V roce 2016 bylo na základě pokynu Hlavního hygienika ČR provedeno šetření ve třech stech sedmdesáti dvou základních školách na celém území Česka. Hygienici hodnotili sortiment školních bufetů a automatů. Jak hygienici dopadli a kolik automatů se sladkostmi a kávou se na půdě školy nacházelo?
Galerie: Monitoring nabídky možností stravování v základních školách 2016
V Praze bylo ze strany hygienické stanice provedeno šetření v celkem třiceti školských bufetech, což představuje třicet procent bufetů umístěných v základních školách na území Prahy. Hygienici tam prověřili přes tisíc dvě stě šedesát nabízených položek. „Cílem tohoto sledování bylo získání vhodných dat o dostupnosti a nabídce potravin a nápojů ve školních bufetech a nápojových či potravinových automatech umístěných v základních školách,“ říká Jan Jarolímek, ředitel pražské hygieny, a zdůrazňuje, že nešlo o náhodný výběr. „Při výběru byly preferovány ty, které měly co nejširší nabídku potravin,“ dodává Jarolímek. „Kontrola pražských škol byla učiněna v souladu s metodikou ministerstva. Znamená to, že šlo o základní školy, ve kterých byla umístěna, pokud možno, obě prodejní zařízení – bufet i některý z prodejních automatů,“ uvádí Blanka Kučerová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých.
Automaty
Počet sledovaných škol – automaty na teplé nápoje 358 škol
– automaty na chlazené nápoje 349 škol
– automaty na potraviny 353 škol
Bufety
Počet sledovaných škol 372
Vyhodnocení výsledků nebylo vůči vybraným školám adresné. Cílem bylo získání popisu celkové situace v ČR, nikoliv zjišťování případných individuálních nedostatků.
Toto šetření proběhlo ještě dříve, než vstoupila v platnost tzv. „pamlsková“ vyhláška, přičemž obdobné sledování – na území Česka – bylo již uskutečněno v letech 2011 a 2014. Podrobné informace o množství konkrétních potravin ve školách najdete ve fotogalerii.
Shrnutí výsledků celorepublikového sledování:
- Ve sledovaném období 2016 nedošlo oproti předchozím šetřením k podstatné změně sortimentu potravin.
- V nabídce stále převažovaly slazené nápoje, cukrovinky, slané chuťovky, jemné pečivo a balené trvanlivé mlýnské výrobky.
- Počet nápojů obsahující kofein, chinin či energetický nápoj, které nejsou vhodné pro děti, mírně stoupl (v 5,1 % automatů a v 3,3 % bufetů).
- I nadále byly v automatech nabízeny nápoje s kofeinem (v 83 % automatů).
- V 9,6 % všech automatů na chlazené nápoje (a v 22,6 % bufetů) byly rovněž zjištěny nápoje s obsahem kofeinu.
Shrnutí výsledků na území hlavního města Prahy:
- Za nevyhovující nabídku z důvodů vyššího obsahu cukru bylo možné nyní označit 62 % položek potravin a nápojů.
- Nepotvrdila se předpokládaná nabídka solených pochoutek – bylo jich nalezeno pouze 8 % z kategorie pekárenských a mlýnských výrobků.
- Bufety ovšem nenabízely dostatek mléčných výrobků – pouze 23 % z nich.
- Nabídka ovoce a zeleniny byla rovněž mizivá (jen 10 % bufetů).
- Pozitivní bylo zjištění, že většina provozovatelů měla v sortimentu obložené pečivo (87 % z kontrolovaného vzorku). V polovině případů byla taková svačina připravována na místě a většinou vyhovovala požadavkům na množství tuku.
- Neslazené nápoje nechyběly nikde.
- Ve vybraném vzorku nebyl objeven žádný energetický nápoj ani nápoj s kávou. Nález v automatech odpovídal nálezu celorepublikovému. Byla zjištěna nabídka kávy dostupné dětem.
- V Praze překvapila pestrá nabídka obloženého pečiva. Ovšem jen tři pražské školní bufety ze sledovaných třiceti nenabízely dětem žádné sladkosti (10 % bufetů z kontrolního vzorku).
Tolik cukru by dnešní podobou vyhlášky neprošlo
„Hygienická stanice má za to, že zjištěné skutečnosti zásadně podporují význam, důležitost a aplikaci vyhlášky, která omezuje prodej a reklamu nevhodných potravin ve školách s povinnou školní docházkou. Z šetření vyplývá, že většina nabízeného sortimentu v pražských školních bufetech před platností „pamlskové“ vyhlášky by neodpovídala stanoveným nutričním ukazatelům zejména kvůli vysokému obsahu cukru,“ uvedl Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hl. m. Praha (HSHMP).
A když se podíváme na srovnání výsledků monitoringu zaměřeného na nabídku sortimentu potravin doplňkového stravování v základních školách, který byl proveden v letech 2011 a 2014? Významná změna oproti loňskému roku zaznamenána nebyla. „Nadále rozhodující podíl sortimentu tvoří slazené nápoje, cukrovinky, slané chuťovky, jemné pečivo a balené trvanlivé pečivo. Přestože šetření bylo zaměřeno na doplňkové stravování, na základních školách byl v 5,1 % nabídky automatů na chlazené nápoje a v 3,3 % nabídky nápojů ve školních bufetech nalezen chininový, iontový nebo energetický nápoj. V automatech na teplé nápoje v 83 % byly nabízeny nápoje s obsahem kofeinu (káva, kapučíno, mocca atd.). U automatů na chlazené nápoje byly nápoje s obsahem kofeinu (nápoje kolového typu) nalezeny v 9,6 %, v případě bufetového prodeje v 22,6 % nabídky,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ ČR).