kc/kg, cibuli 16kc/kg, zavarovacky 8kc/kg. ja za ne dal o 2-3kc/kg vic v kramu kde maji podle vas dvojnasobne ceny proti zahranici :)))
No jo. Dnes je všechno lepší. Meruňky si mám nakoupit na jižní Moravě samosběrem, výborné řeznictví mám pouhých 60 km tam, 60 km zpět, jedna pekárna s dobrým chlebem, co vydrží i týden dobrý, je 50 km tam, 50 km zpět, druhá pravda, ta je jen 15 km tam, 15 km zpět. No a mlékárna, ta je sice daleko 135 km ram, 135 km zpět, ale v pátek zaváží (pouliční prodej) do města, co je jen 83 km daleko (a 83 km zpět).
Inu, žijeme lépe a radostněji. A rozhodně není pravda, že se dnes nedají sehnat kvalitní potraviny. Pravda, má to malý háček, je to doslova sehnat. Dříve jsme kupovali, dnes sháníme.
Jenom ty švestky ze Šumavy jsou k sehnání skoro celoročně. Předloni je prodávali 6. srpna na "farmářském" trhu na Pankráci.
inu pokud mate v okruhu 135km jen asi 5 kvalitnich obchodu pak vas lituji, spise si ale myslim ze lzete, protoze okruh 135km je prakticky cela morava+vychodni cechy a kus slovenska. resp kdyz budu z olomouce, tak to znamena ze na uzemi ohranicenem hk, znojmo, breclav, trencin, karvina s bidou nakoupite.
chapu vase zvelicovani, ale neverim, ze v okruhu do 30km nenakoupite.
A tak to víš, že nemusím, a nejspíš ani nevím o všech. Co s tím? Inu, vzít si 2 roky volna, a pilně cestovat a hledat.
A pravda, ta vzdálenější pekárna své výrobky vozí skoro každou středu do místa, kam to mám pouhou téměř hodinu MHD tam, a téměř hodinu zpět. Tedy za cenu o desítky procent vyšší, nežli v pekárně.
Všechno jde, když se chce. Hlavně neříkat, že to nejde. Jak s oblibou říká každý druhý blb.