Vitalia.cz ma zajimavou, lec naprosto jalovou obsesi: Zverejnovani restauraci uzavrenych z duvodu spatne hygieny ci kvality.
Otazkou je, cim to nas - ctenare - obohacuje. Jiste, pokud clovek ten seznam proklika, zacne jiz od pohledu tusit, kterym restauracim se radeji obloukem vyhnout.
Podstatne hodnotnejsi by bylo vedet, ktere restaurace jsou na tom s hygienou podobne zle, ale jeste nejsou uzavreny. A nebo jeste lepe, krere restaurace jsou na tom s hygienou a kvalitou velmi dobre.
Dobrý den, upozorňování na uzavřené restaurace má podle nás minimálně dva přínosy - jednak můžete zjistit, kterým podnikům ve svém okolí se raději vyhnout. Za druhé ukazuje na stav restaurací u nás obecně a na opodstatnění existence kontrolních orgánů. Kontroly se zaměřují zejména na podniky, kde tuší nějaký problém, pokud máte na nějaký podezření, můžete ho stejně jako kdokoli nahlásit SZPI či SVS. Těm dobrým restauracím se věnujeme jinde. LK, Vitalia.cz
Nemůžete posuzovat, jaké mám znalosti z hygieny veřejného stravování, ale určitě větší než Vy.Ze zkušenosti vím , že do roku 2004 byly krásná naše vyhlášky hygieny, která jasně dávala každému návod co a jak. Po onom roce vstoupila v platnost vyhláška EU a naše vyhláška byla téměř celá zrušena a zůstaly je obecné fráze. A dokonce některé OHS, třeba Náchod, když se člověk přijel poradit co a jak , bylo mu řečeno - máte vyhlášku, udělejte si to podle toho a my to někdy přejedeme zkontrolovat a když to nebude sedět, dáme pokutu. Přijeli a byla pokuta. Tím chci říci, že deset let je tady volný výklad zásad. A tak v okolí Prahy je bordel a špína a jinde je to třeba v pořádku. Ten výklad je třeba v tom, že v Praze a okolí stačí v kuchyni 1 / jeden/ dřez, neboť činnosti se nepřekrývají , ale třeba v Olomouci musí být dřezu 5.A jinde i sedm. Ale tvrdím jednu věc - pracovníci hygieny byli při kontrolách nekompromisní, ale na druhé straně věděli a znali provoz. Tudíž dokázali posoudit rozdíl mezi trvalým a provozním nepořádkem. A tuto zkušenost pracovníci SPZI nemají.
Pěkný den a ať se daří