Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dohlíží od nového roku (společně s hygienou) na provozovny veřejného stravování. Jde zejména o restaurace, cukrárny a čajovny, rychlé občerstvení, stravovací služby poskytované v rámci maloobchodu a čerpacích stanic, vinárny a diskotéky, pivnice, výčepy, bary, herny atd.
Podívejte se, které provozovny již musely, minimálně dočasně, svůj provoz ukončit:
Zákazy užívání prostor SZPI uvolní, pokud kontrolované osoby odstraní zjištěné nedostatky, což inspekce prověří opakovanou kontrolou. Zároveň SZPI s provozovateli zahájí správní řízení o uložení sankce.
24. března 2015: SZPI uzavřela sedm provozoven
Na nedostatečnou hygienu při provozování společného stravování tentokrát doplatily:
Bistro U Matěje, Čs. mládeže, Most
Restaurace Brusel, Plzeňská 86, Líně
Restaurace QAHI, Masarykovo nám. 13, Bělá pod Bezdězem
Cukrárna Vanesa, Kostelní náměstí 28, Prachatice
Lahůdky, nám. F. L. Věka 14, Dobruška
Herna-bar U7, Palackého 1234/7, Jihlava
Bufet Zlatý lev, Náměstí 83/7, Velké Meziříčí
18. března 2015: SZPI uzavřela další dvě provozovny společného stravování
Tentokrát v Horšovském Týnci a Plzni:
12. března 2015: Pivovar Chýně a několik restaurací uzavřeno
Při kontrolách v období 6. – 11. 3. 2015 SZPI uzavřela kvůli závažnému porušení hygienických předpisů další provozovny, mimo jiné Minipivovar Chýně:
6. března 2015: Další tři restaurace a jeden bar uzavřeny
Během tří dnů uložila SZPI zákaz užívání prostor z důvodu porušení hygienických podmínek Vietnamské restauraci v Plzni, Restauraci u sv. Antoníčka v Praze-Holešovicích, restauraci Žofín V Nymburce a bar Aréna na Žižkově:
3. 3. 2015 Rekapitulace: 29 + 2
SZPI uzavřela od počátku roku již 29 provozoven společného stravování, provedla přes dva tisíce kontrol. Při aktuálních kontrolách byly z důvodu závažného porušení hygienických předpisů uzavřeny další dvě provozovny společného stravování, pražská Restaurace Kalich a Hospůdka U Duba v Libomyšli:
2. března 2015: Inspekce uzavřela další čtyři provozovny
Tři provozovny společného stravování a vývařovna doplatily opět na mizernou hygienu. Šlo o pivnice v Karlových Varech a Rousínově, bistro ve Františkových Lázních a domácí vývařovnu v Předměřicích.
24. února 2015: SZPI uzavřela další restaurace a navíc i vyhlášené lahůdkářství v centru Prahy
Po čtyřech dnech hlásí inspekce další uzavřené provozy. Tentokrát jde o občerstvení v Karlových Varech, restauraci v Brodku u Přerova a lahůdkářství v Praze.
20. února 2015: SZPI uzavřela čtyři provozovny z důvodu nepřijatelné hygieny
Hygiena je, zdá se, provozovnám společného stravování cizí. Inspekce zasahovala a zavírala provozy v Klatovech, Chocni a Praze.
18. února 2015: SZPI uzavřela tři provozy společného stravování
Závažné porušení hygienických předpisů stálo i tento týden za uzavřením podniků nebo jejich částí v Chebu, Jevíčku a Jihlavě.
11. února 2015: SZPI uzavřela šest provozoven společného stravování
Ve všech případech inspektoři zjistili nepřijatelnou hygienickou praxi, která mohla vést k ohrožení zdraví. Jedná se následující provozovny v Klatovech, Praze a Domažlicích:
6. února 2015: Inspekce uzavřela hernu a restauraci
Pro závažné hygienické nedostatky uložila SZPI zákaz užívání prostor v podnicích v Jihlavě a Praze-západ:
3. února 2015: SZPI uzavřela tři provozovny společného stravování
Inspekce zkontrolovala provozovny ve Stodu na Plzeňsku, v Praze a Jeseníku. Zákaz užívání prostor z důvodu neakceptovatelné hygienické situace se týká následujících provozoven:
28. ledna 2015: SZPI uzavřela výrobnu hotových balených jídel a provozovnu veřejného stravování
Státní zemědělská a potravinářská inspekce při včerejší kontrole uzavřela výrobnu rozvážených obědů v Ústí nad Labem, dále cukrárnu v Jablonci nad Nisou:
15. ledna 2015: SZPI uzavřela bar
Pro nepřijatelnou situaci v oblasti hygieny baru v Chodově u Sokolova došlo k zákazu jeho užívání:
Zdroj: SZPI